sorok között

sorok között

Apokalipszis Most

2011. december 16. - Politikai Ateista

Néhány nappal ezelőtt már fejtegettem, hogy lassan itt van december közepe, az Orbán Viktor által kilátásba helyezett spekulánstámadás időpontja. Akkor arra a következtetésre jutottam, hogy egy feltételezett pénzügyi támadásról a miniszterelnöknek és kollégáinak nem lehetnek információi, de járhat a fejükben egy olyan kormányzati intézkedés, vagy törvénytervezet, amelyről tudják, hogy kivívhatja a nemzetközi nagytőke, a befektetők haragját. A kormány lépésére adott befektetői reakciót spekulánstámadásként lehet kommunikálni a választók felé.

Az elmúlt időszakban minden jel arra mutatott, hogy a kormány felfogta a erőviszonyok közötti egyenlőtlenségeket, és felhagyott az MNB-elleni támadásokkal. Matolcsy még le is ült Simorral tárgyalni egy kicsit a közelmúltban.

Az új jegybanktörvény azt hiszem nem csak nekem okozott meglepetést, az IMF delegációt, és az Európai Bizottságot is hidegzuhanyként érte. Mindenesetre az biztos, hogy Orbánék tudták mire készülnek, és sejthették, hogy az új jegybanktörvénynek lesz nemzetközi visszhangja.

A megtévesztő elnevezés ellenére a világ nemzeti bankjainak jelentős része a nemzetközi magántőke érdekeit szolgálja. Ez Magyarországon is így van. A kormány, az állami befolyás növelése felé tett lépéseinek nem kizárólag politikai vonzata van, az MNB "államosítás" nyílt támadás a nemzetközi magántőke ellen. A befektetők és érdekvédelmi szervezeteik ezt aligha fogják szó nélkül végignézni. Az IMF, és az EB küldöttségének hirtelen reakciója sokat elárul. Gyakorlatilag semmi dolgunk nincs, csak hátradőlni és várni a leminősítést.

A múltkori bejegyzésemben tévesen következtettem arra, hogy a kormány a hiánycél módosításának kényszerét készül bejelenteni, de az új jegybanktörvény ennél súlyosabb következményekkel járhat, rosszul időzitett, és szükségtelen kockázatokat hordoz magában. A "nemzeti" bankok feletti ellenőrzés növelésése szerintem szükséges, ( ha rajtam múlna már holnap megszűnne ez az egész, magánérdekeket előtérbe helyező privatizált pénznyomtatási rendszer) de a nemzetközi helyzet, és azon belül Magyarország helyzete sem teszi lehetővé egy ilyen vállalkozás kivitelezését. Az MNB elleni feszengésnek semmi eredménye nem lesz, csak beláthatatlan következményei.

Az új jegybanktörvény egy rosszul időzített, felelőtlen lépés volt a kormány részéről, és kétségtelenül magában hordozza a magántőke, a befektetők, vagyis a "spekulánsok" válaszlépéseinek lehetőségét.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr703468889

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ápol, eltakar Miért nem megoldás országot váltani? 2011.12.17. 10:54:19

Sosem voltam melldöngető hazafi. Mindig gyanakodással és cinizmussal eltelten figyeltem azokat, akik képesek voltak elérzékenyülni _minden_ pillanatban a himnuszon, akiknek a Szent Korona több volt, mint egy tárgy, akik Árpádig bírták visszavezetni a c...

Trackback: A belpolitikai célok fontosabbak? 2011.12.16. 17:23:01

A Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a kormány nincs tisztában a tettei súlyával.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kopjáss István · http://www.azenblogger.tumblr.com 2011.12.16. 19:36:40

"A megtévesztő elnevezés ellenére a világ nemzeti bankjainak jelentős része magánkézben van."

Nem úgy van, hogy az MNB egyetlen egy db részvénye a mindenkori kormány kezében van?

Kifejtenéd ezt a bekezdésedet egy kicsikét hosszabban?

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2011.12.17. 04:09:46

@Kopjáss István: Teljesen igazad van, ebben a bejegyzésben én voltam a megtévesztő, az MNB egyetlen részvénye valóban a kormány tulajdonában van. Az MNB formálisan a magyar állam bankja, de a tevékenysége (a jelenlegi keretek között) elsősorban magánérdekeket szolgál.

PR-küszöb 2011.12.17. 09:24:49

Aki forradalmat robbant ki és nem viszi győzelemre, az tömeggyilkos...

Putyilov gyári melós 2011.12.17. 18:03:24

Orbán két hete azt mondta, hogy december közepén meg fogják támadni a forintot a spekulánsok. Az utasításait követve meg is támadta a saját hazája ellen spekuláló, hazaáruló Fidesz frakció, amely a nemzetközi spekulációs tőkével karöltve minden bizonnyal szépen kaszált a Forintgyengülésen.
USD/HUF 233.95 +1.053%
EUR/HUF 305.11 +1.164%
CHF/HUF 249.96 +1.434%

volker 2011.12.18. 09:39:14

@PA
Szerinted az, hogy a kocsidat vezetve köteles vagy jobbra tartani, ill. egyenrangú kereszteződésben a jobbról érkezőt el kell engedned -- nos ez az autósok magánérdekét szolgálja?
Tegyük fel te biciklivel vagy, érdemes vajon puffogni a kresz kapcsán az autósok magánérdekéről beszélni???
(Csak jelzem, a gyalogosokat nyilván te is lordítod a biciklis sávról.)

A jó hír: nem kell a kresz mögött álló megfontolásokat érteni; az analfabétáknak elég betartani.
süti beállítások módosítása