sorok között

sorok között

Szíria és az Arab Tavasz legendája

2015. október 14. - Politikai Ateista

A populáris nézet szerint:

A szíriai polgárháború 2011 márciusában kezdődött eleinte kormányellenes demonstrációkkal, a tunéziai események hatására. Az emberek a jelenlegi politikai elit autoritárius hatalomgyakorlása ellen tiltakozva vonultak utcára, de a demonstrálók kezdetben csak reformokat követeltek, nem rezsimváltást. A rendfenntartók erőszakos beavatkozása miatt a tüntetések zavargássá fajultak, majd a rendőrség éles lőszerrel lőtt az emberekre, a lázongások gyorsabb elfojtása érdekében pedig harckocsikat, sőt hadihajókat is bevetettek. - Wikipedia

Egyébként itt egy meglepően kiegyesúlyozott cikk a háború előtti Szíriáról, ha érdekel.

 

A Wikileaks által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint az Egyesült Államok már legalább 2006 óta a szír kormány megbuktatásán, és Szíria destabilizálásán munkálkodott.

Ebben a 2006 decemberi keltezésű táviratban William Roebuck, az USA szíriai nagykövete az Aszad kormány sebezhető pontjait tárgyalja illetve, hogy ezeket hogyan tudná Washington kihasználni.

Roebuck előrebocsátja, hogy a szír rezsim (SARG) 2006-ban az előző évekhez képest erősebb pozícióban van belföldön és nemzetközileg egyaránt.

 

Az egyik sebezhető pontnak Roebuck, Aszad Teheránnal ápolt egyre bensőségesebb viszonyát említi. A nagykövet úr szerint a helyi szunnita közösség növekvő iráni befolyástól való félelmeit remekül ki lehetne használni a kormány gyengítésére.

A szunniták aggodalma még Roebuck távirata szerint is eltúlzott, és komolyabb feszültséget sem okoz, viszont fel lehetne nagyítani, tovább gerjeszteni, nagyobb publicitást biztosítani belföldön, és a régió szunnita többségű országainak figyelmét is rá kellene irányítani a (nemlétező) problémára.

Az USA a szír szunniták és a síiták közötti viszony elmérgesítésével kívánta gyengíteni a kormányt.

Bájos.

 

Abdul Halim Khaddam Szíria elnökhelyettese volt 1984-től 2005-ig, mielőtt ellenzékbe vonult, és elhagyta az országot.

Roebuck szerint ösztönözni kell a szaudi, és egyéb arab országok médiáját, hogy minél több megjelenési lehetőséget biztosítsanak Khaddam-nak, hogy "teregethesse Szíria kormányának szennyesét".

 

kerry-assad_1.jpg

 Egy asztalnál az ellenséggel. Aszad és Kerry, 2009

 

 

Szíria a 2000-es évek második felétől a külföldi tőkebefektetések jelentős növekedését élvezhette. Roebuck felhívta a figyelmet, hogy Washington óva inthetné a legalább az öböl-menti országokat a szíriai befektetésektől.

 

A legszervezettebb, legbátrabb ellenzéki, illetve civil csoportokat a kurdok alkotják Szíriában, akik akkor is hajlandóak erőszakosan tiltakozni, amikor mások már nem - írja Roebuck.

Gondolom sejted, hogy mi a javaslat.

Felhívni a figyelmet a kurdok problémáira, kiemelni a kurdokat ért sérelmeket a sajtóközleményekben, kölönös tekintettel az emberjogi sérelmeikre, és a gazdasági viszontagságaikra.

A kurdokat is felhasználták volna a kormány ellen.

 

Ezen kívül még nagy nyilvánosságot terveztek biztosítani Aszad reformjainak a sikertelenségének, a gazdasági növekedés gyengélkedésének, konfliktusokat akartak szítani a hatalmi elit különböző csoportjai között, satöbbi.

Itt elolvashatod.

 

Roebuck megjegyzi, hogy a rezsim ellenes szélsőséges iszlamistákban rejlő lehetőségekkel nem foglalkozott a jelentésében, mert egyelőre nem lehet pontosan tudni, mekkora veszélyt jelenthetnek.

Ezt már legalább tudjuk.

 

 

Az amerikai stratégia nagyjából az volt, hogy valós, vélt, vagy kreált és felnagyított problémák publicizálásával kibillentsék a kormányt az egysúlyából, miközben bíztak abban, hogy Aszad a tapasztalatlansága miatt túlreagál, vagy hibázik.

Aszad a problémákra adott hibás válaszaiban kereste a lehetőséget Washington.

