sorok között

sorok között

Képeslap Madridból

2012. november 22. - Politikai Ateista

Emlékszik valaki még a spanyol stressz-tesztre? Amikor a "független szakértők" megállapították, hogy a spanyol bankrendszernek a legrosszabb esetben 59.3 millárd euró tőkejuttatásra lesz szüksége a válság átvészeléséhez. A média és a pénzügyi elemzők minden különösebb kritika nélkül vették tudomásul a fejleményt. Fehér hollónak számított a Moody's jelentése amely megkérdőjelezte a teszt eredményét, amiről nekem is az volt a véleményem, hogy színtiszta baromság.

A napokban kijött egy adat, ami valamivel pontosabb képet adhat a spanyol bankszektor valódi tőkeigényéről:

Spanyolországban négy éve pukkadt ki az ingatlanbuborék, a nem teljesítő hitelek aránya azóta emelkedik. A mediterrán ország immár második alkalommal van recesszióban 2009 óta, négyből egy spanyol pedig munkanélküli. A nem teljesítő banki hitelek aránya augusztus végén 10,5%, szeptember végén 10,7% volt. Összegük így elérte a 182,2 milliárd eurót. - Új csúcson a bedőlt hitelek Spanyolországban - Portfolio.hu

Ez a szám még közel sem végleges, mert ami a további kilátásokat illeti:

spainu6.gif

Zöld - ingatlanárak, lila - munkanélküliség, sárga - nem teljesítő ingatlanhitelek


Ezeknek fényében nem is csoda, hogy a gazdag kínai befektetők kegyeiért folyó versenyben megpróbálnak alánk ígérni, és még nálunk is olcsóbban szeretnék árulni az uniós állampolgárságot. Szerintem a törvényjavaslaton már csak annyit kellene csiszolni, hogy biztosítanák a gazdag befektetőknek arról, hogy letelepedés esetén felbontják a szülőhazájukkal kötött kiadatási szerződéseket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr274916116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása