sorok között

sorok között

Pólusváltás

2012. december 29. - Politikai Ateista

Birodalmak születtek, virágoztak, és épültek le, vagy tűntek el a föld színéről az emberiség történeleme során.  Mi, akik Európában születtünk talán természetesnek vesszük a kontinens meghatározó gazdasági, és világpolitikai szerepét, de ez nem mindig volt így, és a jelek szerint nem is fog már sokáig tartani.

A negyedévente megjelenő előrejelzés szerint az euróövezet hazai összterméke (GDP) az idén 0,5 százalékkal csökken a korábban várt 0,3 százalék helyett, jövőre pedig csak 0,3 százalékkal nő, míg az előző felmérésben még 0,6 százalékos növekedéssel számoltak. 2014-ben 1,3 százalékos, hosszabb távon pedig 1,8 százalékos növekedés várható. - EKB: mélyül a recesszió az euróövezetben - Gazdasági Rádió 

A Brookings Institute a föld 300 legnagyobb városának az 1997-2012 közötti növekedési és munkanélküliségi adatai alapján készített egy interaktív térképet. A sötétkék szín jelzi a legerősebb növekedést, piros a legharmatosabbat, az árnyalatok jelentése pedig értelemszerű.


brookings.jpg

Az interaktív térkép minden funkciójával itt érhető el: Brookings Institute - Global MetroMonitor.


A következő illusztráció a McKinsey Global Institute jóvoltából a föld gazdasági súlypontjának gyorsuló eltolódását szemlélteti, az időszámításunk szerinti 1-től 2010-ig. (Előrejelzés 2025-ig.)

centerofgravity_1.gif

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr754909252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vomit 2012.12.29. 14:59:15

ugyanez a brookings intezet irta 52 eve
Mankind is warned to Prepare for Discovery of Life in Space - Brookings Institution Report Says Earth's Civilization Might Topple if faced by a Race of Superior Beings
www.nicap.org/waves/1960BrookingsNYT1215.htm
www.nicap.org/papers/brookings.pdf

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.12.29. 15:59:52

@vomit: Nem akarom védeni őket,de az a jelentés a NASA felkérésére készült, és valami ilyesmit is tartalmaz:" while the discovery of intelligent life in other parts of the universe is not likely in the immediate future, it could nevertheless, happen at any time."

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.12.29. 16:03:04

@vomit: Szó sincs arról, hogy UFO-inváziót vizionáltak volna.

vomit 2012.12.29. 17:23:34

@Politikai Ateista: de arrol annal inkabb, ha barmi tortenik, inkabb jobb lesz kussolni rola, mert veget er a tarsadalmi rend.

Putyilov gyári melós 2012.12.29. 21:22:36

Azért nem ártana a kirakaton, Potemkin világon túli valóságot, a külvárosi nyomortelepeket, bádogvárosokat, gettókat se látni.
A felső térképen a kék nagy pacák azt is jelzik, hogy hol a legnagyobb a nyomor, a kiszákmányolás, a jogfosztott rabszolgaság a világban.

A Pénz urai csak az extraprofitot látják, a gazdasági mutatók mögötti emberi sorsok hidegen hagyják őket.

Putyilov gyári melós 2012.12.29. 21:37:36

Az alsó térkép pedig egyértelműen marhaság, Matolcsy banános fantáziálásaira hasonlít.

Kétlem, hogy a világ gazdasági súlypontja az Ural mögött az Ob torkolatánál lett volna 2010ben a legvadabb Tajgában :o))))

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.12.29. 23:14:52

@Putyilov gyári melós: A kirakat mögötti valóság egy szelete:sorkoz.blog.hu/2012/12/27/uzenet_a_munkataborbol
"A felső térképen a kék nagy pacák azt is jelzik, hogy hol a legnagyobb a nyomor, a kiszákmányolás, a jogfosztott rabszolgaság a világban."
Igen így is lehet értelmezni.

Putyilov gyári melós 2012.12.29. 23:54:09

@Politikai Ateista:

A napokban olvastam egy cikket, már meg nem mondom hol, hogy Kínában hogyan biztosítják a folyamatos rabszolgautánpótlást a multiknak.

Elveszi az állam a parasztoktól a földet. Kisajátítja a földjüket, elveszi a megélhetésüket. Igaz, valamennyit fizet érte, de ha elfogy, akkor a paraszt nem tud mit tenni, elmegy bérrabszolgának.

