sorok között

sorok között

Albert Einstein a szocializmusban rejlő veszélyekről

2012. január 08. - Politikai Ateista

 

A utolsó bejegyzésem Albert Einstein egyik írásából közölt részleteket. Ez a fordítás korábban már megjelent itt, de azóta megnőtt a blog látogatottság, és úgy gondoltam, hogy Albert Einstein írása - aki ritkán nyilatkozott politikai kérdésekben - nagyobb figyelemre méltó.

Az 1949-ben megjelent esszében Einstein néhány gondolatot áldozott az akkoriban kibontakozó szocialista gazdasági és társadalmi berendezkedés kényes kérdéseire is. Részben a hozzászólásokra reagálva ezeket egy bejegyzés keretein belül publikáltam, és azt hiszem nem árt ha ezt most is megteszem.

 

Albert Einstein a szocializmusban rejlő veszélyekről

 

Néhány nappal ezelőt kitettem egy bejegyzést, amit kb 2 éve fordítottam le. A cikk részleteket tartalmazott Albert Einstein egyik írásából, amelyben a kapitalizmussal kapcsolatos gondolatait jegyezte le. Sem időm, sem energiám nem volt a terjedelmes esszé lefordítására csak azt emeltem ki amit akkor a bejegyzés szempontjánól lényegesnek tartottam. Valaki megjegyezte, hogy Einstein meglátásai stimmelnek, de az alternatíva megbukott. Ez tagadhatatlan, ha a megvalósult szocializmust tartjuk a kapitalizmus egyetlen lehetséges alternatívájának.

Einstein néhány politikai témájú írásából  kiderül, hogy ő személy szerint baloldali beállítottságú volt, de nem volt elvakult, világnézeti meggyőződése nem gátolta abban, hogy felismerje az épülő szocializmusban rejlő veszélyeket:

" Mindazonáltal nem szabad elfelejtenünk, hogy a tervgazdaság önmagában még nem szocializmus. A tervgazdaság mint olyan, az egyének teljes rabszolgaságát is magában hordozhatja. A szocializmus megvalósításához feltétlenül szükséges választ találni néhány nagyon súlyos szociálpolitikai kérdésre: a nagymértékű politikai, és gazdasági centralizáció keretein belül hogyan lehet meggátolni, a bürokrácia teljhatalmát és gőgjét? Hogyan lehet az emberi jogokat garantáni, és ezáltal biztosítani a bürokrácia hatalmának demokratikus ellensúlyát?"

Azóta már tapasztalhattuk, hogy az Einstein szerint problémás kérdésekre a "megvalósult" szocializmus nem talált megfelelő válaszokat. Azt hiszem a vörös arisztokrácia nem is igazán kereste azokat. A történelem már  bebizonyította, hogy Einstein meglátásai helyesek voltak a szocializmusra vonatkozóan, ez viszont csak még vészterhesebbé teszi a kapitalizmussal szemben megfogalmazott kritikáit.  

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Fotó: Being)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr493528438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.01.08. 17:05:23

Ez és az előző post sokkal általánosabb filozófiai kérdéseket vet fel. Egy pár ezek közül:

1. Az emberek egyenlőek jogaikban, de nem egyenlőek képességeikben
2. A verseny/versengés előnyei/hátrányai
3. A fajon belüli erős szolidaritás, mint humán specifikum
stb.

---

Az ember elveszik a komment erdőben, ezért itt tennék egy megjegyzést Einstein kapitalizmus bírálatára:

Azt látni kell, és szerintem Einstein ezt nem megfelelően vizsgálta, hogy a kapitalizmusban nemcsak a termékek, hanem a munkaerő is verseng. Erről ő nem így ír vagy legalább is ezt a - szerintem - döntően fontos aspektust nem említi.
A dolgot nem bontom ki jobban terjedelem híján, innentől a fenti 1., 2., 3. pontokat kellene tárgyalni ebben a kérdéseben (munkanélküliség) is.

2012.01.08. 17:15:50

A részletekbe nem menve annyit, hogy a

- piac
- verseny
- egyenlőtlenség

torzultan, de megjelent, megjelenik minden létező szocialista próbálkozásban:

pl.
- feketepiac
- hálapénz "tarifa"
- pártelit
stb.

A részletebe nem menve, ezért én maradnék a kapitalizmus alapmechanizmusainak elfogadása mellett, mintegy elfogadva a kikerülhetetlenül létező realitását ezeknek a mechanizmusoknak.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.01.09. 12:12:00

@lane: Einstein ezt az esszét még 1949-ben írta, úgy hogy nem volt tapasztalata a "működő" szocializmus mindennapjairól. Elsősorban a kapitalizmusban rejlő problémákra akarta felhívni a figyelmet, ezt sajnos sokan úgy fogják fel, hogy a szocializmust, különösen a "megvalósult" változatának a védelmére kelt. Ez nem így van. Ezt a második posztot is azért raktam fel, mert ebben jól látszik, hogy a szocializmus problémáit is tisztán látta. Amiket felsorolsz, feketepiac, hálapénz, pártelit az Einstein által felvetett megválaszolatlan kérdések folyománya.

Bicepsz Elek 2013.09.18. 18:31:03

A szocializmus az a rendszer, amelly alapvetoen a lustakat jutalmazza, es a szorgalmasaktol vesz el anyagiakat ennek erdekeben. A klasszikus kapitalizmusnak pedig a kiszamithatosag hianya "tett be". Nincs tokeletes rendszer: mindig lesznek ugyeskedok, kihalasra iteltek, sikeresek es vesztesek. A szocialista orszagok nepessege csokken(es itt szocialistanak szamit Nyugat-Europa is, Skandinaviaban is csak a kisebbsegek miatt nincs csokkenes). Amugy az 1930-40-es evekben mindenki szocialis almokat kergetett pl. a zsido kibucok is ekkor kezdtek a mukodesuket. Siman figyelmen kivul hagyva, hogy Berijat idezzem, amit a fianak mondott: "A sajatjat mindenki vedi foggal korommel, a kozost csak tessek-lassek!".
süti beállítások módosítása