sorok között

sorok között

Kína kockázatosnak találja az Európa-kaszinót

2012. május 16. - Politikai Ateista

Kína követi Norvégia példáját és kiszáll Európából.

Kína állami befektetési alapja (China Investment Corporation) felfüggeszti az európai országok államkötvényeinek vásárlását. A világ ötödik legnagyobb állami alapkezelőjének elnöke Gao Xiquing Etiópiában, a Világgazdasági Fórumon nyilatkozott ezzel kapcsolatban.

"Ami jelenleg Európában történik aggodalomra ad okot"...." Továbbra is keressük a befektetési lehetőségeket Európában, de nem akarunk többé államkötvényeket vásárolni." - Bloomberg

A kijelentés első pillantásra talán ellentmondásosnak tűnhet, például a nemrégiben, Magyarországnak beígért egymilliárd eurós gigahitel tudatában, valójában azonban jól érzékelteti a stratégiaváltást. Az államkötvények értékesítéséből származó bevételeket a kormány arra költi amire csak akarja, a fejlesztési, vagy beruházási hitelekkel kapcsolatban azonban nem egészen ez a helyzet. A hitelt nyújtó fél feltételeket, kondíciókat szabhat, illetve meghatározhatja a fejlesztések irányát. A fejlesztési hitelek jól felfogott kínai érdekeket is képviselnek, amelyek például a Huawei-gyár építésében és a kínai gyorsvasútban testesülnek meg.

Ezt a befektetési stratégiát a kínaiak mér régóta alkalmazzák Afrikában, ahol az ásványkincsk kiaknázásank lehetőségéért cserébe kínai cégek végeznek beruházásokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr144510310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2012.05.16. 22:43:40

Hát persze, az itt a lényeg, hogy csak akkor segítenek a kínaiak, ha az nekik előnyös.

Link Elek 2012.05.17. 14:44:32

@bankvezér:
senki sem mondta, hogy segiteni jonnek ide, azert jonnek, mert akarnak vmit.
süti beállítások módosítása