sorok között

sorok között

A világ legszemetebb blöffje

2013. október 23. - Politikai Ateista

Lassan mindenkinek kezd leesni, hogy egyhamar nem lesz vége a pénznyomtatásnak az Egyesült Államokban.

A csupán ideiglenes politikai alku részleteinek megemésztése után a dollár jelentős gyengüléssel reagált, miután a befektetők olvasatában a kormányzat leállása nyomán lassuló gazdaság-, valamint a továbbra is fennálló költségvetési bizonytalanság nagyobb eséllyel köthetné meg az amerikai jegybankárok kezét a 'tapír előcsalogatása' során, azaz a Fed alighanem továbbra is fenntarthatja majd a kötvényvásárlási műveleteit; s nem kizárt, hogy a többlet-stimulus csökkentése csupán jövőre kezdődhetne meg. - Látunk-e még idén tapírt? - Napi Gazdaság

A rossz hírek a egekig repítik a piacokat:

A vezető tengerentúli tőzsdeindexek a pozitív tartományban indították a kereskedést, mivel a makroadatok a vártnál rosszabb képet festettek az USA gazdaságáról, melynek hatására felerősödtek azok a várakozások, hogy a Fed tovább fenntartja eszközvásárlási programját. Vagyis a kereskedés első óráiban lényegében a rossz adatnak örültek ismét a befektetők. - Semmi sem áll a piacok útjába - Portfolio

A jegybanki eszközvásárlások csökkentésére vonatkozó célozgatások már a kijelentésük pillanatban blöffszagot árasztottak. A vezető elemzőket ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy hónapokig a szigorítás mértékéről okosítsák a világot.

Szerencsére a költségvetési, illetve az adósságplafon vitákkal most meg lehet magyarázni, hogy miért késik a pénznyomtatás fékezése. A vitákhoz vezető - alapvető gazdasági - problémák azonban nem az égből pottyantak le Washingtonban októberben.

Nem mintha nem szeretnék csökkenteni. Csak tartanak a következményektől. Erről a körhintáról már nem lehet komolyabb sérülések nélkül leugrani. A lazításnak akkor lesz vége amikor a Fed-nek.

Én tartom a véleményem. Ha lesz változás, akkor több pénzt fognak nyomtatni

Mondjuk ez valószínűleg már a új jegybankelnökre hárul majd. Obama jelöltje, Janet Yellen - akivel kapcsolatban a legnagyobb szenzáció a neme volt - megfelelő embernek tűnik a feladatra. A jegybanki gazdasági élénkítés szószólója volt:

A világ ezentúl mondhatni legnagyobb hatalmú nőjének ugyanakkor majd meg kell majd birkóznia önmaga "árnyékával" is. Ő volt az egyik legnagyobb szószólója a jegybanki gazdaságélénkítési programnak, ám minden bizonnyal legkésőbb jövő év elején neki kell majd megkezdenie a monetáris élénkítés visszafogását, vagyis a jegybank eszközvásárlási programjának szűkítését. - Ilyen még nem volt: nő az amerikai jegybank élén - HVG

Az új jegybankelnök személye meghatározó lesz az USA monetáris politikájának tekintetében. Talán nem véletlenül esett rá a választás.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr305582445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.10.23. 17:13:28

"A jegybanki eszközvásárlások csökkentésére vonatkozó célozgatások már a kijelentésük pillanatban blöffszagot árasztottak."

Áporodott bűzt, egész pontosan. A dollár már most nem ér semmit, csak kizárólag az a hit, amit belevetnek. Ezt a látszatot kell fenntartani, amíg lehet.

Szúrófény 2013.10.24. 01:42:42

Miért kell költséget vetni?

Állítólag az ország szántóterületének egyötöde parlagon maradt az idén, de ezzel nem foglalkozik senki. Az Újságok csak arról írnak, lesz-e az országnak „költségvetése”?
Mi ért kell a költséget vetni? Mi kel ki a költségvetésből? Áremelés! Aztán csodálkozunk, hogy úgy nőnek az árak, mint májusi kukorica, eső után! Mibe vetik a költséget? A hazugság termékeny talajába! Hogyan vetik a költséget? Pénzszórással! Sajnos sokat ellopnak a „vetőmagból”, sokat szórnak szét a semmibe. Ezért a maradéknak jó talaj kell. A Költségvetés talaját mélyenszántó gondolatokkal túrja fel a pénzügyminiszter. Közben arról panaszkodik, hogy sovány az ország lova, és minduntalan beleakad az eke a múlt gyökereibe, az ellenzéki rögökbe! A Fityiszkutya jobboldalról igyekszik levizelni az eketaligát, a kisgazda nagygazda maga szeretné megragadni az eke szarvát. Közben sok korrupciót, hamiskölcsönt, szemetet igyekeznek „beforgatni a szántásba”, hogy az eltűnjék a szem elől! Végezetül félrevezetéssel igyekeznek az egészet „elboronálni”, majd kormánypárti túlsúllyal lehengerezni. Ha ez sem volna elég, kap még egy kis „fejtrágyázást”, hogy megerősödjék a gyöngécske vetés.
Ha odafigyelnek észrevehetik, hogy elmaradt a gyomirtás, (de volt csávából kihúzás), a konkoly, a gabonarozsda elleni küzdelem. Kézi lesz az aratás,(nagy a szemveszteség) sok kézen-közön megy át a termés, sokat ellopnak ismét. Végezetül keserű, és drága kenyeret sütnek nékünk a „költségvetők”!

1994. 10. 05. Megjelent az Északmagyarország napilapban, 96. február hóban. Nincs új a nap alatt! Csak a szereplők, a tolvajok változtak.
„Ha a gazda változik is rajta, marad a nyereg a szamáron!”— ókori mondás

Larry Silverstein 2013.10.24. 14:46:57

Nagyon nagy meglepetés Yellen ugyanúgy zsidó mint az előző 3 v. 4 jegybankelnök.

A magyar zsidó 'jegybankelnök' Szerencsés Imre (jó hogy nem Lucky Luciano) 1526ra pl. elsikkasztotta a full államkasszát. Aki nem hiszi, járjon utána.

Larry Silverstein 2013.10.24. 14:47:34

Szóval nekik Mohács kell.

no_successful2 2013.10.24. 15:08:21

Qvára át kéne ezt az egészet szervezni, a világ pénzforgásának nagy része nem a kockázati, vagy termelési szektorban mozog.
Szóval az egész egy nagy lufi, "haszna" csupán annyi, hogy néhány befektetői csoport, kezében tarthassa a világgazdasági folyamatokat.
Attól, hogy duplaannyi dollárt nyomtatnak, nem lesz több vas, vagy olaj a földben, és nem lesz több körte a fán.
A demográfiai folyamatok sem jó irányban haladnak.
Ennek nagy katasztrófa lesz a vége.

Ainult Mina 2013.10.24. 15:12:22

Akkor most érdemes dollárt venni vagy nem?

harcsapaprikás 2013.10.24. 15:26:24

@Pensive: Ha van dollárod én szívesen megszabadítalak tőle. Úgy sem ér semmit.

harcsapaprikás 2013.10.24. 15:29:53

@no_successful2: Kétségtelen, hogy a földből fogy. Egyenlőre még a forgalomban lévő mennyiség növekedik.

harcsapaprikás 2013.10.24. 15:34:06

@no_successful2: Kétségtelen, hogy a földből fogy. Egyenlőre még a forgalomban lévő mennyiség növekedik.

Rive 2013.10.24. 15:36:58

Közelitsd meg igy: a makrogazdasági mutatók szerint már az is kérdéses, hogy a QE3 egyáltalán gyakorolt-e bármi hatást. (Hasonló kérdés az előző QEk esetén fel se merült.)

Ha a gazdaságot nem segiti, ugyanakkor pénzügyi oldalról súlyos következményei vannak, akkor mi okuk van fenntartani?

Persze lehet arról ábrándozni, hogy ez már igy marad, amig a világ, de ez pont ugyanaz a csapda, mint a következő pillanatra várni a végét.

nemsirunk 2013.10.24. 15:40:06

@Larry Silverstein: magyart mégsem választhattak, ez a beosztás nem arról szól, hogy bőgatyában böfögünk.

Dr.Démonmac1 2013.10.24. 15:53:10

A magyar közvélemény (és a hozzászólók is) érdemben semmit nem tud hozzáfűzni, ez javarészt azért van, mert nem értünk hozzá.

(mert ha értenénk, akkor nem a fórumot piszkálnánk, hanem tőzsdéznénk:)
Aktuális napi árfolyam 216.88
Amerika gazdasága túl nagy falat, ha dől rengeteg mindent magával visz.

kvadrillio 2013.10.24. 16:06:28

Életrajza

Apja és nagyapja is a Haditengerészet (US Navy) tengernagya volt. McCain maga is a Haditengerészeti Akadémiára járt, ahol 1958-ban végzett, teljesítménye alapján osztályában az utolsók közt. Ezután repülőgép-hordozón állomásozó harci repülőgépeken lett pilóta. Részt vett a vietnami háborúban és éppenhogy élve megúszta a Forrestal anyahajó tüzet 1967-ben. Ugyanebben az évben később Észak-Vietnamban, miközben 23. bombázóbevetésén volt, gépét lelőtték és McCain súlyosan megsebesült. Túlélt öt és fél évet hadifogságban, többször megkínozták. 1973-ban a párizsi békeegyezmény alapján szabadult.

1981-ban visszavonult Arizonába, ahol gyorsan belemerült a politikába. 1982-ben Arizona 1-es kongresszusi kerületéből a Képviselőház tagjának választották. 1986-ban a Szenátus tagjává választották, majd 1992-ben, 1998-ban és 2004-ben újraválasztották. Bár alapvetően a konzervatív elvek alapján politizált, különcségéről vált ismertté, mivel számos fontos ügyben pártjától eltérő álláspontokat fogalmazott meg. Miután az 1980-as években túlélte a Keating-ötök botrányt, a kampányfinanszírozási reform sürgetése vált egyik vesszőparipájává, és végül 2002-ben a kétpárti kampányreform törvény egyik megalkotója lett.

2000-ben ringbe szállt az elnökjelöltségért George W. Bushsal szemben, de vesztett, pedig kezdetben több fontos államban szorosan alakult a verseny. A 2008-as elnökválasztásokat megelőzően 2007 közepén kampánya összeomlott, de sikerült visszaküzdenie magát és 2008 januárjára ő vált a republikánusok legesélyesebb jelöltjévé. 2008. március 4-ére, miután februárban több győzelmet aratott és fő riválisai visszaléptek, megszilárdította helyzetét mint a párt jelöltje."""

...ahol ILYEN EMINENSEK ÜLNEK TÖBB MINT 30 ÉVE A SZENÁTUSBAN, OTT CSAKIS JÓ DÖNTÉSEK SZÜLETHETNEK !!! :)

kvadrillio 2013.10.24. 16:07:10

@kvadrillio: ...JAHHHH...kÁDÁR 10 ÉVVEL TOVÁBB CSINÁLTA...:)

2013.10.24. 16:18:31

@harcsapaprikás: Nincs. Nem véletlen.

@Larry Silverstein: Egészen világos az összefüggés. Szerencsés és Yellen között különösképp. ;)

Larry Silverstein 2013.10.24. 16:41:06

@Pensive: Nem szeretnék antiszemita lenni de tényleg neki fogok állni komolyan egy kutatásnak.

Ha jól rémlik a 70es évektől nő az amerikai adósság folyamatosan. És véletlenül azóta héber az összes FED elnök.

Aztán egyszercsak összeomlik majd a dollár és jön a holokauszt.

Don Quixote de la Ferko 2013.10.24. 16:57:12

@Larry Silverstein:

Kezelésre nem gondoltál? Nagyobb szükséged lenne rá.

zobod 2013.10.24. 16:58:11

@Ainult Mina: elvileg érdemes, az okosok szerint a fed programjának lassítását és kivezetését a politikai balhé miatt függesztették fel.

www.zsiday.hu/blog/%C3%A9s-m%C3%A9gis-j%C3%B6n-tap%C3%ADr

Larry Silverstein 2013.10.24. 17:04:35

@Don Quixote de la Ferko: Németországban is összeomlott a márka és jött a holokauszt. A római birodalomban is elértéktelenedett a pénz és jött a holokauszt.

Mi lesz a dollárral?

2013.10.24. 17:09:36

@Larry Silverstein: Nem szeretnél, de az vagy. Rosszul rémlik, 70 óta, volt már három zsidó is, de egy echte jenki, és egy német is, utóbbi elég sokáig.

Az államadósság nem csak FED függő, sőt elsősorban nem az. Ben Bernanke nyalja Obama seggét (egy muzlimét, na erre varrj gombot), kétségtelen, amely demokrata elnök regnálása alatt az államadósság többel nőtt, mint az őt megelőző 43 elnök alatt összesen. Ezt aligha lehet kizárólag a FED elnök nyakába varrni.

A dollárnak amúgy tényleg vége, ez kétségtelen. A vergődést ellenben még sokáig lehet húzni. Amíg a balos mainstream azzal tömi az emberek fejét, hogy teljesen mindegy mennyi az államadósság, csak a kamatok számítanak, és az ignoráns, elhülyült amerikaiak ezt be is nyelik... Addig bármit lehet.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.24. 17:23:07

@kvadrillio: Hol ülnek a törvényhozásban olyan emberek, akik értenek valamihez?
@Pensive: Obama keresztény tudomásom szerint...

2013.10.24. 17:29:51

@Online Távmunkás: Az életrajzában, amit kreáltak neki, lehet hogy az áll. Valójában azt sem tudjuk mikor, és hol született.

megint 2013.10.24. 17:35:54

Valami olyat is lehetett olvasni,hogy muszlim volt, de egy ideje már keresztény. Ott még nem tartanak , hogy muszlim elnököt válasszanak, és nem is fognak. Amerikában lassan bármit megesznek a polgárok, szerintem ezeket szándékosan hülyítik.

_most_ 2013.10.24. 18:02:49

bezzeg ha Matolcsy lenne az amerikai jegybankelnök akkor már rég jobban teljesítenének, így csak nézhetik, hogy elhúzunk mellettük :D

Szúnyog 2013.10.24. 18:04:43

A dollár fedezete a hatalmas hadsereg. Amíg az van, addig nem omlik össze a dollár.
(Lásd a közelmúlt háborúit, ahol a kicsinált ellenfél mind részben át akart térni az euróban történő elszámolásra.)

Szúnyog 2013.10.24. 18:08:04

@Larry Silverstein: Furcsa volna, ha korábban nem ők lettek volna többnyire az elnökök. Egészen azóta, amióta magánkézbe vették a kibocsájtást.

na4 2013.10.24. 19:56:46

Nagy szívás lesz ebből.

Mackósajt 2013.10.24. 20:19:55

@Larry Silverstein:

1. Az USA szövetségi kormányzat adóssága a GDP%-ban kifejezve a 80-as évek elejétől (Reagen hatalomra kerülésétől) nő, a 70-es években stagnált.

2. Az elmúlt 30-éven is volt egy olyan időszak, amikor a Reagen alatt elindult trend megtört, méghozzá a demokrata Clinton elnöksége idején. (A második elnöksége alatt még csökkent is az adósság.)

3. Az Obama alatti gyors adósságnövekedés már ifjabb Bush második elnökségégének végére beállt. Nem kis részben a republikánusok adóreformjai miatt, amihez a jegybanknak nem sok köze van.

Tény, hogy az Obama adminisztráció képtelen megoldani a problémát, de se a FED elnökeit, se őt nem lehet megnevezni, mint egyedüli felelőst, a helyzet kétpárti széleskörű kemény munka eredménye...

Larry Silverstein 2013.10.24. 20:23:42

@Pensive: Aha én gondoltam jól 70 óta csak zsidó FED elnök volt

1. Arthur Frank Burns (1970-78), Paul Adolph 2. Volcker (1979-87) német hehehe Rotschild is 'német', 3. Alan Greenspan (1987-2006) és 5. Ben Bernanke (2006 óta).

6.Yellen

Larry Silverstein 2013.10.24. 20:29:44

@Szúnyog: Az van, hogy 1913 óta van FED.

Azokon kívül amit felsoroltam, a nagy válság előtt/alatt voltak zsidó FED elnökök.

Charles Sumner Hamlin (1914-16), William Proctor Gould Harding (1916-22), Daniel Richard Crissinger (1923-27), Roy Archibald Young (1927-30), Eugene Isaac Meyer (1930-33), Eugene Robert Black (1933-34)

A 2. VH előtt/alatt/után 70ig nem.

2013.10.24. 20:44:39

@Larry Silverstein: Hát így könnyű. Akkor te is zsidó vagy. Komolyra fordítva:

70-78 Burns - galíciai származású zsidó.
78-79 G. William Miller - 100% pure american.
79-87 Volcker - Német bevándorlók gyermeke, anyja lutheránus, apja episzkopális. Olyan távol a zsidóságtól, mint Makó Jeruzsálemtől.
87- Greenspan és Bernanke. Ők zsidók mindketten.

Bankszakmában mindig is nagyobb befolyása volt a zsidóknak, különösképp amerikában. Fájó pont ez, tudom, de nem véletlen. ;)

Larry Silverstein 2013.10.24. 20:47:12

@Pensive: Szerintem ez teljesen mind1. A FED elnökök sem vallásosak. Obama segge és a Bankelnök között pedig fordított a kapcsolat, mert Obama választott tisztségben ül, a Bankelnök meg belterjes, és sokkal nagyobb a hatalma.

2013.10.24. 20:49:49

@Mackósajt: "Nem kis részben a republikánusok adóreformjai miatt"

Bullshit. Obama óta, különösképp a második ciklus kezdete után, a kutya nem vásárolja a US államkötvényt, kizárólag a FED. Senki más.

Ami pedig az adózást illeti, egyetlen működő módszer van: kis állam, megfizethető adók (tehát adócsökkentés), rendkívül szigorúan betartatva. Reagant kiröhögték, aztán bebizonyította, hogy ez az EGYETLEN kulcs, a működő jóléti rendszerhez.

A bamacare (is) ezt rombolja porig.

2013.10.24. 20:55:24

@Larry Silverstein: A FED csak papíron privát bank. Valójában az egy állami intézmény, ahol a politika befolyása gyakorlatilag 100 százalékos. Bernanke azt csinálja, amire ukázt kap. Yellen is azt fogja, és ezt jóelőre közölte is. Más kérdés, hogy most már nincs is mást tenni, mint nyomni a dollárt, amíg van ember a földön, aki azt hiszi, hogy a "tartozom neked" cédulától bármiben is különb.

Az időnként meglengetett hírek a tapírról, mind ócska süketelés. Ha olvasod ezt a blogot, évekre menően visszakövetheted a szélhámosságot.

Larry Silverstein 2013.10.24. 21:01:47

@Pensive: 'Valójában az egy állami intézmény, ahol a politika befolyása gyakorlatilag 100 százalékos. Bernanke azt csinálja, amire ukázt kap.'

- 1987 és 2006 között jópár adminisztráció ment végig.

Mackósajt 2013.10.24. 21:27:08

@Pensive: Hogyan bizonyította ezt be Reagen? Mi történt az elnöksége alatt ezen a területen azt leszámítva, hogy a II VH óta folyamatosan csökkenő vagy stagnáló államadósságot sikerült növekedési pályára tenni?

És igen, Obama _is_ hibás, de ez a sátánnak kikiáltás egyszerűen elvakult ideológiai alapú gyűlölet.

Larry Silverstein 2013.10.24. 21:34:16

@Mackósajt: Obama volt szoc. munkás ügyvéd. Tőle senki ne várjon kapitalizmust.

Egy színesbőrü Megyó, hitelből oszt(ana) amerika leggyorsabban növekvő rétegének, a többnyire színes segélyeseknek. Ez az álma. A bankárok álma pedig hogy ezeket a néprétegeket eladósítsák a fejük búbjáig, lehetőleg áruhitellel, az államadósságot úgyis a fehér középosztály fizeti meg.

Nagyon hasonló a gazdpol koncepció a magyar ballibéval.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.24. 21:43:11

@Pensive: Szerinted mindenkinek hamisítják az életrajzát, ha nem ismered személyesen?

Mackósajt 2013.10.24. 21:47:00

@Larry Silverstein: Az USA államadósság problémája összetettebb kérdés, mint egy Obama+gonoszbankárok egymásrátalás.
És ismét: nem vitatom, hogy neki is felelőssége van benne...

Larry Silverstein 2013.10.24. 21:48:48

@Online Távmunkás: Obama azért nem 'akárki'. Az élő politikusok életrajzát pedig tényleg gyakran hamisítják.

/ha emléxel volt amerikában a néger első megválasztása után egy vizsgálat Obama eredetéről, mert az alk. szerint nem amerikában született ember nem lehet elnök/

Mackósajt 2013.10.24. 21:49:02

@Mackósajt: egymásra-találás (érdekes szavakat alkot a helyesírás ellenőrző)

Larry Silverstein 2013.10.24. 21:50:15

@Mackósajt: Persze hogy bonyolult. A magyar devizaadósok probémája is bonyolultabb mint hogy 'gyurcsányahibás', de egyértelmüen politikai oldalhoz köthető.

Larry Silverstein 2013.10.24. 21:58:17

@Mackósajt: Vagy legalábbis én azt vettem le a demo-repo vitából most a shutdown idején hogy nagyjából az van hogy a repo kiborítaná a bilit most a nyilvánosságra (mármint hogy nyakig ér a szar) a demo meg sumákolna hogy minden így jó ahogy van nyomassuk az eladósodást mer az jó.

2008ban Magyarországon sem törődött az eladósodással senki, de nem valószínü hogy ez örökké fenntartható illúzió.

Mackósajt 2013.10.24. 22:01:51

@Larry Silverstein: szerintem a politikai oldalhoz köthetősége korántsem egyértelmű az USA államadósságnak. Az elmúlt 30 évben a republikánusok alatt több adósság gyűlt össze, mint a demokraták alatt (Obama előtt gyakorlatilag a teljes, GDP arányosan kb. 35%-ról 80%-ra emelkedést republikánus kormányzatok hozták össze). Obama alatt a demokrata kormányzatok sajnálatosan felzárkózóban vannak, de akkor is világosan látszik, hogy nem köthető politikai oldalhoz.

Mackósajt 2013.10.24. 22:10:10

@Larry Silverstein: A republikánusok pillanatnyi rövidtávú politikai okokból borogatják azt a bilit, és nem azért, mert annyival bölcsebbek lennének. Az egyetlen szempont ami vezérli őket, hogy bárhogy, de betartsanak Obamának. Ha közben a józanság hangját képviselik államadósság ügyben, az csak mellékhatás. Jelentős részben ugyanezek a képviselők ültek ott akkor is, amikor a Bush kormányzat alatt nem csak nőtt, de egyre nagyobb mértékben nőtt az adósság, és akkor is, amikor a 2008-as bedőléshez vezető folyamatok felépültek a hitelezési/bank szektorban (szintén Bush elnöksége alatt), aminek az eltakarítására tett kísérletek megint csak nem segítették Obamát a költségvetés rendbetételében. (Igen, tudom, nem is igazán próbálta, de akkor se beszélhetünk oldalhoz köthetőségről egyoldalúan.)

2013.10.25. 08:39:34

@Mackósajt: Úgy hogy csökkentette az adókat, az adóbevételek mégis nőttek. Az államadósság az aranystd eldobása óta nő, ez teljesen természetes folyamat. A probléma csak az, mint említettem: Obama alatt, ráadásul csak az első ciklusa alatt, TÖBBEL nőtt, mint az őt megelőző 43 elnök alatt összesen.

www.rightchange.com/blog/rightchange_obamas_debt_the_era_of_profound_irresponsibility

Pedig Reagan is, és mindkét Bush is háborúkat vívott, utóbbiak elég komlyakat, ami nem két fillér.

Ami pedig azt illeti, Obamának nincs születési anyakönyvi kivonata. Többször megállapították, hogy hamis.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.25. 09:06:25

@Larry Silverstein: Szerinted odaültetnek bábnak valakit, akivel ennyire nyilvánvaló gond van? Simán választhattak volna mást.
Schwarzenegger is hiába kérte az alkotmány módosítását, többször is leszavazták, hogy ne lehessen elnök.
süti beállítások módosítása