sorok között

sorok között

Las Vegas a következő Detroit?

2013. december 31. - Politikai Ateista

Miután Detroit hivatalosan is csődbe ment, szárnyra kaptak a találgatások, hogy vajon melyik amerikai város lesz a következő. A Fox News szerint Las Vegas-t "katasztrofális összeomlás" fenyegeti.

 

Welcome_to_fabulous_las_vegas_sign.jpg
A csatorna szerint probléma van az ingatlanpiacon, mert a lakástulajdonosok jelentős része víz alatt van, vagyis a tartozás összege meghaladja az ingatlan értéket. Ezt nem nehéz elképzelni, Vegasban nagyot szólt az ingatlanbuborék.

Akad olyan lakás amit 2006-ban 209000 dollárért vásárolt a tulajdonosa, ez 2012-ben már 60000 dollárt sem ért. Azóta javult valamit a helyzet, de ez csak annak köszönhető, hogy a bankok nem bocsátották piacra a lefoglalt ingatlanokat.

De nem is ez a legnagyobb baj.

Az amerikaiak egyre kevesebbet költenek szerencsejátékra:

Casino Gambling_0.jpg

És még ez sem a szakadék széle.

Las Vegas, Detroit-hoz hasonlóan elveszítheti a legjelentősebb iparát, ami ebben az esetben éppen a szerencsejáték.

Amikor bizonyos európai országok döntéshozói előálltak a Las Vegas szerű kaszinóvárosok létrehozásának ötletével - mint a gazdaságélénkítési módszer - már leírtam, hogy nem fog működni.

Azért nem, mert Las Vegas sikere a mesterségesen, törvényi eszközökkel létrehozott kínálati hiányon múlott, mivel a Egyesült Államok területén tilos volt a kaszinózás.

Las Vegas (és Atlantic City) monopolhelyzetet élvezett a szerencsejátékok terén. Az európai országok túlnyomó többségében legálisan üzemelhetnek a kaszinók.

És most már egyre inkább odaát is.

Egyre több állam lazít a szerencsejátékok szabályozásán a gazdaságélénkítés érdekében, és egyre kevesebben érzik úgy, hogy érdemes a sivatag közepébe utazni játékgépezni egy kicsit.

A másik komoly fenyegetés az online szerencsejátékok legalizálása, amit Delaware, Nevada, New Jersey már meglépett, California, Hawaii, Illinois, Iowa, Massachusetts, Mississippi, Pennsylvania és Texas pedig dolgozik az ügyön. Névtelenül nyilatkozó hivatalnokok szerint hamarosan akár szövetségi szinten is legálissá válhatnak az internetes játékbarlangok.

Én annyit azért hozzátennék, hogy ugyan tényleg veszített az exkluzivitásából, és a játékbevételekből is, de szerintem biztosan nem Las Vegas lesz a következő amerikai nagyváros, ami csődbe megy.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr795714002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.12.31. 08:16:43

"Azért nem, mert Las Vegas sikere a mesterségesen, törvényi eszközökkel létrehozott kínálati hiányon múlott, mivel a Egyesült Államok területén tilos volt a kaszinózás."

Atlantic city igen, Las Vegas távolról sem. Utóbbit mindig is a maffia üzemeltette (többségében a Chichago Outfit), egy Lucky Luciano nevű, szimpatikus fiatalember álmodta meg, és egy nem kevésbé szimpatikus, Alphonse Gabriel Capone nevű úriember szolgáltatta hozzá, a gyakorlatilag korlátlan tőkét. Míg Atlantic cityben érvényesek az állam törvényei, Las Vegasban annak a törvényei regnálnak, akinek vaskosabb a bunkósbotja, esetleg nagyobbat szól a pisztolya. A problémákat pedig a sivatagban temetik el. A szövetségi állam hallgatólagosan beleegyezett, hogy létrejöjjön egy város, ahol a szervezett bűnözés a polgármester - mivel azt hitték, ha lesz egy hely, ahol kitombolják magukat, a többi nagyvárosból száműzhetik őket. Hatalmasat tévedtek.

Las Vegas mindig is az odalátogatók kifosztását tekintette legfőbb céljának, és ha a belföldi forgalom csökkenőben is van, az orosz, albán és csecsen oligarchák és hadurak porontyai majd pótolják a bevételt. Én nem aggódom.

2013.12.31. 08:41:00

Mitől válik "hivatalossá, legálissá" a szerencsejáték? Attól, hogy a bűnbarlangot üzemeltető gengszter, kvázi írásban kötelezi magát arra, hogy a skim egy részét nem a saját főnöke, hanem az államot üzemeltető nagyfiúk zsebébe juttatja. Innentől kiállítanak neki egy csomó papírt, amiről a bürökrata agyamentek azt gondolják, számít valamit.

Korábban az alkohol, a dohány, és a prostitúció esetében, jelen pillanatban a szerencsejáték és a drogok kapcsán történik mindez.

Akkor mi különbözteti meg a gengsztert a politikustól? Gengszter mindkettő, ám előbbi talpraesett, és tehetséges. Politikusnak lenni, minden "szakma" legalja. Lowest life form on earth - mondta egy okos ember.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2013.12.31. 16:44:02

Azért a "végén a bank nyer" szlogen még mindig igaz Vegas-ban is. Azonban az is fontos, hogy a kapcsolt szolgáltatások már nagyobb bevételt termelnek, mint maga a szerencsejáték.

KullWahad 2013.12.31. 22:10:47

Van még egy teljesen "földhözragadt" ok is, ami közrejátszhat a tönkremenéshez: vízhiány. Olvastam valahol, hogy egyre kevesebbhez fog hozzájutni a város - valami értelmezhető ok miatt, de bevallom, nem emlékszem rá, és lusta vagyok.
Persze ezek a közgazdasági jellegű okok is kemények.

sziksz fen 2014.01.01. 10:34:05

"hamarosan akár szövetségi szinten is legálissá válhatnak az internetes játékbarlangok"

nem értem, miért, eddig legálisan nem szerencsejátékozhazott egy amerikai állampolgár online? vagy csak nem üzemeltethetett online szerencsejáték vállalkozást? mi a különbség? így is tud játszani, úgy is tud játszani. játszani eddig is tudott. akkor nem értem.
süti beállítások módosítása