sorok között

sorok között

Az olasz kupleráj

2013. október 17. - Politikai Ateista


Szeptember végén, amikor váratlanul lemondott az Intesa Sanpaolo elnöke, ezzel a grafikonnal szemléltettem az olasz bankrendszer, és az olasz állam problémáit:

(Amire azóta az IMF is felfigyelt.)

Europe-Italy-Bad-Debts.jpgKékkel a nem teljesítő hitelek, pirossal az olasz bankok tulajdonában lévő olasz állampapírok állománya.


Sok magyarázatot akkor nem fűztem hozzá, talán lusta voltam, vagy valami, de most a Bloomberg-Portfolio kombónak hála:

Nagyobb kitettséggel rendelkeznek hazájuk állampapírpiacán az európai bankok, mint bármikor az európai adósságválság során - írja a Bloomberg. Ez nyugtalansággal töltheti el a piacokat, hiszen túl szorossá teszi a pénzügyi kapcsolatot a bankok és az állam között. Egyikük gyengélkedése magával ránthatja a másikat, negatív spirált indítva ezzel. - Eldurranhat a bankok mérlege, ha kitör egy újabb európai adósságválság - Portfolio

 

Természetesen ez nem csak az olaszok problémája.

A spanyol kormány például az egész nyugdíjalapot spanyol államkötvényekbe fektette. Leszámítva azt a kis hányadot, amit egyenesen lenyúltak:

Szinte anélkül, hogy a nyilvánosság észrevette volna, a kormány a tb tartalékából felvásárolta saját, egyre kockázatosabb államadósság-papírjait, és a pénz egy részét azonnal esedékes kifizetésekre használta fel - olvasható az amerikai üzleti újság honlapján. - Titokban megcsapolta a spanyol kormány a nyugdíjpénzeket - Portfolio

 

 

 

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr845572657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.10.17. 17:52:55

Maffia és berlusca sokadjára csak csődbe viszi az olaszokat.

calabria007 (törölt) 2013.10.17. 18:59:34

@toportyánzsóti:

én inkább a monetáris, ill. a fiskális politikákat okolnám

toportyánzsóti 2013.10.17. 21:29:27

@calabria007: Van pénzügyi maffia is,főleg az olaszoknál.Ott a legmagasabb az adószint.

mrZ (törölt) 2013.10.17. 22:14:02

Spanyol:
Teljesen normális, a nyugdij az állampapirok hozamából fog keletkezni. Ez már működó megoldás, japánban ilyen van.

Olasz:
A legújabb 1700mrd eurós európai bankmentésből jut nekik még néhány évi bungabungára.

Inkább örüljetek, amikor ezek csődbe jutnak majd mi felvásároljuk őket. Én például egy bécsi cukrászdát akarok, megigértek még 2003-ban.
süti beállítások módosítása