sorok között

sorok között

A Közoktatás Válsága Magyarországon

2011. március 06. - Politikai Ateista

Az internetet böngészve egyre többször találkozom olyan cikkekkel, bejegyzésekkel, műsorokkal, és elemzésekkel amelyekből még egy magamfajta laikus számára is nyilvánvalóvá válhat, hogy hazánkban az oktatás színvonala kritikán aluli.

Gondolkodni kezdtem azon, hogy egy felelős kormány, de akár egy felelőtlen is, hogyan engedheti meg, hogy a közoktatás ilyen szintre süllyedjen Magyarországon, mert az, hogy az oktatás színvonala romlik nem kérdéses. Az sem lehet vita tárgya, hogy az oktatás egy ország jövője szempontjából az egyik legfontosabb terület, amelynek elhanyagolása hosszútávon súlyos következményekkel jár.

Iskolabezárások, összevonások, elbocsájtott tanárok, a megmaradtak nevetséges bére- akik még mindig szerencsésnek tekinthetők, ha nem kapnak egy pofont a tanórán,- az írástudatlanok arányának növekedése, düledező épületek, és még sorolhatnám.

Egyszerűen nem fért a fejembe, hogyan történhet ez meg. A képviselőink nem veszik észre mi folyik itt? Próbáltam átgondolni, hol van itt a hiba. Persze nincs pénz, ezt tudom, de talán mégsem minden a pénzen múlik, mintha a jobbítás szándéka is hiányozna. Nem igazán találtam logikus magyarázatot, majd rájöttem, hogy csak rossz szemszögből néztem a dolgot.

 

 

Egy átlagpolgár csak ritkán tud közvetlenül beleszólni a döntésekbe, leadja a voksát, és a hozzáértő politikusok lehetőleg az elvárásainak, az érdekeinek megfelelően hoznak döntéseket. Egy átlagzember érdeke, hogy az állam megfelelő színvonalú oktatást biztosítson neki, és a gyermekei számára, ez nem függhet pártpreferenciáktól. Elsőre úgy tűnhet, hogy ez egy ország lakosságának egyetemes érdeke. Közelebbről megvizsgálva a dolgot azonban már nem ennyire egyértelmű.

A politikusok, a képviselők, a döntéshozók, és azok akik a döntéseket valóban meghozzák, nevezzük őket röviden elitnek, bár én személy szerint nem szeretem ezt a kifejezést, az egyszerűség kedvéért most mégis ennél maradok. Szóval ha az elit nézőpontjából vizsgáljuk meg az oktatás lepusztulásának kérdését, talán nem is tűnik akkora tragédiának.

Az oktatás válsága a magániskolákat nem érinti, sőt a közoktatásból kiábrándult emberek, a gyermekeik jövőjét szem előtt tartva mindent megtesznek majd azért, hogy a magánintézmények tandíjait megpróbálják finanszírozni, akinek módjában áll, magániskolákba, esetleg külföldre fogja beíratni a gyermekét. Az esetenként több milliós tandíjat az elit tagjai megengedhetik maguknak, gyermekeiknek. Az átlagpolgár nem igazán engedheti meg magának, hogy a gyermekét magániskolába küldje, az egyetemi évek finanszírozása is egyre nehezebb, így a gyermek nem válhat az elit következő generációjának konkurenciájává. Az állami oktatási intézményekből kikerült hallgatók kevesebb eséllyel pályáznak az egyetemekre, csúcspozíciókba, hátrányban vannak a magánintézmények hallgatóival szemben. Az elit gyakorlatilag újratermeli önmagát.

Nem beszélve arról, hogy a kevésbé művelt lakosságot sokkal könnyebb megvezetni, terelni, befolyásolni. Egy tudatos, és kritikus közvélemény veszélyt  jelenthet a hibás, és öncélú hatalmi struktúrákra. Jól látható az érdekellentét a lakosság és a döntéshozók között, ami mellesleg nem is kellene, hogy az legyen, a jó oktatáspolitikából hosszútávon mindenki profitálhatna. Nem állítom, hogy szándékosan pusztítják az oktatást, de ha az elit szemszögéből nézzük a kérdést, akkor rövidtávon nem származik közvetlen hátrányuk a züllesztésből, és valljuk be a magyar politikai életben a rövidtávú saját előnyök, és érdekek a döntések jellemző mozgatórugói.

Ez nem csak Magyarországon van így. Az USA hírhedt az állami oktatás gyenge színvonaláról, Nagy Britanniában a csúcspozíciók 54%-át a magániskolákból kikerült hallgatók töltik be, akik az össz hallgatói létszám 7%-át teszik ki.

2009. augusztus

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr772716337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása