sorok között

sorok között

Megtévesztők lehetnek a munkanélküliségi adatok

2014. január 16. - Politikai Ateista

A csökkenő munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban, nem jelenti azt, hogy többen dolgoznak.


Akit érdekel már biztosan tudja, hogy a vártnál ugyan kevesebb új munkahely jött létre decemberben, de a munkanélküliségi ráta 7%-ról 6.7%-ra csökkent.

Ami 2008 októbere óta a legalacsonyabb.

Jól hangzik, de nincs mindenki elragadtatva:

Ennél is aggasztóbb, hogy a munkaerőpiac mérete folyamatosan csökken a munkakorú lakosságéhoz képest - figyelmeztet Stiglitz. Decemberben 62,8 százalékon állt a mutató, ami 1978 óta a legalacsonyabb értéknek számít. " Milliók vannak, aki felhagytak az álláskereséssel. Kerestek, kerestek, és nem lett munkájuk...Egyre több amerikai mondja, hogy nincs jövő" - hangzott el az interjúban. - Ez még nem az öröm éve a Nobel-díjas professzor szerint - Portfolio.hu

Így néz ki amiről Joseph Stiglitz beszél:

LFP Participation_0.jpgvia Zerohedge

Ez a grafikon az amerikai munkaképes korú lakosság és a munkaerő-állomány arányának változását szemlélteti százalékban kifejezve 1978-tól napjainkig.

A munkaerő-állományt a foglalkoztatottakon kívül a munkanélküliek alkotják, azok akiknek éppen nincs munkájuk, viszont akarnak, tudnak dolgozni, és aktívan munkát keresnek.

De ha hosszabb idő után nem találnak munkát, vagy feladják az álláskeresést mert kilátástalannak találják, akkor kikerülnek a munkaerő-állományból, és nem számítanak többé munkanélkülinek sem, gazdaságilag inaktívvá válnak. (discouraged workers)

A munkanélküliségi ráta a munkanélkülieknek nem a lakosságon, hanem a munkaerő-állományon belüli részarányát mutatja.

 

A munkanélküliség = (munkanélküliek száma / munkaerő-állomány) x 100

A példa kedvéért tegyük fel, hogy a van 25 munkanélküli, a munkaerő-állomány pedig 100, ebben az esetben a munkanélküliségi ráta 25%.

Egy munkanélküli feladja az álláskeresést, és elhagyja a munkaerő-állományt, egyúttal megszűnik munkanélkülinek is lenni.

24/99*100= 24.24, vagyis a munkanélküliség hivatalosan 24.24% lesz.

Tegyük fel, hogy 5 álláskereső hagy fel az aktív munkakereséssel, 20/95*100=21.05, a munkanélküliség máris csak 21.05%-os. 

Ha huzamosabb ideig egyetlen munkanélküli sem talál munkát, akkor a munkanélküliség 0%-os is lehet, anélkül, hogy akár csak 1 emberrel is több dolgozna.

Éppen ezért a munkanélküliségi arány csökkenése nem feltétlenül jelenti a foglalkoztatottsági helyzet javulását.

Még egy grafikon a végére, a munkanélküliség átlagos időtartama az Egyesült Államokban:

meandurunemp.pngvia Zerohedge

Így fordulhat elő, hogy a csökkenő munkanélküliségi mutató ellenére több száz New York-i képes napokon keresztül sorban állni egy álláslehetőség megszerzése érdekében, akár a mínusz 10 fokban is.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr405751982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

protézisesh 2014.01.17. 11:27:22

Én mindig azt mondtam, hogy a gazdaságilag aktív korúnak tekinthető (16-65) közötti korosztályhoz kell nézni a foglalkoztatottak arányát. Ez ma Magyarországon 54% vagyis a MUNKA NÉLKÜLIEK 46%-ot tesznek ki!

Ebben nem vagyok biztos, de a tanulói/hallgatói jogviszony a foglalkoztatottak táborába tartozik, akár csak a gyesen lévő nők.

A hivatalos "munkanélküli" csak a regisztrált munkanélkülieket jelenti, az csak a jéghegy csúcsa.

vackor1 2014.01.17. 14:20:32

@protézisesh:

Valahogy ellenzékben kivétel nélkül mindegyik párt tudja ezt, aztán mihelyst kormányozni kezdenek, hirtelen amnéziásak lesznek és egészen más adatokat harsognak.
Ez is egy példa a szavahihetőségükről, legyen az bal vagy jobboldali...
Én igazából csak azt nem értem, hogy miért nem látják/értik ezt az emberek? ( mármint azok, akiknek vmelyik/bármelyik párt minden szava/kinyilatkoztatása maga a megtestesült szentírás )
Persze ez csak ún. költői kérdés, elég sok okot el tudok képzelni.

sírjatok 2014.01.17. 14:36:49

ILyEN IS csAK MAGYAROROSZÁGON FORDULHAT ELLŐ! ORBÁN EZÉR FELELNI FOKSZ!!

Makkasz 2014.01.17. 15:06:25

Es az is lehet hogy a babyboomerek es a 200-400 ezer dollar megtakaritassal rendelkezo tanarhazasparok elkezdtek nyugdijba menni. Mert azt barmikor lehet, adokedvezmeny (0 ado) van a nyugdijmegtakaritasra es annak jovedelmere.

Ilyen egyszeru.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 15:35:13

"A csökkenő munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban, nem jelenti azt, hogy többen dolgoznak. "
Ahogy itthon sem... :D

penzkapu · www.penzkapu.hu 2014.01.17. 16:22:16

Lehet kozmetikázni a statisztikát, de a cikk lényege és a második grafikon kiugrása is azt mutatja, hogy az utóbbi években valami nagyon megváltozott. (Arról, hogy ezt mi okozza, időnként tartunk egy előadást, ahol a megoldásról is esik szó.)

A saját gondolataimat pedig már korábban összeszedtem. Sok-sok kisebb szösszenetben.
Nem reklám, csak segíteni akarok az együttgondolkodásban - ajánlom a honlapunkat.

További kellemes, kulturált vitázást kívánok:
Szalai János
süti beállítások módosítása