sorok között

sorok között

A devizahitelekkel majdnem minden rendben van

2013. december 18. - Politikai Ateista

Csányi Sándor fellélegezhetett, amikor a Kúria állást foglalt a devizahitelek ügyében.

Nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerződés a devizaalapú kölcsönszerződés - döntött a Kúria polgári kollégiuma jogegységi határozatában hétfőn. Az ilyen szerződésekben az adós viseli az árfolyamváltozás kockázatát. - Döntött a Kúria: az adós viseli a devizahitelek kockázatát - Napi Gazdaság

A döntést a forint, és az OTP részvények elismeréssel fogadták

Biztosan nagy kő esett le Mario Draghi szívéről is, aki korábban célozgatott rá, hogy nem örülne, ha a devizahiteles perpatvarokból kifolyólag veszteséget szenvednének el a bankok. 

A Bloomberg (egy kis túlzással élve) arról írt, hogy a magyar legfelsőbb bíróság megakadályozta 17 milliárd dollár értékű devizahitel szerződés-érvénytelenítését, továbbá felidézték a Moody's korábbi álláspontját, amely szerint a bankszektort negatívan érintő gazdaságpolitikai döntések, károsan befolyásolhatják Magyarország adósságbesorolását.

Rogán Antal, aki mostanában a bírósági határozatok felülbírálására szakosodott, úgy nyilatkozott, ahogy egy politikushoz illik a választások közelében:

A legfőbb bírói fórum is a bankok oldalára állt - így értékelte Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője sajtótájékoztatón a Kúriának a devizahitelek ügyében hozott határozatát. - Rogán: a Kúria a bankok oldalára állt - Portfolio

El tudom képzelni, hogy egyik reggel majd egy kamerával jelenik meg, valamelyik OTP-fiók előtt.

A Matolcsy-féle MNB tudomásul vette a döntést, egyúttal felhívták arra a figyelmet, hogy az egyoldalú szerződésmódosítások ügyét még nem tette tisztába a Kúria.

És már nem is fogja, mert a Kásler ügyhöz hasonlóan, ezt is lepasszolták az Európai Bíróságnak.

Engem meglepne, ha a bankokat hátrányosan érintő, döntést hoznának.

Az unió a bankrendszert akarja stabilizálni, nem a devizahiteleseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr285695473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása