sorok között

sorok között

A majmok parlamentje

2012. július 09. - Politikai Ateista

Határozottan emlékszem, hogy egy bejegyzésben már elmélkedtem arról, hogy vajon hol lehetne elhelyezni Magyarországot a politikai kultúra világtérképén. Mert az igaz, hogy papíron, és földrajzi értelemben is a fejlett Európához tartozunk, illetve a vezetőink sem győzik hangoztatni az európaiságunkat, a politikai kultúra tekintetében azonban még lenne hova felzárkózni, és ebből a szempontból pillanatnyilag messzebb vagyunk a nyugattól mint Matolcsy a 2013-as gazdasági növekedéstől.

Európán kívül azonban számos hely van, és nehéz lenne a politikai kultúráltság tekintetében beazonosítani a hazánkat megillető pontos helyet. Természetesen különösebb vizsgálódás nélkül is sejthető, hogy valahol Ausztria és Szudán között lehetünk, a politikia kultúra azonban meglehetősen öszetett dolog, és szinte lehetetlen konkrét adatokkal kifejezni. Talán ezért sem készülnek naprakész statisztikák, pedig egy, a demokrácia minőségét alapjaiban meghatározó, lényeges dologról van szó.

Parlamenti bunyó Ukrajnából. Itt még szerencsére nem tartunk, pedig egy L. Simon kontra Lendvai rangadót szívesen végigizgulnék.

Véleményem szerint egy országban uralkodó politikai kultúrát, vagy éppen kultúrálatlanságot például kiválóan szemlélteti a törvényhozás folyamata. Az ötlet valószínűleg nem tőlük származik, de az Orbán-kormány megalakulása óta lehetett szerencsénk gyakrabban megismerkedni az utolsó pillanatban, váratlanul felbukkant módosító indítványok megszavazásának gyakorlatával. Tegnap olvastam egy cikket, amelynek pontosan ez volt a témája, és talán segíthet elhelyezni Magyarországot a nagy politikai atlaszban. Annyira nincs mit hozzátenni, hogy szó szerint idézném az első bekezdést.

"Spanyol nyelvterületen a mico szó hosszúfarkú majmot jelent. A kolumbiai szlengben azonban vonatkozik a törvények megszavazása előtti utolsó pillanatban becsúszott alattomos módosító indítványokra is, amelyek általában kétes érdekeket szolgálnak." - Monkey Business - The Economist (jún 30 - júl 6)

Őszintén meglepett a kolumbiai és a magyar törvényhozási trendek közötti döbbenetes hasonlóság, de legalább már tudom, hogy hol vagyunk, és merre tartunk. Isten hozott Dél-Amerikában!

(Legalább már nem csak az időjárás és a tömegközlekedés hasonlít.)

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr944636436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vu, de ja vu 2012.07.09. 09:29:04

"...Itt még szerencsére nem tartunk, pedig egy L. Simon kontra Lendvai rangadót szívesen végigizgulnék..."

Vizuális tipus vagyok (ha Ildikó az a Lendvai): LI nőies stílusban foggal körömmel karmol, csikar és harap, L.S pedig bevisz egy tiszta ütést fejre, mire LI arcán megreped a máz és kivillan alóla a csillogó fémötvözet:-DDD

L.Simonnal onnantól reszeltek...:-P

bankvezér 2012.07.09. 09:47:00

@Vu, de ja vu:
Én még emlékszem, amikor néztem a tv-közvetítést és Sipolyka a Parlamentben elvisította magát : "Nem lesz gázáremelés!!!!"
Nálam véletlenül nyitva volt a kamra ajtó és a kamrában elcsattant néhány 3 literes uborkás üveg.
Ezt sosem bocsátom meg...

Vu, de ja vu 2012.07.09. 09:55:27

@bankvezér: Uborkáért én is öltem már:-DDD

vomit 2012.07.09. 09:57:36

konzervatorium.blog.hu/2009/09/16/hello_harmadik_vilag
"Béccsel összemérhető életszínvonalra készültünk 20 éve, ehhez képest Moszkva is durván elhúzott mellettünk és még a harmadik világgal való összehasonlítással sem kerülünk ki jól."

dr. Bubó 2012.07.09. 10:02:59

nem lesz verekedés...

érdemi feladata nincs a parlamentnek... csak színház...
max kamunikációs okokból fognak ijjen szintre jutni...

a fides mafia keresztapái uralkodnak...

a feudális magyarországot letaszítját sárba tiporják...

hajraorban1 2012.07.09. 10:29:05

Jaj de szánalmas ! Istenem! Ez a poszt már alulmúlja a legalacsonyabb várakozásaimat is...
Sőt, azt hiszem az Indexre kikerülő ostoba blogokkal kapcsolatosan már nincsenek is elvárásaim... Ha netán idevetődök beleolvasok az első pár mondatba és már fordul is ki a gyomrom... Mint ahogy most is. Kívánom a posztírónak, hogy menjen Kolumbiába és éljen ott szánalmas élete hátralévő részében és tapasztalja már meg, hogy mi van ott... Undorító az index és az összes mocskos blogírója..

bankvezér 2012.07.09. 10:36:58

@Vu, de ja vu:
Az üveg üres volt. Azért tudott berezonálni.
Te kit öltél már uborkáért? :)

Vu, de ja vu 2012.07.09. 11:27:06

@bankvezér: Opp, majdnem megfogtál:-)))

Ha üres volt az üveg, honnan tudod hogy "uborkás üveg"??? Lehet, hogy ősszel pont azok paradicsomos üvegek lettek volna???

Amúgy a "küldés" után ugrott be, hogy hú, de szar poén, beugrott a kisöreg a villanydrótjával:-(((

Maradjunk abban, hogy ha valaki bele képes halni a kovászos uborka hiányába, akkor az bele is fog, ha rajtam múlik:-DDD

Az uborkalopás pedig minősített cselekmény lenne, majdnem annyira mint a paradicsom vagy a burgonya!

Brukk 2012.07.09. 11:27:15

Ahhoz képest, hogy a minap a román köztévében egy politikai vita hevében fegyvert rántott az egyik fél, nálunk nem is olyan rossz a helyzet.
És mondjuk Angliában is szokott lenni parlamenti bunyó. A másik véglet pedig az eu. parlament, a tekintetben, hogy ott viszont sík hülyék vitáznak gyakran mindenféle háttértudás nélkül.
De akkor mi vajon az etalon? Milyen legyen a hazai politikai kultúra? Mert erről nem szól a poszt.

hörgőszelep (törölt) 2012.07.09. 11:27:31

A gatyaváltáskor - a gyengébbek kedvéért: RENDSZERVÁLTÁS?!- azt mondtuk, hogy O.K. nekünk már olyan sok jó nem néz ki ebből az új, szabad rendszerből, de majd talán a gyerekeinknek. Most már azt mondjuk, hogy esetleg, talán, netántán, vielleicht, perhaps az unokáinknak.... sem. ( Ebbe beleértendő az összes eddigi kíváló kormányzatok. Viktorkáék kétszer!)

Vu, de ja vu 2012.07.09. 11:30:17

@hajraorban1: Úgy tűnik, egyike vagy azoknak, akiknek égető gondját könnyű orvosolni: egérmutatót vidd a lap fülén az X-re vagy nyomj egy Ctrl+F4-et.

Irigyellek!
Csákány!!!

bankvezér 2012.07.09. 11:38:12

@Vu, de ja vu:
Paradicsomot nem tartok 3 literes uborkás üvegben. :)

pjm 2012.07.09. 11:58:14

@hajraorban1: ha kivennéd orbán seggéből az orrodat, megérezhetnéd a szabadság illatát. Arról nem beszélve, hogy a farpofák nem fognák be a füledet. Nem tűnik fel, hogy szinte senkinek sem jó, és lassan tényleg a horti-magyarordzág jön el, amikor kitántorgott vagy 3 millió magyar? Az ilyen blogok, bár nem Jókai szintjén festik le a helyzetet, de valamiféle vélemyényt jelez, amit te nem hallhatsz meg a fenn említett okok miatt.

pjm 2012.07.09. 12:01:28

@hörgőszelep: na éppen ez az, a műsorban az a lényeg, hogy viktorkáéknak és a fingesznek MOST legyen jó, a többinek meg SOHA. Csak, mint az MDP-nek meg Rákosi elvtárséknak. Csak akkor még a kiváltság egy kiló banán volt, ma egy 1 milliárdos megrendelés, amit úgyis a második fog megcsinálni fele áron.

ne most 2012.07.09. 12:18:56

@pjm: Majd miután megcsinálta nem fizetik ki formai okok miatt.

Vu, de ja vu 2012.07.09. 12:22:29

@pjm: Nem tudod, hogy az a 3 millió ember arányaiban hányada volt az akkori, csonka Magyarország lakosságának?

Mert most is tántorognának az emberek, de azt a vasfüggönyt, amit rendszerváltás előtt lebontottak, a Nyugat újraépítette, bürokráciából:-(((

Belépés csak "meghívóval", azaz: hiányszakma+nyelvtudás... amivel nem tömegek rendelkeznek és jó eséllyel itthon lehet maradni!

Vu, de ja vu 2012.07.09. 12:26:38

@bankvezér: Á, egy gasztro-homeless:-D

Savanyított zöldparadicsom, kisdinnye, almapaprika, töltöttpaprika - ezek mint 3-5 literes kategória:-P

Lehet, hogy nem is Ildi néni hangja kongott az üvegben, hanem az üresség??? Anyagfáradás... van ilyen:-D

pirimogyoró 2012.07.09. 12:28:43

@pjm: Nem tudja kivenni, mert beleszorult hajraorban2-vel, hajraorban3-mal, hajraorban4-gyel és a többi lényeglátó kollégájával együtt :))

pirimogyoró 2012.07.09. 12:31:33

Az egyik seggnyaló csatornán a Hobo BB-től a Hajtók dala megy. Ezt nem Orbán írta? :)) Ha nem, akkor legalább énekelje el :D

laci0011 2012.07.09. 15:23:39

@hajraorban1: Észrevetted már,eltelt 2 év oszt csak kamuztok a viktorbánnal együtt.Szómágiával megbuktok újra meg újra,produkálni kéne már valamit,elkezdeni dolgozni!

Szúrófény 2012.07.17. 04:46:59

@dr. Bubó: A történelmi kirakatban mutatós kakasviadal dühöngtetik a jobb-és baloldal, az általános és a korlátolt, a nyílt és a titkos, a közvetlen és a közvetett stb. szavazati jog harcosai közt. Ez a napjainkig elhúzódó véres gúnyú móka mind a két tábor sarlatánjaival: a népbánya további üzemét igyekszik biztosítani e történelmi Kalifornia aranyásói számára. Mert jobb-és baloldal ilyen és olyan szavazati jog nem két ellentétes tábor, hanem: az egyetlen történelmi élősdiség, az egyetlen zsákmány-párt kétarcú kóklerkedése, hogy az Államot továbbra is megtartsák a Nemzet nagy tömegét kitermelő gépnek. A szavazati jog a szavazás, a képviselő-választás ténye: nem jelent belső felkészülést a nemzeti munka tömegeinél: életérdekeik megszervezésére, védelmére, életakaratuk érvényesítésére a történelmi, az állami életben: nem jelent demokráciát. A nemzeti munka tömegeinek részéről a szavazati jog, a szavazás, a képviselőválasztás nem jelent egyebet: mint intézményessé gépesített felajánlkozást a kitermeltetésre a történelmi élősdiség számára:. Mert a demokrácia lényege: Olyan egyetemes történelmi életrendszer, mely az élet minden terén: a politikai, gazdasági, szociális, kulturális élet minden intézményével, minden percnyi minden tényével: önmaga sorsa irányítására neveli, a társadalmat.
De ha egyszer a behemót Német ország – ha egyenlőre csak államközösségnek csalétkezett, ölelkezés formájában is – rátenné a kezét Magyarországra: a feltámadás minden reménye hiú képzelgés volna.
Szabó Dezső 1938.
süti beállítások módosítása