sorok között

sorok között

Gulág Americana

2012. szeptember 19. - Politikai Ateista

A magánbörtönök nem számítanak újdonságnak az Egyesült Államokban sem. Jellemző módon az állam fejpénzt fizet a fegyintézet üzemeltetésére szerződött vállalatnak.

A költségvetési problémákkal küzdő államok örülnek ha megszabadulhatnak a börtönök építésének és fenntartásának a terhétől, különösen akkor ha ezzel sikerül valamennyit lefaragni a kiadásaikból is. A börtönbiznisz egyik amerikai piacvezetője a Corrections Corporation of America (CCA) nagylelkű 250 milliós ajánlattal környékezte meg 48 állam döntéshozó testületét, amelynek keretein belül már létező állami börtönöket vásárolnának, és üzemeltetnének. Természetesen van apróbetűs rész. A CCA 20 éves szerződéséket akar, valamint szeretné ha a szerződő államok kötelezettséget vállalnának a börtönök minimum 90%-os kihasználtságának biztosítására.Egyesek szerint fennáll a veszély, hogy ez a feltétel nyomást gyakorolna az igazságszolgáltatásra, a szerződésbe foglalt keretszámok elérése érdekében indokolatlanul súlyos ítéletek születhetnének.

Az új üzleti modell már nem elsősorban a rabok után fizetendő fejpénzre épül, hanem a szabadságvesztettek termelési tevékenységéből, akik a fegyintézetek alkalmazottaivá válnak. Tisztában vagyok vele, hogy az önfenntartó börtönökkel kapcsolatos elképzeléseket a közvélemény általában kedvezően fogadja - legalábbis az a fele amely éppen nem ül -, de ez a történet nem az önfenntartásról szól, hanem a profitról. Azon kívül, hogy a magánbefektetők haszna és az igazságszolgáltatás keveredése nem feltétlenül szerencsés, a börtönbiznisznek egyéb árnyoldalai is vannak. A börtönök üzemeltetői rendkívül olcsó munkaerőhöz jutnak, és könnyedén aláigérnek a civil szférában tevékenykedő manufaktúráknak.

Két katonai egyenruhákat gyártó cég is kénytelen volt a közelmúltban elbocsátani az alkalmazottai egy részét, mivel az állami beszállítói szerződéseiket nem újították meg, azokat ugyanis egy, az elítéltek foglalkoztatásával és képzésével foglalkozó cég a Federal Prison Industries kapta meg. Az FPI az állami szerződések esetében elsőbbséget élvez egy 1930 - as szövetségi törvény értelmében. Az FPI 80 gyárában nagyjából 13000 elítéltet foglalkoztat, és az előbb említett törvény miatt akkor is automatikusan jogosult a közbeszerzések bizonyos hányadára ha az ajánlata egyébként nem versenyképes. DC Breaking Local News Weather Sports FOX 5 WTTG

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr194786571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vomit 2012.09.19. 21:51:28

tovabbi kerdesek?
U.S. Judges Admit to Jailing Children for Money
www.inquisitr.com/211740/u-s-judges-admit-to-jailing-children-for-money

valaki76 (törölt) 2012.09.27. 09:30:18

@protézisesh:

döbbenetesen drága az...

BTW

Arpaio bácsi maricopa-i műintézménye (gondolom arra a ménű nagy pénznyelőre gondolsz...) elsősorban az illegális bevándorlók begyűjtésére szakosodott, szövetségi pénzből működik, de a megyei választók jóvoltából...

átszámítva kb. 50-60 milliárd forintot emészt fel évente a seriff és a kedves baráti köre...

és elsősorban a helyi vállalkozókkal áll hadilábon mivel ők alkalmaznak illegális bevándorlókat...
süti beállítások módosítása