sorok között

sorok között

Spanyol bankszámla

2012. július 02. - Politikai Ateista

Valamit nagyon benézhettem, mert mintha azt olvastam volna valahol, hogy a spanyol bankok konkrét tőkeigényét a múlt héten kellet volna bejelenteni. (Lehet, hogy megtették csak elkerülte a figyelmem.) Mondjuk érthető ha az "áttörést jelentő" pénteki csúcstalálkozó utánra időzítettek, mert most már az ESM-ből közvetlenül is megmenthetők lesznek a spanyol pénzintézetek.

Az EU kb 100 milliárd euróval számol, a piacok 65 milliárdal, a kormány által megbízott független auditorok szerint a spanyol bankszektor tőkehiánya valahol 16 és 62 milliárd euró között lehet. Egyszer már leírtam, most mégegyszer megteszem: baromság. Ennél sokkal többre lesz szükség ha valóban meg alkarják menteni a spanyol bankszektort, ha ez még lehetséges egyáltalán.

A Bankia Spanyolország negyedik legnagyobb bankcsoportja, ami 2010-ben egyszer már az adófizetők segítségére szorult. Az eszközeinek értéke nagyjából 330 millárd euró, a 2011-es évre 328 milliós nyereséget jelentettek, a 328 millióról azután májusban kiderült, hogy valójában 4.3 milliárd, és nem profit, hanem veszteség. Nem sok jót jelent ha már a bankárok is ennyire rosszul számolnak. Májusban 19 milliárd eurós mentőcsomagot kapott a Bankia, a teljes államosítás terhe mellett. Az állam megbízásából végzett vizsgálat szerint adófizetők tulajdonába került bankcsoport ma mínusz 13.6 milliárd eurót ér. Az eddig belefeccolt huszonnéhány milliárd euró mellé már csak 13.6 milliárdot kell összedobni ahhoz, hogy a Bankia csoport nullát, azaz semmit ne érjen. De a Bankia csak a jéghegy csúcsa.

Spanyolország 3 legnagyobb bankjának - Banco Santander, BBVA, La Caixa - eszközértéke 2.7 ezer milliárd dollár körül van. ( Csak összehasonlításképpen a spanyol GDP 2010-ben 1.4 ezer milliárd dollár volt.) Impozáns eszköztárnak tűnhet, azonban lapul néhány, meglehetősen kockázatos dolog a páncéljaikban. Ha a Bankiának 330 milliárdos eszközérték mellet sikerült 4.3 milliárdos veszteséget produkálnia, mekkora pusztítást lehet 2.7 ezer milliárddal összehozni?

A válság kirobbanása óta a spanyol ingatlanok átlagosan 60%-ot veszítettek az értékükből. A bankok a magánszemélyeken kívül ingatlanfejlesztőknek is folyósítottak ingatlanhiteleket, nem is keveset. Természetesen ha fizetésképtelenné válnak a tulajdonosok, illetve a nagyobb beruházásokat végző cégek akkor a bank ráteszi a kezét az ingatlanokra. De vajon kinek fogják azokat továbbadni, és mennyiért?

Az ingatlanok mellett vannak még kötvényeik is. Az Európai Központi Bank LTRO hiteleiből a spanyol bankok igényelték a legnagyobb összeget, 227 milliárd eurót, amelyből elsősorban spanyol államkötvényeket vásároltak. Az agresszív leminősítések óta a spanyol kötvényeket csak egy hajszál választja el a veszélyes hulladék kategóriától, szóval ezeknek az eszközöknek az értéke relatív.

A saját állampapírokon kívül a nagy spanyol bankok jól betankoltoltak a perifériás országok ( Írország, Olaszország, Spanyolország, Görögország, Portugália) kötvényeiből is. A BBVA 60.1 milliárd, a Banco Santander 51.8 milliárd, a La Caixa 36.8 millárd euró értékben kölcsönzött a PIIGS kormányoknak, és további 899 milliárdot a perifériás magánszektornak.

A nyilatkozatok szerint a három legnagyobb spanyol bank köszöni szépen jól van, azonban a Bankia 2011-es eredménye körüli apró félreértés megkérdőjelezi a hivatalos források szavahihetőségét. Nem kevésbé Mariano Rajoy, spanyol miniszterelnök viselkedése, aki nem is olyan régen még az esetleges spanyol bankmentőcsomag szükségességét firtató felvetésekre olyan sértődötten reagált, mint az az apáca akit nagy nyilvánosság előtt a szüzességéről faggatnak.

A spanyol törvényhozás a lakosságnak is tartogat meglepetéseket, még június közepén hagytak jóvá egy olyan törvényjavaslatot ami 2500 euróban maximálja a készpénzes tranzakciókat, és 10000 eurós bírsággal súlytja azokat akik be nem jelentett bakszámlákkal rendelkeznek külföldön.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr884621433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2012.07.02. 21:12:48

>>mert most már az ESM-ből közvetlenül is >>megmenthetők lesznek a spanyol pénzintézetek.
Az ESM még nincs működésben, lehet hogy nem is lesz.
en.wikipedia.org/wiki/European_Stability_Mechanism

A GIPSI bankok elsősorban a lejáró hiteleiket fizetik ki az ltro-s pénzből. Közel 35%-át pedig visszautalták az ecb-hez deposit címén(tartalék).

>>Az agresszív leminősítések óta a spanyol kötvényeket csak
>>egy hajszál választja el a veszélyes hulladék kategóriától, ....
Az ecb direktíva szerint első osztályú vagyon, 100% értékben könyvelhető.(greece, port. ireland kivételével)
süti beállítások módosítása