sorok között

sorok között

A Las Vegas gazdaságmodell

2013. július 08. - Politikai Ateista

Számos európai kormány bízná a szerencsére a válságból történő kilábalást. Sorozatban születnek az európai Las Vegas ötletek. Egy fontos tényezőt azonban szem elől tévesztenek a döntéshozók.


Spanyolország:

Kaszinók, hotelek, golfpályák: Madrid kapui közelében 22 milliárdeeuró ráforditással és akár 260 ezer munkahely létesitésével egy európai Las Vegas fog létrejönni - írja az N24 német hírtévé. A gigantikus szórakoztató park, egyfajta európai Las Vegas építése a tervek szerint már ez év végén elkezdődik. - Európai Las Vegast építhet Spanyolország - Világgazdaság


A bankrendszer racionalizálása után a ciprusiak is a kaszinózásban látnak fantáziát:

Válságtervet dolgozott ki a ciprusi elnök arra, hogyan lábalhat ki a szigetország a válságból: Nikosz Anasztiadész többek között a kaszinóüzemeltetés engedélyezésvel és a befektetésekbe visszaforgatott nyereség adómentessé tételével igyekszik életet lehelni a bankválság miatt padlóra került ország gazdaságába. - Kaszinózna Ciprus - Világgazdaság Online

És persze mi magyarok sem szégyenkezhetünk, ha grandiózus elképzelésekről van szó, de egyelőre sok a homályos pont a bezenyei Eurovegas körül:

Szerződéskötés előtt állnak a leendő bezenyei kaszinóváros tulajdonosai Magyarország egyik legnagyobb építőipari cégével arról, hogy ez a társaság építheti meg a szórakoztató komplexumot – írja szombati számában a Kisalföld, nem nevezve meg a kiszemelt kivitelezőt. - Épülhet a bezenyei kaszinóváros, Matolcsy is besegített - Privátbankár

 A nevadai sivatag közepén felhúzott kaszinóváros eredményei magukért beszélnek, az Egyesült Államokban több hanyatló városában is megpróbálták a bedobni a Las Vegas modellt a gazdaság élénkítésére. Inkább kevesebb mint több sikerrel. Detroitban például nem jött be.

A dolog iróniája, hogy minél több helyen vágnak bele annál kevesebb az esély a kaszinóberuházások megtérülésére.

Ez az amit az európai álmodozók is figyelmen kívül hagynak. Kereslet-kínálat.

Las Vegas fellendüléséhez nagyban hozzájárult, hogy annak idején majdnem az összes államban tiltották a szerencsejátékot. Las Vegas kaszinói gyakorlatilag monopolhelyzetet élvezhettek, az egész ország területéről özönlöttek a szerencsevadászok.

Ez a feltétel nem áll fenn a Európában, ahol a legtöbb államban legálisan üzemelhetnek a kaszinók. Egy valódi, Las Vegas léptékű sikertörténethez az egész kontinensen be kellene tiltani a kaszinózást, és kizárólagos játékbarlang üzemeltetési jogot biztosítani a tervezett komplexumoknak.

És akkor az európai lakosság vásárlóerejének csökkenéséről, és az online szerencsejátékok terjedéséről még nem is beszéltem.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr535395335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.07.08. 07:52:24

Diktatúrák után csak kontraszelektált értelmiség maradt,akiket elsöpör könnyedén a gátlástalan szociopata újgazdag pénzemberek siserehada,ezért jutott csődbe portugál,görög,spanyol és a kelet európaiak...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.08. 10:10:36

Teljesen igaz. A játékosok 95 %-a ma már a neten játszik.

vladimir964 2013.07.08. 19:13:49

Ugyanaz a helyzet, mint az akvaparkokkal. Hajdúszoboszlón bejött a dolog, így aztán most már jószerivel 20 kilométerenként van egy. Döglődik is az összes. Igaz a legtöbbet csak akvaparknak csúfolják.

jet set 2013.07.08. 19:33:19

Azt azért figyelembe kell venni, hogy az emberek szeretnek tömegben lenni. Minden sarkon van kocsma, de az oktoberfest mégis tömegeket mozgat, pedig ugyanúgy sört lehet ott inni.

2013.07.08. 20:21:49

Las Vegas régen nem a kaszinókról szól, az csak a felszín. Egy 3 milliós szórakoztatóközpont, tematikus parkokkal, ismert fellépőkkel, napi rendszeres showműsorokkal. A vegasi görbe hétvégéknek ugyan kötelező kelléke párszáz dollár eljátszása valamelyik kaszinóban, de ettől még felkopna az álluk a tulajdonosoknak, a nap 24 órából áll.

Ha valaki európai Vegast akar, akkor csak nagyban lehetne megoldani és szórakoztatópark-szerűen. Némileg igényesebben, mint a tengerentúlon, mégiscsak Európában vagyunk, de kellene hozzá egy európai Sinatra, Elvis, Cher, Celine Dion is.

Késes Szent Alia 2013.07.08. 20:30:03

"Ez az amit az európai álmodozók is figyelmen kívül hagynak. Kereslet-kínálat."

Merész feltételezés, hogy figyelmen kívül hagynák. Ha monopol helyzetben van egy szolgáltató, akkor valóban nagyobb a bevétele, mint ha szabadverseny van, de ebből szerencsére nem következik, hogy szabadversenyben a dolgok automatice becsődölnek, vagy meg se éri belefogni bármibe.
Ezenkívül a fogyasztók száma sem állandó. Ha a szolgáltatásnak kultúrája van (és ennek kialakulásához hozzájárul a versenyhelyzet!), akkor a fogyasztói tábor növekszik.
Londonban például van 20+ kaszinó kb. 8 millió emberre, és megélnek, specializálódnak, szegmentált célközönségeik vannak stb. Magyarországon szétverték a korábban meglévő szerencsejáték-piacot, maradt három kaszinó, amik olyanok, hogy a kaszinózás sikkje, vonzereje, "kultúrája" ha úgy tetszik, tűnt el az egészből. Ezen lehetne változtatni, de mondjuk Bezenyét nem is bízzák kizárólag a magyar piacra, két határhoz van közel, biztosan jól fog menni, ha egyszer megépül.

Azt meg egyik bemásolt cikkrészlet se írja, hogy a kaszinóra mint egyetlen forrásra bíznák a válságból való kilábalást.

tucano 2013.07.08. 21:32:06

@Késes Szent Alia:
Bezenyei Monte Carlo!

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Aki meg nem, az tutira színvonalas helyre akar menni, a magyar, illetve k-európai kaszinók meg sosem arról voltak híresek, hogy ezekben jól érezte magát a kedves, szofisztikált és jómódú vendég.
süti beállítások módosítása