 

Eszemben sincs kétségbe vonni, hogy valódi elégedetlenség vezérelte az utcára a szíriaiakat 2011-ben, de a Wikileaks dokumentumainak fényében életszerűtlennek tartom, hogy az USA ne játszott volna rá, és ne használta volna ki az elégedetlenségben, a reformokat követelő megmozdulásokban, illetve a kormány hibás válaszaiban rejlő lehetőségeket.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr477967942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mészáros Laci 2015.10.15. 12:26:59

Lehetséges, hogy így volt - lehetséges, hogy nem: komoly averzióim vannak a VÁLOGATÁSOK kapcsán. Válogatott információkkal bármit és bárminek az ellenkezőjét alá lehet támasztani.

De leginkább az jutott eszembe, hogy mondjuk Svájcban aligha lehetne polgárháborút kirobbantani ilyen eszközökkel. Ahhoz, hogy a kovász működni kezdjen, az erjedésre váró tészta is kell.

nikk rivers 2015.10.15. 12:51:54

..a kiegyensúlyozott tájékoztatás keretében most halljunk valamit az orosz kavarásról is. Hoppá, az nem nyílvános.
Akkor ez egy egyoldalú poszt lesz. Kuka.

alfacharlybravo 2015.10.15. 13:23:55

@nick rivers: Mire gondolsz az Oroszoknak a béke és a nyugalom lett volna előnyös ők miért áskálódtak volna. Viszont Izrael és Törökország nagyon jól együttműködött például a Szír atomreaktor lebombázása ügyében. Akkor nem volt gond a Török légtér használata a zsidó bombázók számára. A törökök a kurdok miatt akarják megbuktatni Asszadot, támogatják az ISIL -t hogy zúzza össze kurdokat. Az egész IS török amerikai találmány eszköz. Az erős Szír állam mindenkinek útban volt Izrael, Törökország a Szaúd-Arábia meg többi öböl menti szunnita államnak. Hát megszívták jobban mint az Ukránok. Az USA -t nem említem, mert az Izrael láncos kutyája.

Eszter8826 2015.10.15. 13:30:22

és most mit akarsz ezzel mondani? hogy fogadjuk be ezt a sok dögöt. Én nem akarom. ezek nem is emberek...így az állatok viselkednek....ezek nem menekültek...és ha azok is, nem vagyunk felelősek értük.

szvsz 2015.10.15. 13:41:22

"Eszemben sincs kétségbe vonni, hogy valódi elégedetlenség vezérelte az utcára a szíriaiakat 2011-ben"
Hát pedig lehetne. De ha nem, akkor legalább olvasd el, amit nálad tájékozottabbak írnak: mandiner.hu/cikk/20150918_nem_Arab_es_nem_tavasz_megerteni_a_kozel_keletet_ii?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201509

fran7 2015.10.15. 13:43:03

@nick rivers: Mivel az egész média az amerikai álláspontot képviseli, akkor miért ettől a blogtól vársz el kiegyensúlyozottságot. A kérdésedhez: az oroszok érdeke a béke, mert amit akartak aszírektől, nekik megvolt. A Földközi-tengeri támaszpont és egy normális gazdasági kapcsolat. Mint a kép mutatta, hogy Asszad nem fenyegette az amerikaiakat. Nagyjából békében akartak élni és egy kis gazdasági növekedést. Mint minden kis állam. Miért kellett ezt felrúgni?
Másrészt mindig gondoltam, hogy vissza fogjuk sírni Bush-t. Elindított két háborút. Az afganisztánit és az irakit. Rendes sereggel, hadüzenettel, ahogy illik. Míg Obama elindított 10 háborút, hadüzenet, sereg nélkül, csak az emberek hergelésével. S ahová betették a lábukat ott káosz van. Sokkal jobb volt, mikor a világ csendőrjeit játszották. Ott tiszta volt a kép. Míg most az USA sütögeti a pecsenyéjét, miközben a világ összedől. Béke Nobel-díjjal a zsebükben. S ezért húzunk néhányan most inkább az oroszok felé. Mert ugyanezt nálunk is eljátszhatják. Miközben eszünk ágában sincs az oroszokkal közösködni. Ismerjük őket már régről. Most kezdjük megismerni az amerikaiakat.

