sorok között

sorok között

Növekvő vagyonszakadék a gazdagok és a szegények között

2013. szeptember 18. - Politikai Ateista

Június elején jelent meg egy cikk arról, hogy a részvénypiaci szárnyalás következtében vagyonosodnak az amerikai családok. Már vastagabbak mint a válság előtt.

Az amerikai háztartások vagyona jelenleg a válság előtti csúcsértéket is meghaladja a legfrissebb, idei első negyedéves statisztikák alapján. Ez részben a tőzsdék szárnyalásának köszönhető, az amerikaiak pénzügyi eszközeinek értéke ugyanis 2013 első három hónapjában több mint 2000 milliárd dollárral nőtt, írja a Bloomberg. - Részvényeken is hízik az amerikai lakosság vagyona - Portfolio

Nekem ez a megközelítés már akkor is sántított. Az amerikai lakosság általános vagyongyarapodásáról írni nagyon erős túlzás.

Az átlagolás hasznos, azonban néha torzíthatja a valóságot. Ha a föld lakosságát átlagoljuk, akkor általánosságban elmondható, hogy egy átlagembernek egy heréje van.

 

Az Egyesült Államokban a pénzügyi eszközök több mint 40%-a a társadalom felső 1%-ának tulajdonában van. A lakosság alsó 80 százaléka a pénzügyi eszközök kevesebb mint 10 százalékán osztozik.  A részvénypiac szárnyalásának köszönhető vagyongyarapodás valójában csak egy igen kis részét érinti az amerikai lakosságnak. - Amerikában már mindenki milliomos - Sorok Között

Most három egyetem közgazdászai megállapították, hogy tényleg. A vállalati és részvényprofit jelentős része a felső 1%-nál landol:

Csaknem száz év óta nem volt annyira széles a társadalmi vagyonszakadék az Egyesült Államokban a legtehetősebb egy százalék és a fennmaradó 99 százalék között a Kaliforniai Egyetem, a Párizsi Közgazdasági Iskola és az Oxfordi Egyetem közgazdászainak közös tanulmánya szerint.

 

Amióta a recesszió 2009 júniusában "hivatalosan" véget ért, a felső 1 százalék élvezi a vállalati profitok és a részvényárak emelkedésének hasznát, annak döntő hányadát. Tavaly átlagosan több mint 394 ezer dollár - 87 millió forint - volt az 1 százalék adózás előtti háztartásonkénti bevétele, a felső 10 százaléké pedig meghaladta 114 ezer dollárt. - Nagyon rég volt ekkora a vagyonszakadék az USA-ban - HVG

A válságot a leggazdagabbak már ki is heverték.

Valószínűleg Európában is hasonló a helyzet.

Miközben az autóeladások zuhannak, a Mercedeseket viszik mint a cukrot.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr755516133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása