sorok között

sorok között

Párhuzamos valóság

2013. március 30. - Politikai Ateista

A tőzsdei robotokról, illetve a tőzsdeindexek, és a napjaink gazdasági valósága között húzódó szakadékról korábban már írtam.

Egyszer például ezt:

"Az elemzők a részvénypiacok árváltozásait kísérő kommentárjaikban gyakran hivatkoznak a befektetők hangulatváltozásaira, illetve a döntéseik feltételezhető okaira. A hasonló okfejtéseket azonban szinte teljesen értelmetlenné teszi a High Frequency Trading, a kereskedésben a számítógépes algoritmusok használatának terjedése. ... Azt gondolom, hogy a mesterséges intelligencia térnyerése torzító hatást gyakorol a piacokra, és nagyban hozzájárul a valóság, és a tőzsdeindexek közötti szakadék kialakulásához."

Valamikor pedig ezt:

"Véleményem szerint azonban az S&P 500 indexnek jelenleg köze sincs az USA valódi gazdasági teljesítményéhez. A realitástól való távolodásnak számos oka van, többek között a FED beavatkozásainak hatásai és a tőzsdei robotok tevékenysége is, de ebbe most nem szeretnék mélyebben beleveszni."

A jelenségre végül Zürichben is felfigyeltek:

A Zürichi Egyetem kutatói szerint mind a részvény, mind az árupiacokon egyre kevésbé befolyásolják az árakat a fundamentális hírek, helyüket egyre inkább a robotok veszik át. Ugyanis meghatározott algoritmusok alapján ajánlatokat tesznek be és ki a könyvbe befolyásolva ezzel más robotokat és a piaci szereplőket. A robotok térnyerése a 2000-es évek eleje óta zajlik, igazán komoly ugrás azonban a legutóbbi évtized közepén következett be, azóta ugyanis rohamosan nő az ármozgató hatásuk. - Az őrületbe kergetik a robotok a befektetőket - Portfolió

Közben rekordon zárt S&P-500, az Európai Unió tisztségviselői pedig tapsolnak a svájci tanulmánynak, mivel éppen korlátozni szeretnék a tőzsdei robotok működését. Én személy szerint nem hiszem, hogy erre mostanában sor fog kerülni, de vajon mi fog történni, ha történetesen mégis lekapcsolják a robotokat, és az indexek mozgását hirtelen újra a fundamentális hírek, és a valóság fogja meghatározni?

Bumm.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr1005183314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.03.30. 17:55:56

Már régen el kellett volna foglalni a Wall Streetet!

NYJetsTD 2013.03.30. 20:17:35

Ezt már a Csúcshatás című filmben is feszegették. Abszolút nem hülyeség a dolog, viszont iszonyatosan átformálja a kereskedelmet. Ha a befektetők ez alapján döntenek, hihetetlen csődök jöhetnek. Hiszen még gyorsabb megtérülést fognak kiszámolni, az üzlet milyensége csak másodlagos lesz. Szép új világ.
süti beállítások módosítása