sorok között

sorok között

A központi bankár láthatatlan keze

2013. április 30. - Politikai Ateista

Olaszországnak két hónap szenvedés után végre van kormánya. Azt hiszem ezt hívják nehéz szülésnek. Majdnem mindenki boldog.

Nem szeretek ünneprontó lenni, az azonban nagyon valószínű, hogy a jövőben egyre gyakrabban, és egyre hosszabb ideig tartanak majd a kormányalakítások Európa államaiban. A klasszikus bal-jobb huzavonát meg fogják zavarni az erősödő unió-ellenes politikai erők.

A jó hírt a piacok is kedvezően fogadták a 10 éves lejáratú államkötvények hozama 2010 októbere óta nem látott szintre süllyedt. Valószínűleg az Európai Központi Bank LTRO (Long Term Refinancing Operation) akcióinak köszönhetően, amelynek keretein belül 36 hónapra 1%-os kamatra (bőven az EKB alapkamat alatt) tolta a pénzt a bankokba, akik ezért állampapírokat vásárolhatnak. A mesterséges kereslet lenyomja a kötvényhozamokat.

A bankok pedig nem szerénykednek.

Olasz bankok hazai államkötvény állománya milliárd euróban:

Italian Bank Holdings Italian debt_0_1.jpg

Az eufória ragályos. Az új olasz kormányon kívül a spanyolék is kedvezőbb feltételek mellet folytathatják az eladósodást, illetve az adósság újrafinanszírozását. A spanyol 10 éves államkötvények hozama is több mint két éves negatív rekordot döntött tegnap.

spain-government-bond-yield.png

Nem is rossz ahhoz a pénteki bejelentéshez képest, amely szerint képtelenek tartani az költségvetési hiánycélt, és 2 év haladékot szeretnének.

Ha befektető lennék, akkor engem például kifejezetten nyugtalanítana ez a fejlemény.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr65250758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.04.30. 13:58:08

Signore Draghi, úgy fest, szégyenlős, és nem közvetlenül vásárolja az értéktelen kötvényeket.

www.nationaldebtclocks.org/debtclock/italy

136(!!)% Ez is messze túlvan azon, amit valaha is vissza lehetne fizetni.

kennyking 2013.05.01. 09:41:17

Vajon miért erősödnek az unió ellenes pártok?

nincs_nick 2013.05.01. 09:57:57

@kennyking: Mert a frusztrált néptömeg (hogy jogosan vagy jogtalanul az ebből a szempontból mindegy) mindig megtalál valamely csoportot akiken próbálja a frusztrációját levezetni.

Amerikaiak - terroristák
Kommunisták - kulákok
Nácik - zsidók
Fasiszták - kommunisták
Magyarok - cigányok
Fradisták - Újpestesek, stb.

Meg azt sem felejtsük el, hogy egy erős EU kifejezetten káros gondolat az USA-ra és a Kínára nézve. USA titkosszolgálatainak EU ellenes támogatásairól ugye már volt kipattant botrány az ír népszavazás kapcsán, de Kína pl. gazdasági embargókkal játssza ugyanezt teljesen nyíltan...

kennyking 2013.05.01. 10:37:44

@nincs_nick: Igen, igazad van, valóban nem érdeke az USA-nak és Kínának egy erős EU.Nekünk ez lenne az érdekünk, de sajnos az EU nem erős.Az kevés, hogy toljuk a multikat, hogy van pár millió másodosztályú rabszolgabérért alkalmazott EU állampolgár.Ennél sokkal több kell.Az EU jelenleg egy gittegylet.
Az, hogy frusztráltak a néptömegek,igaz.De nagy az esélye annak, hogy az EU frusztrálja ezeket a tömegeket.Csak meg kell nézni Magyarországot.Nőtt, vagy csökkent az életszínvonal a csatlakozás óta.Minden más mellébeszélés.

vladimir964 2013.05.01. 10:49:19

Az egész EU ebben a formájában a Mátyás királyhoz menő lányhoz hasonlít: hozott is ajándékot, meg nem is, gyalog is jött meg nem is, fel is van öltözve, meg nem is.
Az egész tákolmányt akarják is meg nem is. Szabad kereskedelmet akarnak, meg vámmentességet, de egyetlen közös kormányt, adórendszert, monetáris politikát nem. Hát ez így nem fog menni. Ha EU-t akarunk, akkor egyetlen államként kellene viselkednünk, egyetlen kormánnyal, bank- és adórendszerrel, bér- és társadalombiztosítási politikával. ameddig ez nem valósul meg, addig szarrágás az egész, és néhány éven/évtizeden belül kártyavárként omlik össze. Az orbáni mutyizásra viszont igen alkalmas terep.
Azt sem értem, világszerte az eladósodási tendencia mire jó? Szépen megmagyarázzák, hogy jól eladósítjuk magunkat, melynek finanszírozására hitelt veszünk fel, így aztán eredeti adósság+hitel+kamatok finanszírozására újabb hitelt veszünk fel, ergo eredeti adósság+hitel+kamatok+újabb hitel+kamatok, a bevételek meg ugyanolyan szinten maradnak, az állam költekezései ugyanolyan mértékűek maradnak, sőt nőnek is. Nos lefordítva józan paraszti észre: ha én ezt otthon csinálom, akkor ezt adósságspirálnak hívják. Vagyis dorbézolásaimat adósságra csinálom, a kifizetésre kölcsön kérek, arra megint újabb kölcsönt, a fizetésem meg ugyanannyi marad. vagyis előbb utóbb viszik a házamat.
Kutya legyek ha beveszem ezt a bődületes maszlagot.

Globetrotter2014 2013.05.02. 11:50:00

"jövőben egyre gyakrabban, és egyre hosszabb ideig tartanak majd a kormányalakítások Európa államaiban"

Ezt a marhaságot mégis minek köszönhetően sikerült legépelni?

Mond valamit a szerzőnek az olasz poltika?
en.wikipedia.org/wiki/List_of_Prime_Ministers_of_Italy

Az hogy az olasz kormányok váltogatják egymást, esetleg nincs is kormány teljesen normális.

Vannak olyan rendszerek amelyek jól működnek beiktatott kormány nélkül is. A Belga vagy az olasz ilyen. Bár példátlan, a német is valszeg immunis lenne a kancellár hiányára, mert a Landoknak széles hatásköre (de ők eleve kivédték a problémás szitut a nemzei összefogással (nagykoalíció)). A Franicia centrazált rendszer valszeg nem élné túl a vezetés hiányát, de ott meg a választási rendszer garanica a működésre. Egyébbként korábban a magyar is ilyen volt...
süti beállítások módosítása