Ugyanez zajlott le a XVIII.-XIX. századi Angliában.
Ugyanígy terelték gyárakba a munkaerőt.
Elvetteék a parasztoktól a földet,kerítéseket húztak fel a közös legelőkre, és a paraszt kénytelen volt elmenni bérrabszolgának az iparosodó Angliába. Ahol hasonló körülmények között élt, mint ma egy kínai multialkalmazott.

Sőt, ha belegondolok nálunk is ez volt a TSZesítés egyik mozgatórugója az 50es években, kellett az olcsó munkaerő a szocialista nehéziparnak.

Szúrófény 2012.12.30. 04:39:14

@vomit: Sajnos a rendszerváltás= pólusváltás, villanymotoron! Megcserélem, és visszafele forog! Meg kéne látni!

Szúrófény 2012.12.30. 04:42:47

Remete levele: a hitről,

Kedves komám, Gábor!

Elgondolkodtam igen, a hitrűl! A természetnek nincs rá szüksége! Az megél a maga törvénye szerint! Nincs szüksége fantáziákra. Míg az ember, ha jó a fantáziája, kitalálja, Ő a próféta, és előírja nekem, hogy kéne élnem! Őtet szolgálva legelébb, természetesen! Ez annyira tetszik neki, hogy rögvest terjeszteni kívánja!
Aki nem kér a hitébűl, azt erőszakkal akarja kényszeríteni, minden marha! Csak úgy tudja jól érezni magát, ha mindenki azt vallja, amit Ő kitalált, az a jó nekem! Bízza mán rám, hogy eldöntsem. Az állat nem tesz ilyet, akkor öl, ha éhes! Nem azért eszi meg a macska az egeret, mert máshitű! Csak a szőrtelen majom, aki Isten állatja (hiszi magárul) az, képes ilyesmire! Van, aki a jövőről fantáziál, állítólag józan, mégis úgy híják utópia!
Másik meg józanul részegül meg magátul! Vezetni akarja a többit, mert magát nem tudja! Pénz, párttámogatás, reklám, oszt ha az ostobák megválasszák, Övé az államkassza kulcsa! Osztogatja, fosztogatja mindegyik, bátorsága, meg a HÍVek érdeme szerint! Meg van győződve rúla, ez így helyes! Nem tudják a közmondást! Miszerint, „minden meggyőződés ostoba, minden ostoba meggyőződéses!” Meg akit be lehet csapni, az meg is érdemli, ez az Ő, erkölcsük. Annyira vad, hogy muszáj prédikálni nékik, szeresd felebarátodat, ne öld meg, ha utadba kerül! Ha mást mer gondolni a világról, mit Ű! Olyan természetességgel öl, mint bármely ragadozó, ha éhes! De Ő meg különbözteti magát! Tényleg? A disznó, nem részeg, az állat nem hazudik, nem tart rabszolgát! Nem gyűjt vagyont, legfeljebb elemózsiát, a hörcsög, a mókus! Nem veszi el másik fészkét, odúját! Adósság címén!
Hitéért ölni, csak az ember marha képes! Meg a hit ürügyén eltartatni magát! Ő a pap, butít téged, elszedi a pénzed, tartsad el, adjál javakat! Kapsz kenetteljes szavakat, ez a jó, a helyes, a túlvilágon néked is jó lesz! Addig húzd az eketaligát! Jó az Isten, jót ád! Néki, neked, ami marad! Oszt ennek világnézet a neve! Semmi köze a nézéshez, a marha azt látja, amit látni akar! Még szálka se megy a körme alá, ha fafejit vakarja! Úgy lát, ahogy akarja! Mennyi kancsal világnéző van! Milyen agresszív, a maga téveszméjiben! Szobrot állítanak, aztán ledöntik, mikor észhe térnek, de az nem jut eszökbe, mennyire hülyék voltunk, vagyunk! Mert, próféták most is vannak, legfeljebb négy év múlva elzavarják, mint hírlik! Egyik se be nem válik! Merhát, ígérni mind tud, nagyobbat hazudni is mer, de tehetsége sincs az ígéretekhez! A sok potyaleső, meg becsapva érzi magát! Mindenki hibás, csak az, ígérő meg a rászavazó nem! De akkor ki a szekér csak az árokba borult! Az ökör a hibás aki húzta, ahelyett, hogy megtaposta volna űket!
2011 .12. 28.

kronstadt (törölt) 2012.12.30. 19:00:54

@Putyilov gyári melós:

"a külvárosi nyomortelepeket, bádogvárosokat, gettókat se látni."

ezek a külvárosi nyomortelepek azonban felettébb OLCSÓ lakhatási opciót biztosítottak/biztosítanak a vidéki nyomor, agrártúlnépesedés elől menekülő millióknak

tényleg nem túl szép egy favella, vagy egy gecsekondu, de nagyon sokak számára ez jelenti a lehetőség felé az ugródeszkát

kronstadt (törölt) 2012.12.30. 19:02:31

@Putyilov gyári melós:

ha már általánosítunk, akkor azt is tedd ehhez hozzá, hogy ezekben az államokban az utóbbi 20-30 évben több mint 1 milliárd ember emelkedett ki a nyomorból

kronstadt (törölt) 2012.12.30. 19:09:16

@Putyilov gyári melós:

"A Pénz urai csak az extraprofitot látják, a gazdasági mutatók mögötti emberi sorsok hidegen hagyják őket."

kik lennének a pénz urai?

a szocialista jegybankárok?

vagy a többi plutokrata bankszocialista?

érdemes tudatosítani azt, a "pénz urai" topic kapcsán, hogy a jelenlegi rendszer már inkább csak afféle piackarikatúra...

UGYANAKKOR

paradox módon a nyugati bank-szocialista pénznyomda tette lehetővé azt, hogy a történelmi kontextusban példátlanul rövid idő alatt a termelőkapacitások jelentős része a fejlett világból a fejlődő világba vándorolt át...

(az olcsó importcuccok nélkül mér rég inflációs-robbanás lett volna nyugaton)

ebben a sztoriban a fejlődő világ úgy összességében sokkal többet nyert, mint amennyit veszített...

a végjáték inkább az ún. fejlett világban dívó bankóprés-szocializmus számára lesz nagyon keserű...

kronstadt (törölt) 2012.12.30. 19:10:51

@Putyilov gyári melós:

itt van neked a VALÓDI elrettentő példa

ajánlom ezt a rövid klipet, ez egyszerűen MEGDÖBBENTŐ:

Detroit is an Abandoned City, Detroit is gone, The Death of Detroit
www.youtube.com/watch?v=yDoi9UYHn-M

kronstadt (törölt) 2012.12.30. 19:29:18

@Putyilov gyári melós:

Kínában az utóbbi 30 évben cirka 600 millió ember emelkedett ki a nyomorból

persze ez nem az állam fantasztikus tervezőmunkájának volt az eredménye, inkább annak, hogy 1980 után visszafogták magukat...

az abszolút mélypont kapcsán pedig újra belinkelem az alábbi filmet

Mao's Great Famine 【SBS】 Chinese Subtitled
www.liveleak.com/view?i=5f9_1343095999

1959 és 1961 között 15-45 millió ember halt éhen Kínában...

a 15 milliós verzió a hivatalos változat, a 45 milliós verzió pedig azoké akik nem tartanak a kínai államhatalomtól...

kronstadt (törölt) 2012.12.30. 19:40:12

@Putyilov gyári melós:

"Ugyanez zajlott le a XVIII.-XIX. századi Angliában.
Ugyanígy terelték gyárakba a munkaerőt."

nem teljesen ugyanez

a "bekerítések" már a XVI. században megindultak, az ipari forradalomra azonban még cirka 200 évet kellett várni
en.wikipedia.org/wiki/Enclosure#Tudor_enclosures

a köztes időszakban nem nagyon tudtak mit kezdeni se az agrártúlnépesedéssel, se pedig a bekerített területekről kiszorított emberekkel

az angol lakosság jelentős része mély nyomorban élt

ez mindössze csak az ipari forradalommal és a kapitalista termelési mód elterjedésével változott meg

a kapitalista vállalkozók ugyanis képzetlen, BETANÍTOTT munkásokkal termeltek, ergo, pontosan annak a rétegnek nyújtottak megélhetést, amellyel korábban nem tudtak mit kezdeni

mi több nem csak, hogy velük, hanem NEKIK termeltek

a kis kínai munkások ma ugyanezt csinálják, olyan OLCSÓ termékeket állítanak elő amit még ők is meg tudnak venni...
süti beállítások módosítása