sorok között

sorok között

Visszatért az elmebeteg közgazdász, aki a zsebpénzedre pályázik

2014. december 10. - Politikai Ateista

Régebben akár még rossz vicc is lehetett volna az a feltételezés, hogy fizess a bankoknak azért, mert náluk tarthatod a pénzed. Ez a lehetőség azonban már nem annyira szájenszfiksön.

 

Sőt, ha a betétek után járó kamatokat korrigáljuk az inflációval, a számlavezetés költségeivel, és hazánkban például a tranzakciós, illetve a kamatadóval .... na mindegy.

 

Kenneth Rogoff-ról, és a készpénz betiltásával kapcsolatos ötletéről már írtam egyszer. Az ex-IMF, ex-Fed, Harvard professzor Rogoff egyszer már megégette magát, amikor bebizonyosodott, hogy az egyik gyakran idézett - és az IMF által is iránymutatónak tartott - tanulmányában számítási hibákat vétett, illetve szelektíven válogatott a rendelkezésre álló adatokból.

 

Korábban a Financial Times, novemberben a Frankfurter Allgemeine Zeitung hasábjain osztotta meg az agymenését a készpénz betiltásának az "előnyeiről".

 

A lényeg ugyanaz, Rogoff szerint azon kívül, hogy a feketegazdaságnak is adnánk egy pofont, a gazdaságélénkítő lépések sokkal hatékonyabbak lehetnének, a készpénz betiltásával lehetőség lenne a negatív jegybanki kamatok bevezetésére, anélkül, hogy a lakosság ki tudná menekíteni a pénzét a rendszerből, mondjuk a dunyhába.

 

 

Közben az óceán másik oldalán....

Sajtóértesülések szerint a JP Morgan azt üzenete egyes ügyfeleinek, hogy ha nem viszik el máshová a pénzüket, hanem nála tartják betétként, akkor fizessenek többet. A bank a korábbinál sokkal szigorúbb szabályozói követelmények miatt döntött így. - Nálunk van a bankbetéted? Fizess többet! - Portfolio

 bankrobbs2.jpg

 

 

Némi aggodalomra adhat okot, hogy Rogoff készpénz betiltásával kapcsolatos írásai a Financial Times-ban, és a FAZ-ban jelentek meg, nem pedig a Kretén magazinban, de nem hiszem, hogy mostanában meg mernének lépni valami hasonlót a világ pénzügyi hatalmasságai. ( Egyelőre zéróközeli kamatokkal, és 2% körüli inflációs - pénzrontási - célokkal próbálják felvenni a harcot a spórolásbűnözők ellen.)

 

Az jobban aggaszt, hogy Rogoff a Harvardon oktatja a jövő közgazdászait.

 

 

 

FT, FAZ, imgarcade, Portfolio nyomán

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr526969273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása