sorok között

sorok között

Hiteltelenek

2011. június 12. - Politikai Ateista

2002 decemberében Washingtonban az utolsó simításokat végezték az iraki invázió tervein, amikor néhány tisztviselő rámutatott, hogy az új "demokratikus" iraki kormánynak egy óriási államadóssággal kell majd szembenéznie. Megszületett a döntés, hogy Irak adósságát érvényteleníteni fogják.

Egy csoportot hoztak létre, amelynek ennek a problémának a megoldása volt a feladata, akik azt javasolták, hogy az első iraki átmeneti kormány szüntesse be az adósságai fizetését.

Az indok: az iraki nép nem tehető felelőssé a Szaddam rezsim adósságaiért, és ezért nem kötelezhető annak visszafizetésére.

Az invázió után 3 héttel, 2003 áprilisában, találkozóra hívták a G8 országok pénzügyminisztereit, ahol tájékoztatták őket arról, hogy az iraki adósság érvénytelen (odious debt), a szerződéseket fel kell mondani.

"Irak új kormányát fel kell szabadítani Szaddam adósságai alól"

Komoly küzdelmek során sikerült elérni, hogy Irak államadósságának 40%-át leírták, de csak azzal a feltétellel, hogy a megállapodás nem kap nyilvánosságot. Attól tartottak ugyanis, hogy az iraki példán felbuzdulva esetleg más országok is megpróbálnak megszabadulni az egykori diktátoraik által felhalmozott adósságaiktól.

Az Egyesült Államok nagylelkűsége (mások pénzével) azonban a vége felé közeledik. Az AFP jelentése szerint az USA kongresszusának egyik képviselője, egy sajtótájékoztató során javasolta az iraki kormánynak, hogy fizesse vissza a felszabadítás, és a demokratizálás költségeinek egy részét.

US congressman says Iraq should repay war costs

AFP

Dana Rohrabacher aki a külügyi bizottság tagja, részletekről, és konkrét összegekről nem kívánt nyilatkozni, de azt elmondta, hogy a kérdést már felvetette az iraki miniszterelnöknek egy találkozó alkalmával a közelmúltban.

 Az USA republikánus honatyái is játszadoznak a gondolattal, hogy ne fizessék az ország államadósságát. Az az ötletük támadt, hogy egy ideig késleltetik az államkötvények kamatainak fizetését. Javaslatuk szerint a tervezett költségcsökkentő intézkedések, és a kamatfizetés késleltetése, együttesen új erőt adna a gazdaságnak, és felgyorsíthatná a kilábalást a gazdasági válságból.

(A feltételezett kilábalás csak papíron, a statisztikában létezik.)

A hitelezőik, elsősorban Kína nem osztja a véleményt. Szerintük az USA a "tűzzel játszik".

China warns U.S. debt-default idea is "playing with fire"

Reuters

 

 

 

Úgy tűnik Orbán Viktor nincs egyedül az államadósság ellen vívott élet-halál harcában.

Lassan ébredeznek a kamugazdaság kommentátorai, és a hitelminősítők (ha-ha) is, Jó reggelt kívánok:

Már nem elsőrangú adós Amerika

A rosszabb besorolást már többen kilátásba helyezték, egy kisebb német hitelminősítő lépett először.
Index.hu, Napi Online

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr392977791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása