sorok között

sorok között

A döntéshozók a könnyebb utat választják

2013. december 18. - Politikai Ateista

Fontos bejelentés várható nyugatról:

Ma kezdődik 2013 utolsó kamatmeghatározó ülése az Egyesült Államokban, amelynek végét, és Ben Bernanke beszédét, a szokásosnál is feszültebben várja a piac. Óriási a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy már most csökkentik-e az eszközvásárlások mértékét, vagy megvárják vele a jövő év elejét. - Sorsdöntő nap a mai - Portfolio

Mennek a találgatások, hogy visszavesznek-e a pénznyomtatásból, vagy majd legközelebb. A saját véleményem ezzel kapcsolatban már leírtam néhányszor, csak ismételni tudom. Szerintem se ma, sem pedig a következő év során nem várható az eszközvásárlások mértékének csökkentése.

A Portfolio-n lehet szavazni is.

A Pénzügyi szemle blogon megjelent elemzés, amiben minden benne van, amit a Fed mai döntéséről tudni akarsz:

Philipp Bagus, a Ludwig von Mises Institute kutatóintézet közgazdásza úgy látja, hogy ez a kínos kérdés természetes velejárója a papírpénzrendszernek, amely hosszú távon önpusztító. Túl nagy a kísértés ugyanis a rendszerben ahhoz, hogy ha valami nagy baj van – államcsődök, pénzügyi rendszer összeomlása, hitelválság -, akkor az államok pénzt nyomtassanak. Ez a legkönnyebb út, a pénzpumpa, a politikus pedig mindig a legkönnyebb utat választja. Könnyebb pénzt nyomtatni, és abból kifizetni az adósságokat, mint takarékoskodni és felelős gazdaságpolitikát folytatni. - Be van kódolva az összeomlás - Pénzügyi Szemle Online Blog

A problémákra adott kényelmesebb válaszok hosszútávon általában kényelmetlenebb eredményekhez vezetnek. Ahhoz, hogy ezt belássuk, a monetáris politikában sem kell feltétlenül jártasnak lennünk. A saját életünk során bőven találkozhattunk hasonló példákkal.

Tudod, amikor a Józsi megint elhalasztotta az elvonót.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr585697603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása