sorok között

sorok között

2013 nem az arany éve volt

2014. január 03. - Politikai Ateista

Még júliusban utaltam rá, hogy érdemes a Société Générale elemzőire figyelni nemesfém ügyben, mert az utóbbi időben jól tippelnek. Egy júniusi elemzésükben 1200 dollárra lőtték be, végül 1205.50 dolláron zárta az évet az arany. Decemberben azt mondták, hogy a világ elveszítette a nemesfémek értékmegőrző képességébe vetett hitét. Tényleg vége az arany aranykorának, vagy valaki manipulálja az árakat?

goldcrash

Az a kijelentés, hogy a világ elvesztette a hitét, nagyon erős. Az egyik fele esetleg, de keleten (India, Oroszország, Kína, Szingapúr)  a bizalom töretlen.

 

Szórakozik valaki az arany árával?

Az arany árának esetleges manipulációjával kapcsolatban már a mainstream médiában is jelentek meg cikkek.

A Libor, a devizaárfolyamok és a jelzálogpiaci manipulációk után egy újabb világméretű pénzügyi botrány rengetheti meg a pénzintézeteket: a jelek szerint manipulálhatják az arany árfolyamát is. A londoni fixing benchmarkok az arany derivatív pénzügyi termékeinek árazásában számítanak viszonyítási alapnak, ezeket manipulálhatták a piacokon. - Itt az újabb világméretű botrány - Mit manipulálnak még? - Portfolio

Ez azonban csak a felszínt karcolgatja, azt a szokásos gyakorlatot amikor a pénzügyi intézmények némi extra profit érdekében ügyeskednek.

Amire én gondolok az a nemesfémek árának szándékos lezúzása, aminek az elsődleges célja nem kizárólag a haszonszerzésben keresendő.

A sok fundamentális találgatás után a nagy tavaszi aranyáreséssel kapcsolatban is felmerült egy titokzatos spekuláns lehetősége.

 

Mi értelme van az egésznek, ha nem a profit?


A Business Insider-en a napokban jelent meg egy cikk arról, hogy miért kell örülnünk az arany zuhanásának.

Szerintük főleg azért, mert ez jelzi, hogy a gazdaság rendben van, az USA a kilábalás útján, az euróválságnak vége, Kína OK, a pénzügyi rendszert nem fenyegeti összeomlás.

A másik ok: az arany árcsökkenése bizonyítja, hogy a növekvő államadósság és a jegybanki pénznyomtatás nem vezet hiperinflációhoz, ergo az évtizedek alatt felhalmozott közgazdasági tudásunk helyes, és birtokában vagyunk a gazdasági válságok leküzdéséhez szükséges praktikáknak.

Vagyis, az arany árának emelkedése az jelentené, hogy a válságnak még nincs vége, a jegybanki lazítás pedig kudarcot vallott.

Elképzelhető, a nemesfémek árának manipulációja annak érdekében, hogy erősítsék a pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat, és elhitessék, hogy minden rendben van?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr275717623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.01.03. 09:05:37

"Elképzelhető, a nemesfémek árának manipulációja annak érdekében, hogy erősítsék a pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat, és elhitessék, hogy minden rendben van?"

Annak érdekében, hogy egyáltalán fenntartsák a pénzügyi rendszerbe, legfőképp a dollárba vetett bizalmat. Ez az egyetlen, vékonyka szál tartja a dollárt életben. Egyelőre. Aztán szép lassan, el kell kezdeni elinflálni az adósságot.

Remekül jelzi virtuális pénzügyi világunk mai helyzetét, hogy az olyan, mindenféle fundamentum nélküli játékpénz, mint a bitcoin is "érhet" sokat, ha akad elegendő hülye, aki ezt elhiszi. És az akad bőven. Egyre több.

Venni, venni, venni.

mrZ (törölt) 2014.01.03. 12:12:39

@Pensive:
A bitcoin nem pénz hanem currency, mifelénk fizetőeszköznek hívják. Értéke nem számít mert nem felhalmozásra van kitalálva, hanem kisköltségű értékközvetítési lehetőségként. A bitcoin halála a spekuláció, a fluktuáció elrettent a használatától. A spekulációs trezorok már 70%-át adják az összes bitcoinnak.

A dolllárnak több támogatója van mint bármi másnak. Egész jól működött, amíg a spekulációk instabillá nem tették. Lásd még fent bitcoin halála.

Az arany jelenleg a dollár segítségére van, drágulása stabilizálja a dollár szerepét.

vomit 2014.01.03. 13:12:47

@mrZ: a dollart a petrodollar (olajat nem atomhatalom csak dollarert vehet/adhat el, ezt megtanulta kadhafi es szaddam is) meg a kvazi vilagpenz szerepe tartja a felszinen.

2014.01.03. 15:14:46

@mrZ: Nem mondtam hogy pénz, azt mondtam játékpénz, de mondhattam volna bittymerettyet is. A bitcoin majdnem pontosan olyan értéktelen, fundamentum nélküli izé, mint a dollár. Tetszés szerinti mennyiségben előállítható. Mindkettőben a mainstream süketelés, és a hit tartja a lelket. Egyre inkább azt gondolom, hogy a bitcoin egy nagy kísérlet élesben, felkészülés, a ma ismert pénz összeomlása utáni időkre.

mrZ (törölt) 2014.01.03. 15:22:18

@vomit:
A dollár sem pénz (sem nem világpénz) hanem egy olcsó, könnyen kezelhető, mindenhol elfogadott elszámolási egység. Épp ezért jó. Sajnos nagyon kiszámíthatlan lett, ezért már nem jó a szerepére.
A petrodollár csak a kontroll miatt kellett, nehogymá a kartellező olajexportálók diktáljanak.

Shaja 2014.01.03. 16:49:45

@mrZ:
Mindenhol elfogadott? Inkább rákényszerített.... Még a Breton Woods-i pénzrendszerben a franciák be akarták váltani dollártartalékaikat Washingtonban aranyra - szerződés szerint - mire az amik megmutatták nekik, merre húzzanak Párizs felé. Innentöl hamarosan összadőlt az addigi rendszer, majd jött a petrodollár, amely tovább fenntartotta a dollár használatának kényszerét.

mrZ (törölt) 2014.01.03. 19:34:52

@Shaja: Nagyon helyes hogy leválasztották a dollárt az aranyról, így többé nem kellett megfelelni a pénz követelménynek. Innentől kezd a modern gazdaság, mindig lett fedezet az éppen szükségesre. A dollár nem csak kényszer, hanem lehetőség is. Akik használták és kihasználták azok meggazdagodtak. Kapitalizmus van: aki akar és tesz, annak lesz.

nyuggernyúzó 2014.01.03. 21:25:54

Évezredek óta pénz az arany, ki volt az a kretén, aki decemberben ezt a baromságot mondta?
"Gazdaság rendben van, az USA a kilábalás útján" - Detroit csődje a kilábalás része már?
A válság csak most fog kezdődni. USA-ban, Japánban, EU-ban az államadósság jobban nő, mint a GDP. Ehhez demográfia probléma jön hozzá hamarosan.

vomit 2014.01.10. 11:05:30

Royal Mint Runs Out of Sovereign Gold Coins on "Exceptional" Demand
www.zerohedge.com/contributed/2014-01-09/royal-mint-runs-out-sovereign-gold-coins-%E2%80%9Cexceptional%E2%80%9D-demand

nemsokara olyan lesz, mint a banan a komenizmusban. akcios 15 forint kiloja, csak eppen most (es soha tobbe) nincs belole.
süti beállítások módosítása