sorok között

sorok között

Blokád

2011. december 23. - Politikai Ateista

A Fidesz tíz perc alatt szétkapta a Kossuth téri kordont

Index

A hír nem mai, 2007 februárjából származik amikor a Fidesz képviselőcsoportja ideiglenesen elbontotta a Kossuth teret lezáró kordont, amit Gyurcsány Ferenc kormánya állíttatott fel.

Azóta felcserélődtek a szerepek, az egykori kordonbontók ma kormányoznak, Gyurcsány Ferenc pedig egy rögtönzött PR performansz keretein belül azokkal a rendőrökkel vitette el magát, akiknek akkoriban minden támogatást megígért.

A demokrácia leépülése felett érzett aggodalom mindig az aktuális ellenzékre hárul, akik miután pozícióba kerültek gyorsan elfelejtik, hogy milyen a világ a kordonon kívül.

Érdekes idézeteket lehet találni a nem is túl távoli múltból, az előző szereposztás idejéből.

A keresők csodákra képesek, ha a memória felfrissítéséről van szó.

"A kormánynak nincs tennivalója az ügyben, csak a rendõrségnek" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc kormányfõ, kérve az állampolgároktól és az országgyûlési képviselõktõl, hogy tartsák be a rendet, a normákat. Véleménye szerint az országgyûlési képviselõknek különösen vigyázniuk kell azzal, hogy mit cselekszenek, mert a példa ragadós lehet. Hozzátette: a politikusoknak még a látszatát is el kell kerülniük annak, hogy önérdeket, saját véleményt érvényesítenek.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke közölte, a Fidesz akciója beláthatatlan ideig tartó jogállambontás, éppen ezért elfogadhatatlan. Mint mondta, Magyarországon az a törvényes rend, hogy ha valaki demonstrálni akar, akkor azt bejelenti, és nem teszi Európa szégyenévé a Parlament elõtti Kossuth teret.

"Vártunk, türelmesek voltunk, de mindennek van határa. Elérkezett az a pont, amikor, ha másnak nem, a képviselőknek példát kell mutatni demokráciavédelemből" - mondta a téren újságíróknak a Fidesz elnöke, aki szerint szomorú, hogy 17 évvel a rendszerváltás után arra kényszerültek, hogy ilyen formában védjék meg az alkotmányos rendet és a demokráciát.

"Egy lopakodó diktatúra ellen eréllyel és bátran kell fellépni. Arra kérünk most minden magyar embert, hogy egy valódi rendszerváltozás és az új választások kikövetelése céljából jöjjön ki a Kossuth térre, hogy újra együtt követeljük a Gyurcsány rezsim távozását"- Jobbik

 

A nevek tetszőlegesen felcserélhetők, behelyettesíthetők, a szereposztás változik, a szöveg ugyanaz.

Csak nekem van olyan érzésem mintha egy színházban ülnék?

Gyurcsány számítása bejött, a rövidre sikerült politikai fogsága nemzetközi hír lett:

Hungary police detain opposition MPs in chain protest

BBC News

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr513490766

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ünnepi helyett forradalmi hangulat – ezrek vonultak a Parlamenthez 2011.12.24. 09:10:32

Be kell, hogy valljam: voltak fenntartásaim. Kicsit furcsálltam, mit keres egy parlamenti párt a Parlament előtt – ha már bejutottak, lesznek olyan kedvesek ott képviselni minket, kívül majd én kiabálok… de maga az ügy persze fontos, és az emberb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.12.23. 19:32:17

A különbség a két eset között pusztán annyi, hogy 2007-ben egy hatóságilag felállított kordont bontottak el, amely szabálysértésnek minősül, ennek ellenére a rendőrség nem avatkozott be, holott be kellett volna.
A mai eset jogi megítélése még nem tisztázott, de mivel csak a gépjárművek behajtását akadályozták a demonstrálók, ez is valószínű ez is szabálysértés lesz.

Nem mellékes körülmény az apropó. Ennek esetleges összehasonlítását viszont meghagyom a blogbejegyzőre, ha akarja megteszi.

2011.12.23. 19:40:29

2007
cselekmény:
hatóságilag felállított kordon engedély nélküli elbontása
indíték:
szabadon lehessen tüntetni a téren
jogállás:
szabálysértés
rendőri beavatkozás:
nem történt

2011
cselekmény:
gépjárművek behajtásának megakadályozása a parlamenti parkolóba
indíték:
demokráciát felszámoló sarkalatos törvények
jogállás:
(valószínű) szabálysértés
rendőri beavatkozás:
történt

Mindenkire rábízom az összehasonlítást.

2011.12.23. 19:49:11

"Csak nekem van olyan érzésem mintha egy színházban ülnék?"

És valóban 19 törvényt, köztük 5 db, az alkotmány részét is képező sarkalatos törvényt sehol nem szavaznak meg egy nap alatt demokráciában.

Köztük olyat, amely az adórendszert vési az alkotmányba. Ilyen alkotmány nincs sehol!

Horrorsztori...

2011.12.23. 19:57:24

Érdemes emlékezni még régebbi korokra. A kádári szocializmusban, vagy ahogy emlegetni szokás, a kommunista egypártrendszer idején volt, hogy csak 4 napra ült össze a parlament egy évben. Olyankor gyorsan mindent megszavaztak, majd hazamentek. Ez volt a demokrácia. A párt, a vezér diktátuma.

2011.12.23. 20:21:11

Miért is volt a 2007-es akció?

Hogy lehessen tüntetni a Kossuth téren.
Ehhez képest a idén májusig fényképkiállításra hivatkozva a kormányzat lezáratta a teret, majd pedig át fogja építeni, ami 2014-ig biztosan lehetetlenné teszi, hogy tüntessenek a téren.

Herkules Irma 2011.12.23. 21:10:17

Kedves Politikai Ateista, mint általában, most is hasonlóan látjuk a dolgot. Remélem, lesz majd, amikor jó dolgokról tudunk egyetérteni.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2011.12.24. 02:56:17

@Herkules Irma: Remélem, hogy egyszer lesz ilyen alkalom is.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2011.12.24. 13:31:06

@lane: Nézd, köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem, de az én nézőpontomból ezek részletkérdésnek tűnnek. Nem az MSZP és a Fidesz közé akartam határvonalat húzni, hanem a kormány és az ellenzék, a hatalom gyakorlói és a demokrácia miatt aggódók közé.

2012.01.01. 16:01:23

Határozatlan ideig lezárják a Parlament környékét?

2011. december 31., szombat, 19:17
hvg.hu/itthon/20111231_parlament_kordon
süti beállítások módosítása