László Medve 2015.10.15. 13:53:45

Csak a hülyék gondolták spontánnak az "Arab Tavasz" végiggyűrűzését a választott és valódi diktatúrákon. Nyilvánvaló, hogy az amerikai tervek már megvoltak és rárepültek az eseményekre; Szíriában a diktátor terrorja azért nagyban elősegítette a káoszt, de az USA sem volt/van a topon a "mérsékelt demokratáival", akik minden szépítés ellenére volt aszadisták és jelenlegi terroristák.

petivagyok innen 2015.10.15. 14:24:13

Magyarországon már évek így óta megy.
- Kormány lejáratása
- Kevés embert érintő problémák felnagyítása
- A kisebbségek felhasználása kormány elleni hangulat keltésben
- Destabilizációs kísérletek
- Az ország vezetésének legitimitásának megkérdőjelezése, diktátorrá való kikiáltása
Ezek után várhatjuk, hogy itt is bekövetkezik, ami Szíriában.

E.Katolnai 2015.10.15. 14:36:37

Sziria egy normálisnak mondható ország volt, tele kávéházakkal, éttermekkel, bárokkal, európai divat szerint öltözködő nőkkel: ez nem tettszett a szaudi-vahabi kutyáknak. Sziria támogatta a Hezbollát, áthidaló erő volt Irán és Libanon között: ez nem tettszett izraelnek.
no most ezek ketten füttyentettek az ostoba amerikaiaknak, és jött a szakállas patkányok tavasza ...
Csak remélni lehet, h Putyin rendet rak.

Balt 2015.10.15. 14:36:51

"Egyébként itt egy meglepően kiegyesúlyozott cikk a háború előtti Szíriáról, ha érdekel."

Addig az, amíg a zindexes picsák nem rondítanak bele. Hogy ti. " - írta John Casey az Independentben az „Aleppó halálára” című cikkében, alig két héttel azelőtt, hogy az oroszok bombázni kezdték Szíriát." Mert a többit szó szerint idézik. Ezzel meg voltaképpen olyan látszatot keltenek, mintha az oroszok bombázták volna szét a fentebb bemutatott világias és prosperáló Aszad-Szíriát.

Balt 2015.10.15. 14:47:37

"életszerűtlennek tartom, hogy az USA ne játszott volna rá, és ne használta volna ki az elégedetlenségben, a reformokat követelő megmozdulásokban, illetve a kormány hibás válaszaiban rejlő lehetőségeket."

Ezt most komolyan mondod? Mikor a héten (a kudarc miatt) épp "felhagytak a felkelők közvetlen kiképzésével", hogy aztán másnap felfegyverezze az összegründolt milíciákat:

index.hu/kulfold/2015/10/09/befejezi_az_usa_a_felkelok_kikepzeset
index.hu/kulfold/2015/10/12/kurd_es_arab_miliciakat_egyesit_az_usa_sziriaban

Balt 2015.10.15. 14:49:25

@Mészáros Laci: Mondjuk az igaz, hogy Svájccal szemben Szíria is egy nagyhatalmak által békediktátumokban létrehozott kreálmány.

Balt 2015.10.15. 14:53:14

@fran7: "Mert ugyanezt nálunk is eljátszhatják."

Gondolod, hogy Goodfrend az Egyesült Államok képviseletében azért lett ide delegálva egyenesen Szíriából, mert éppen ráért?

Mészáros Laci 2015.10.15. 15:03:15

@fran7:

"ugyanezt nálunk is eljátszhatják"

Ugratni csak azt szokták, akinél lehet számítani arra, hogy ugrik.

camilló 2015.10.15. 15:11:21

Miért nincs az USA-ban katonai puccs? Mert nincs USA követség aki megszervezze!

camilló 2015.10.15. 15:17:58

@nick rivers: Az amerikai álláspont meg nyilvános!:))) A demokrácia védelmében, az amerikai állampolgárok védelmében..... Csak kettő az indokok közül amiért az USA beavatkozott más országok belügyeibe KÖZVETLENÜL! Közvetve ott van Neked Chile, hogy csak egyet mondjak. Norris őrnagy? Nyilván az oroszok sem nézik tétlenül, ha valakik akármilyen eszközzel ellenük törnek. Ez lehet akár úgy is, hogy az érdekszférájukba hatolnak be. Málta mellett egy hajón történt egy egyezség. Úriemberek egyezsége. No ezt rúgta fel az USA, kezdve a Balti államokkal, folytatva a legutóbbi idők Ukrajnájáig, stb Kiderült már hogy Irakban tömegpusztító fegyver nem volt, ellenben az olaj ott maradt és mit tesz Isten, hirtelen megjelentek az USA olajvállalatok. De ugye a demokrácia a legfontosabb? Ki dönti el, hogy mi a demokratikus és mi nem? Ki tudja meg mondani, hogy egy adott népnek, mi a jó és mi a nem? Csak az USA!!:))

camilló 2015.10.15. 15:18:49

@Eszter8826: Az embert az empátia képessége emelte ki az állatok közül....

fran7 2015.10.15. 15:30:12

@camilló: Nézd, mivel pontosan tudjuk, hogy Szaddam napalmmal irtotta népét, a vegyifegyver alkalmazásának vádja megáll Irakkal szemben. Csak nem 20 évvel később kellett volna érte bevonulni. Ha ott tényleg közösen lépett volna fel a világ, akkor nem ez lett volna. Akkor érezte megaz USA, hogy egyedül maradt és kezdte el ezt az arab tavaszos, drónon leszámolós stílusát kialakítani. Nem lett tőle népszerűbb. Reménykedem abban, hogy az új elnökkel egy normálisabb doktrínát alakítanak ki. Bár miért tennék?

Balt 2015.10.15. 15:35:54

@szvsz: Kösz, ez klassz cikk, anno nem is olvastam.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.10.15. 15:44:17

MIndenki tudja aki nyitva tartja a szemét, hogy az USA áll a szarkavarás hátterében itt is.

Aki meg nem, az nézze a 7-i 7-est oszt jónapot.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.10.15. 15:47:56

"Az USA a szír szunniták és a síiták közötti viszony elmérgesítésével kívánta gyengíteni a kormányt."

Ezt tették mindenhol.

Ebből nőtt ki, Szaud Arábia pénzelésével az Iszlám Állam.

Csak azt nem értem hogy van pofájuk az Amerikai gyilkosoknak a szörnyszülöttükről (Iszlám Állam) bármit is nyilatkozni.

5perc 2015.10.15. 15:49:52

A USA pedig csellel vette rá a szír diktátort, hogy háború nélkül is, egy nekifutásból kinyírjon 40 ezer embert, mi? Az USA egy szar szemét állat, ez kb igaz, de annyi tisztesség van benne, hogy otthon nem öl tízezrével állampolgárokat.

camilló 2015.10.15. 15:54:48

@fran7: Az USA meg napalmmal irtotta Vietnam népét Orange vegyszerrel permetezte az erdeit(mellesleg több kártérítési pert is elveszített a pilóták és a vegyszert kezelőkkel szemben)! Ha kicsit figyeltél volna akkor nem vegyi fegyvert írsz! Én tömegpusztító fegyverről beszéltem. A vegyi fegyvereket a kurdok ellen vetette be. Én csak azt kérdem Tőled nagy tisztelettel, hogy az USA (döntéshozói de akár az állampolgárai is) miből gondolják, hogy az jó a világ összes népének, ami nekik jó? De a napnál világosabb, hogy ezek csak lózungok. A valódi cél az USA tőke benyomulása az adott országba. Miért nem avatkozott be korábban Irakban?? Kicsit kutass az emlékezetedbe, hogy kivel is háborúzott Irak korábban? Az USA miért nem avatkozott be Pinochet ellen? Ja ő juttatta hatalomra?! Miért nem avatkozott be Battista ellen? ja, hogy ő támogatta?! Soroljam még??:))

camilló 2015.10.15. 15:57:31

@Ballib Cenzúra: A Szaúdiaknak van pénzük! Fegyvereket ad el nekik az USA! De a lényeg ugyan az!

lol7 2015.10.15. 23:15:49

@Balt: Ilyen balkáni porfészekbe más nem jön.

Balt 2015.10.16. 08:43:11

@lol7: Nem-e? Hát az elődje meg az utóda? (Clintonné két legnagyobb támogatója.)

Balt 2015.10.16. 09:35:46

@5perc: Olvasd el a fentebb citált ELTE arabológus-történész Sógor-féle interjút. Még ha imitt-amott részrehajló is, az elég egyértelmű, hogy az Aszad vezette Szíria a térségben elég világias és élhető állam volt, amíg meg nem kavarták. Bár hozzátenném: a kormány ellenőrizte területen most is az, a szerződéses magyar régészeti kutatómunka most is folyik Margatban:
gondola.hu/cikkek/98185-A_magyar_zaszlo_jo_markanak_szamit_Sziriaban.html

2015.10.19. 18:05:54

MIlyen érdekes, hogy ceausescu is az "agenturilii strainii"-vel jött, amikor december 22-én már Bukarestben is elene tüntettek! Egy iskolába jártak ezek.
süti beállítások módosítása