sorok között

sorok között

Demokratikus lecke

2011. december 20. - Politikai Ateista

 

 Az Egyesült Államok kormánya minidig is különös figyelemmel kísérte az antidemokratikus változásokat a világ országaiban. Kivételt ezalól csak azok az esetek képeztek ahol az elnyomás az USA érdekeit szolgálta.

Az aggodalom legújabb megnyilvánulásának a New York Times biztosított felületet. A múlt héten már megjelent egy cikk Paul Krugman tollából, amit tegnap egy második követett Kim Lane Scheppele tolmácsolásában. (Scheppele ma is felrakott egy frissítést a magyar helyzetről "More Hungary" címmel.)

Krugman írása magyarul, teljes terjedelmében a Gépnarancs oldalán olvasható.

Nem szeretnék belemenni ezeknek a cikkeknek a részleteibe, az Index nagyjából összefoglalta a mondanivalójukat.

Paul Krugman, és Scheppele aggódnak a Magyarországon zajló nyugtalanító politikai fejlemények, a tekintélyelvűség irányába történő csúszás miatt. Nem emlékeztem rá, hogy a liberális, Nobel díjas közgazdász áldozott-e valaha egy szót is a például 2006-os rendőri túlkapásokra, ezért utánanéztem. Nem. Sőt, egyáltalán nem írt az országról 2010 augusztusáig.

Mindig jól esik az együttérzés, és elhiheti Krugman úr, hogy mi, akik a saját bőrünkön érezzük a "csúszást" szintén aggódunk.

A Fidesz bürokratái a szemeink előtt betonozzák be magukat a hatalomba, az ellenkezést nem tűrő kétharmados felhatalmazás leple alatt.

Azonban a magyar parlament még mindig nem adott felhatalmazást a hadseregnek, hogy magyar állampolgárokat, ügyvéd, és tárgyalás nélkül meghatározatlan ideig fogságban tartson, mint ahogy ezt az USA szenátusa tette, a demokrata elnök jóváhagyásával. Erre is áldozhatna egy bejegyzést. Az őt személyesen is érintő jogtiprás nem izgatja Paul Krugmant?

A magyar demokratikus intézményrendszer iránti aggodalom jogos, de nem ártana ha Krugman úr otthon is körülnézne egy kicsit, és a saját polgártársai demokratikus jogaiért is hullatna néhány könnycseppet.

December 16-án az USA képviselőháza, és a szenátus megszavazta a 2012-es National Defense Authorization Act (NDAA, HR1540) törvénycsomagot, amelynek keretein belül a hadsereg felhatalmazást kapott, hogy amerikai állampolgárokat, (illetve az USA területén tartózkodó egyéb személyeket) az Egyesült Államok területén, tárgyalás, és jogi képviselő nélkül őrizetbe vegyen, és korlátlan ideig fogva tartson. Obama vétót ígért, amiből nem lett semmi.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr213478991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.12.21. 00:53:53

Ott vagy elfogult, hogy a "2006-os sajnálatos események" a randalírozókkal szemben jogosak voltak, a védtelen civilekre pedig Debilék ráhúzták a randalírozókat. Direkt és szervezetten. A Fidesz, annak ellenére, hogy a parlamentben a második legnagyobb párt volt, minden nap szította a hangulatot a Kossuth téren a minden napos szónoklatokkal. Az ünnepi rendezvényét is direkt az Astoriához szervezte.

Idén augusztusban Londonban - és egyébként szinte minden nap mindenütt - oszlatnak. Ott vagy elfogult, hogy ez semmi ahhoz képest, amit Krugman kritizál: a demokrácia szisztematikus leépítését és a hatalom totális kisajátítását.

Az éjségsztárjoló közmédiásokhoz pl. mit szólsz? Már mindenkit kiraktak és mégis...

Amúgy jókat írsz, bírom a blogot, de ateista az legyen ateista, ne emlékezzen szelektíven.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2011.12.21. 04:18:58

@lane: Igazad van valóban nem kellett volna belekevernem a 2006-os eseményeket, nem erről akart szólni a bejegyzés. A washingtoni demokrata retorika kettős mércéjére szerettem volna felhívni elsősorban a figyelmet.
A Debil történet hátteréről nem sok információm van, de szerintem a Krugmannak sem, nem valószínű, hogy ezért hagyta ki. Egyszerűen arra akartam célozni, hogy Krugman mostanában lett aktív Magyarországgal kapcsolatban.
süti beállítások módosítása