sorok között

sorok között

27 dollárból 1 millió - 4 év alatt

2013. november 01. - Politikai Ateista

A napokban írtam a Bitcoinról. Ezt a sztorit most találtam. A kíváncsiság néha kifizetődik.

Christopher Koch 2009-ben a titkosítással kapcsolatos szakdolgozatán munkálkodott, amikor belefutott a Bitcoin-ba. 

Megtetszett neki a virtuális valuta gondolata, és gyorsan vásárolt is 5000-et belőle, az akkori árfolyamnak megfelelő 27 dollárért. Hamarosan ki is ment a fejéből az egész.

Idén áprilisban a médiában kezdtek megjelenni a tudósítások, és eszébe jutott a 4 évvel ezelőtti tranzakció. Chris örömmel nyugtázta, hogy a 27 dolláros befektetése már több mint 866000 dollárt ér. Mai árfolyamán már több mint egymillió dollár.

1000 Bitcoin-t be is váltott, és vásárolt belőle egy apartmant a norvégiai Oslo-ban.

chrisk.jpgChristopher Koch - kíváncsiságból milliomos

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr765607961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény 2013.11.01. 22:41:58

A bitcoin egy zseniális, de labilis eszköz, ezért sem fog soha általánosan elfogadott lenni, mint fizetőeszköz.

Mivel a bitcoin mennyiséget számítógépek generálják, így bármelyik kormány, amelyik elég erős számítási kapacitással rendelkezik, úgy rángatja a rendszert, ahogy csak akarja.

monddazigazatmar 2013.11.01. 22:46:33

Christopher Koch továbbra is szűz.

jogalany 2013.11.01. 22:53:18

Jól tette, hogy bitcoint vásárolt. Ma arról biztosan lebeszélném, hogy Magyarországon lottószelvényt vegyen, mert itt nem lehet meggyőződni arról, hogy a szelvénye játékban van-e, mert az adatok nem nyilvánosak.

sanyix 2013.11.01. 23:05:08

@különvélemény: szerencsére olyan számítási kapacitással nem rendelkezhet, emellett a generálás sebességét nem lehet befolyásolni az fix.

különvélemény 2013.11.01. 23:17:43

@sanyix:
Hát persze:
9gag.com/gag/aEwPpg9

Ez csak egy 9gag poszt.

Képzeld el mondjuk az IBM-et, ha utasítást kapnak, hogy döntsék be a bitcoin difficulty-t.

sanyix 2013.11.01. 23:50:44

@különvélemény: mineolhatni mineolhatnak, (bár egyre nehezebb, és egyre kevésbé éri meg), és azzal max BTC-t keresnek, csak a szokásos meghatározott generált mennyiségből több jut nekik.
Akármekkora számítási kapacitásod van, nem tudsz a BTC-re hatni, ahhoz hogy hass rá nem számítási kapacitás kell, hanem BTC node-ok 51%-át birtokolni kell. BTC nodeot pedig bárki indíthat az otthoni gépén. Szóval max egy egész világra kiterjedő botnettel lehet befolyásolni, és a node-ok általában nem olyan gépeken mennek amikre egy könnyen kártékony programokat lehet rakni. Mire elkezdene terjedni már lelepleződne, és bukta.
Azt hiszem te nem érted a bitcoin hálózat működését.

hu.wikipedia.org/wiki/Bitcoin

Maximum a bitcoin egyéb devizákhoz képesti árfolyamát lehet befolyásolni ha valakinek sok coinja van, pont úgy mint ahogy a valós pénznél megy.

sz4kerto 2013.11.02. 00:30:47

@különvélemény: neked fogalmad sincs arrol, hogy mukodik a bitcoin. Az arfolyamot pusztan szamitasi kapacitassal extrem nehez rangatni, a kereslet-kinalat messze-messze fontosabb.

komplikato 2013.11.02. 00:32:02

@különvélemény: "Mivel a bitcoin mennyiséget számítógépek generálják"

Ez érdekes, mivel úgy tudom jelenleg maximálva van az összes bitcoin száma, ezért a "bányászat" folyamán egyre kisebb értékeket nyernek ki a gépek, azaz ma már csak direkt bányász gépekkel éri meg foglalkozni vele. Ráadásul pont az a lényege, hogy így közben nagyságrendekkel nő a biztonságossága, hiszen minél több számítás kell 1 bitcoin kinyeréséhez, annál több tranzakció visszaigazolás kell a rendszernek, hogy elszámolja, nem?

sanyix 2013.11.02. 00:50:05

@sz4kerto: nem lehet rángatni. Csak a kereslet és kínálattal. Vagy a hálózat fölötti uralom átvételével, ami csak elméletben lehetséges, gyakorlatban nem.

@komplikato: egy gyökfüggyvényre hasonlító görbe szerint változik a bitcoin mennyiség, ami a 2130-as években éri majd el a végét. De már 2035 után is csak borzasztó lassan fog új bitcoin termelődni.

LoverCase 2013.11.02. 02:34:09

kurva okosak ám a szakértők :)
9gag képekkel igazolják, hogy ez egy szar!

különvélemény 2013.11.02. 07:16:54

@sanyix:
Az 51% a teljes kontrollhoz kell.

A bányászást és ezzel az új bc-k termelését tudják befolyásolni, mint írtam is.
Bányászni csak akkor érdemes, ha a termelt bitcoin meghaladja az elfogyasztott áram árát.
Ők meg bekapcsolják a gépet, felugrik a nehézség, majd kikapcsolják. Ennyi.

Senki sem fog termelni, mert nem tudnak 22-es chipet gyártani. Még a nagy gyártóknak is kevés a kapacitás.

különvélemény 2013.11.02. 07:25:20

@LoverCase:
Egyrészt a primitív beszólásodból az látszik, hogy te valai bitcoin fan lehetsz, másrészt azt írtam, hogy zseniális, nem azt, hogy szar.

Sokan a csodát várják a bitcointól, ami sajnos hiú remény.
Az árfolyam ugrál, így rizikós elfogadni fizetőeszköznek, a termelés limitált és támadható, a össz bc mennyiség meg édeskevés ahhoz, hogy széles körben elterjedjen.

Gera 2013.11.02. 08:58:54

Röhejes ez az egész bitcoin dolog. Ez lesz majd az új pénz, térjünk át rá, mert ezt nem tudják elinflálni a kormányok. Ja, ők nem tudják. Cserébe mindenféle spekulációval ezredakkora energiával lehet sokkal jobban ráncigálni az árfolyamot, mint a nemzeti valutákét. Ez tulajdonképpen egy piramisjáték, amíg az emberek érdeklődését fenn tudják tartani ilyen hírekkel, addig páran kurva nagyot kaszálnak rajta, aztán egy idő után már nem megy és elfelejthetjük.

2013.11.02. 09:00:19

Ez valami olyasmi,mint a virtuális vacsora?

MACISAJT 2013.11.02. 09:09:07

@Jóképességű Takarítónő:

Ez egy érdekes történet:
www.portfolio.hu/vallalatok/it/az_fbi_lecsapott_a_bitcoint_bezuztak_mi_lesz_a_szuperpenzzel.190053.html

Amúgy meg, én arra vagyok kíváncsi hogyan kerül BE a "valódi" pénz a Bitcoin rendszerbe, valamint egy esetleges eladást követően hogyan változik vissza a Bitcoin "valódi" pénzzé...
(mert ez a norvég Koch-eszem megáll:P- sem bitcoinokért vette a házát, hanem finom norvég koronákért...)

Ugyanis szvsz itt , a ki- és lelépéskor van a névtelenség buktája...

sanyix 2013.11.02. 11:34:30

@különvélemény: Ez nem így megy. Mondom a BTC termelődés sebességét nem változtathatják, az egy fix pályát követ. A túl sok bányászással maximum az ingyenélő többi bányász életét befolyásolják, de nem éri meg. Mondom, egy óriási mining gépparkal csak az amúgy is megtermelt coinokból szerezhetnek nagyobb arányt... Összességben nem lesz több bitcoin akkor sem ha a világ összes gépe mineol.

A mineolok pedig már nem általános célú gépeket használnak, hanem külön BTC miningra tervezett chipeket, amik fejlődnek ahogy a normál gépek is, így egyre nagyobb számítási kapacitás kerül a rendszerbe.

komplikato 2013.11.02. 16:05:51

@MACISAJT: Létezik nem egy szolgáltatás ahol átváltható a Bitcoin. Ráadásul egy hetes hír szerint jövőhéten üzemelik be a világ első Bitcoin ATM-jét Kanadában.

Másrészt ha jól emlékszem a maffia, triád, stb. hosszú évek óta World of Warcraft aranyban(!) intézi a pénzmosást. Azt is meg tudják oldani valahogy.

különvélemény 2013.11.02. 18:14:04

@sanyix:
Nem értettél meg, de akkor "megcsócsálom neked" Hofi(c)

Tehát, a bitcoin azt állítja, hogy sérthetetlen.
Én meg ezt állítom:
Nem tetszik Obamának ez a bitcoinos játék, leszól az IBM-nek.
Az IBM-es fiúk-lányok kb. kávészünetben megterveznek egy egyetlen matematikai algoritmusra épülő chipet, pár nap alatt meg lesz a pcb is.
Beindítják a meglévő amcsi gyártósort, és lefosatnak 100K chipet 22nm-es csíkkal.
A pcb megjön Kínából fillérekért 2-3 hét alatt.

Bekapcsolják, legenerálnak annyi BC-t, amiből visszajön az ára, így az adófizetőknek ingyen volt, viszont felnyomják a difficulty-t a csillagos égig, ahol már IBM tervezésű 22-es chipekkel sem éri meg bányászni.
Ekkor már rég leállított mindenki minden bányászatot, mert nagyobb az áramszámla, mint a nyereség.

Majd leállítják az egész cuccot.
Így marad egy lassú hálózat gigantikus difficulty-val. (Persze idővel adaptálódik)
Ekkor ki fogja jóváhagyni a tranzakciókat? Ki fog újabb blokkokat generálni?

Így már világos?
süti beállítások módosítása