sorok között

sorok között

Bazinagy Görög Csőd

2011. június 24. - Politikai Ateista

A Görögország küzdelme az államadóssággal széles nyilvánosságot kap a médián keresztül. Tudjuk, hogy bizalmat szavaztak a képviselők a miniszterelnöknek, a parlament épületén kívüli légkört azonban aligha lehet bizalmasnak nevezni.

Szorul a hurok, a kormánynak fogytán az ideje, és ma még egy képviselő mondta be az unalmast.

A megszorító csomag, és az állami vagyon jelentős hányadának elprivatizálása mellett, a csődmentők azt is el szeretnék érni, hogy az államkötvény tulajok mondjanak le a kamatokról, önkéntesen. El szeretnék erni, hogy Görögország ha gyakorlatilag csődbe is megy, elvileg még se tegye.

A Fitch megtorpedózta a görög mentőcsomagot

Index.hu

"A Fitch hitelminősítő tegnap nyilvánvalóvá tette, hogy fizetésképtelennek tekintené Görögországot akkor is, ha a magánhitelezők önkéntes alapon vállalnának részt az ország adósságának további finanszírozásában."

Közben úgy tűnik, hogy a képviselők, és a nyugat bizalmát is élvező Papandreou papa, és a görög elit haza is dolgozott egy kicsit.

A 2009 októberében hivatalba lépő miniszterelnök az elöző kormánytól megörökölt némi CDS opciót. Az 1.3 milliárd dollár értékű credit default swap szerződéseket 2009 tavaszán kötötte az előző kormány, arra az esetre ha az ország csődbe menne. A tranzakciót az állami Hellén Postabank finanszírozta, gyakorlatilag közpénzből.

Papandreou, és kis csapata nem sokat teketóriáztak, még 2009 decemberében csekély haszonnal túladtak a szerződéseken.

Ma ezek a CDS szerződéseket a új tulajdonos 27 milliárd dollárért értékesíthetné, ha lenne olyan hülye. Ha ugyanis Görögország csődbe megy akkor ennek az összegnek a sokszorosa üti majd a markát.

Megfordítva, ha még mindig a görög állam lenne a tulajdonos akkor most ennyivel kissebbet kellene szorítani, és az államcsőd esetén is lenne egy kis tartalék. Természetesen az igazán érdekes része a történetnek az új tulajdonos személye.

A szerződéseket egy svájci cég, az IJ Partners vásárolta meg.  A cég igazgatótanácsában számos jól ismert görög üldögél. Miranda Xafa, az IMF egykori közgazdásza, aki annak idején az IMF, és Görögország között közvetített, A Piraeus Bank egykori vezérigazgatója, aki titokban görög államkötvényeket shortolt, és még néhány nagyon gazdag és befolyásos görög.

A legérdekesebb azonban kétségkívül Jose Maria Figueres, aki egy másik cég igazgatótanácsában is csücsül, a miniszterelnök öccse, Andreas Papandreou Jr. mellett.

Ez a csapat egy az egyben érdekelt abban, hogy Görögország csődbe menjen. Minél közelebb tántorog az ország a szakadék széléhez, ők annál vagyonosabbak lesznek. Ezeket a CDS szerződéseket Papandreou kormánya a piacon értékesítette, hanem csendben eladta az IJ Partnersnek.

Ennek a történetnek egyelőre nincs nagy visszhangja, az esetről néhány napja két ellenzéki képviselő számolt be egy televíziós interjú során, illetve szólaltak fel a parlamentben.

Maxkeiser.com

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr213012188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása