sorok között

sorok között

Képeslapok a pokolból

2013. június 09. - Politikai Ateista

A harmadik világ (franciául tiers-monde) azokat az országokat jelenti, melyek a hidegháború időszakában sem a nyugati hatalmak, sem az egykori szovjet blokk országaival nem kötöttek szövetséget. A kifejezést Alfred Sauvy francia demográfus alkotta meg 1952-ben.

Mára tágabb értelemben használják a kifejezést és minden olyan országot ideértenek, amelyek fejlettsége és ahol a lakosság életszínvonala alacsony, az állam politikai orientációjától függetlenül. A  harmadik világ országai Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában vannak. - Wikipédia

Napjainkban már nem kell Afrikába, vagy Ázsiába utaznunk ahhoz, hogy harmadik világbeli állapotokkal szembesüljünk. A tiers-monde szelleme Európában kísért.

Egy kisebb fotógyűjtemény jelent meg a Zerohedge oldalán, amelyen jobbára olyan görög hajléktalanokról készült képek akik a válság előtt még a prosperáló középosztályhoz tartoztak. Ijesztő, hogy mennyire gyorsan az utcára lehet kerülni, a nem is olyan régen még jóléti államnak gondolt Görögországban. És messze még a gödör alja.

 

GRE3.0.jpgA 40 éves Yiorgos 2010-ben vált hajléktalanná, miután a válság következtében be kellett zárnia az élelmiszerboltját.

 

Giorgos.jpgAz 50 éves Giorgos egy billiárd szalon tulajdonosa volt, amíg az tönkre nem ment. Azóta börtönben is ült, mivel képtelen volt kiegyenlíteni a társadalombiztosítási tartozásait.

 

Stephanos.jpg

Stephanos 2012 végén vált hajléktalanná, nemsokkal miután bezárt az a ruházati áruház, amelynek az alkalmazásában állt.

 

alexandros.jpgAlexandros egy növénybolt tulajdonosa volt 2010-ig. Most egy elhagyott autóban él, Pireuszban.

Michael.jpgA 36 éves Michael egy szállodában dolgozott 15 éven keresztül. Miután a szálloda bezárt nem talált munkát. Rákos, és egy templom előtt él.

A többi személyes tragédiáért katt ide.

A görög államról úgy tudjuk, hogy tovább nyújtózkodott a takarójánál. Ez azonban még számos nyugati országra is igaz, amelyeket ma még jóléti államokként ismerünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr745349647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.10. 14:18:46

az utcsó előtti autós a legdurvább kép. :S

Bejgli 2013.06.10. 15:03:32

Mindegyik torokszorító :(

lepo 2013.06.10. 15:39:35

Nem vitatva, hogy arathat a nyomor Görögországban is, de a munkanélküliségből még nem következik az hogy hajléktalanná válik az ember egy-két év alatt. Pláne nem ha alkalmazott volt, mivel gondolom nekik nem volt tartozásuk az adóhivatal felé ami elviheti az összes vagyont. Úgy lenne kerek a történet, ha az okokat is odaírnák /válás, hitel, stb/.

Palma di Cesnola 2013.06.11. 00:26:50

No igen, IMF-EU-rol egy szo sem, pedig nem lenyegtelen szereploi a tortenetnek.

Tovabba az is erdekes, hogy Gorogorszagig minden nyugati dokumentarista ellat, de az valahogy meg mindig kivul reked a latokorukon, hogy Magyarorszagon vagy 20 eve ugyanilyen tortenetekkel van tele a padlas.

vladimir964 2013.06.11. 07:55:14

Én ezekben a képekben semmi borzasztót nem látok. Itt Pécsett egyetlen nap alatt ötször keményebb dolgokat lehet lefotózni.

Baldrick68 2013.06.11. 08:44:06

@lepo:
Pedig nem nagy varázslat ám.
Jelzálog a házadon, elveszted a munkád, már repül is a keco.
Ha nincs bevétel, akkor albérletre se telik és hopp már az utcán is vagy.

Baldrick68 2013.06.11. 08:48:31

Az igaz, hogy ilyen képeket nálunk is lehetne csinálni tömegével.

Az sem volt egy népünnepély, amikor a rendszerváltás után sorra zártak be a gyárak és emberek tízezrei lettek egyik percről a másikra munkanélküliek ja és az volt az akkori kormány cinikus válasza a problémára:"Legyél vállalkozó..."
Ja az 40-50 éves szaki aki egész életében a gép mellett állt és esztergálta a vasat most egyből legyen vállalkozó.

Amúgy innét datálható az hogy olyan sok rokkantunk lett. Aki tudott a rokkantnyugíjba menekült.

anyahajókabinajtóhajtogató 2013.06.11. 08:53:22

Borzalmas :(
Nálunk is ez van :(
A sok geci politikus meg a slepjük pedig csak hízik...

StanLee · https://newsroll.net 2013.06.11. 09:10:25

@lepo: a nyugati társadalmakban általános, hogy nincs saját ingatlan. Mi Mo-n elég furcsa helyzetben vagyunk, hogy a lakosság nagyobbik részének van saját ingatlana, a szülőké még az esetek többségében hitelmentes is, tehát ha nincs is munka, valahol meg tudod húzni magad és nem az utcán landolsz.

amorph 2013.06.11. 09:22:29

szomorú, de az egyébként rohadt drága cigire mégis futja, még egy fotó erejéig se képesek letenni.. (a cigizéssel nincs semmi gond, csak azzal, amikor olyan él vele, aki nem engedheti meg magának).. napi egy csomaggal számolva egy szobányi albérletre bőven futná
amíg piára és cigire jut, addig nincs gond, ha egyeseknek ez a prioritás és nem érdekli őket a saját helyzetük, akkor mi se szomorkodjunk annál tovább

tobias2 2013.06.11. 09:38:12

"A harmadik világ (franciául tiers-monde)" görögül τρίτος κόσμος

Elanor_ 2013.06.11. 10:05:10

"Looks like LA." :S

SarahConnor 2013.06.11. 10:48:07

"A többi személyes tragédiáért katt ide. "

Miért is?

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.11. 11:16:08

@lepo:
Azért elég sok embernek következne. Gondolj olyanokra, akik bérlik a lakást, ahol laknak, de aki tulajdonos, az is lehet, hogy egyik napról a másikra nem tudja fizetni a rezsit. Persze tartalékokkal, rokoni segítséggel ideig-óráig kihúzhatja, de ha tartós a munkanélküliség és a háztartásban az összes keresőre kiterjed, akkor nem nagyon van kiút azon kívül, hogy ha találnak végre munkát.

Mérnork 2013.06.11. 11:18:41

Ilyenkor derül ki, hogy mennyire nem hülyeség a saját (nem bérelt) lakás. Onnan ugyanis egy kicsivel nehezebb utcára kerülni. Biztos vagyok benne hogy ha nálunk is mindenki bérelné a lakást sokkal többen kerülnének utcára, mint így.
Modjuk Görögországban, meg a hasonló dél-eu-i országokban ahol minimális a fagyveszély, sokkal kevésbé húsbavágó probléma az utcán lakás, mint nálunk.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.11. 11:27:34

@StanLee:
És abba gondolj bele, hogy angoloknál meg ugyan nagy a jólét, de sokan a fizetésük felét lakásbérlésre költik. Na, ha ott beütne a krach, akkor lenne csak igazán nagy sírás, hiszen gondolj bele, még ha elég sokat meg is takarítottál, akkor sem sokáig húznád, de az angolok többsége valójában nem nettó megtakarító, hanem kisebb-nagyobb hitelei vannak.

Szvsz minél fejlettebb egy ország gazdasága, annál nagyobb szívás a peremre kerülni, mivel rengeteg kötelező költséged van (lásd pl. rezsi, lakbér), és erősen korlátozott a társadalmon kívüli élet lehetősége is.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.11. 11:31:15

@Mérnork:
Ez relatív. Mert ha a lakásra gyűjtögetett pénzed bankbetétben és befektetésben van, akkor ha elveszíted a melódat, átköltözöl egy kisebb bérelt kecóba és a korábbi megtakarításaidból élsz, viszont ha ugyanezen pénzedből egy nagy kecót vettél, azt neccesebb eladni bajban.

Sokkal inkább az a lényeg, hogy tőkéd legyen.

Globetrotter2014 2013.06.11. 13:41:34

Ilyen képeket bárhol lehet csinálni. Néemtországban is sokan nullázódtak le nem most de már 10 éve is. Csak ehhez nem most kellene rácsodálkozni valami hatávadász cikkre hanem rendszeresen téjékozódni a világbna (pl az RTL-en évek óta megy ilyen reality műsor).

A vicces az hogy ahol ilyenről nem fogsz tudni beszmolni ott sokka rosszuabb dolgokat fogsz találni, mondjuk átnevelő munkatáborokat.

A világ nagyon kevés helyén fogsz hajléktalanoktól mentés ÉS teljesen damoktratikus államokat találni.

Így egy pár hatávadász cikket mindhol össze lehet hozni...
süti beállítások módosítása