sorok között

sorok között

A multik átírhatják a jogszabályokat?

2013. december 11. - Politikai Ateista

A hír egyelőre nem magyar vonatkozású. Egyelőre. De azért kapaszkodj meg.

Az Egyesült Államok nem csak az Európai Unióval dolgozik átfogó kereskedelmi és beruházási partnerség kiépítésén. Lehetőleg az év vége előtt tető alá akarják hozni a Csendes-óceáni Partnerségi Megállapodást is, (TPP) Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Japán, Malajzia, Vietnám, Brunei, Szingapúr, Chile és Peru közreműködésével.

A dolog nem halad annyira zökkenőmentesen, mint amennyire Washingtonban szeretnék. Nincs mindenki elragadtatva.

Az ellenállás bizonyos okaival az Index már foglalkozott, a Wikileaks által kiszivárogtatott információkra hivatkozva:

„A TPP-vel megvalósulhat minden, amit az óriásvállalatok a Jézuskától kértek. Hollywoodnak, a zeneiparnak és a nagy IT-cégeknek nagyon fog tetszeni mindez″ – nyilatkozta Matthew Rimmer szerzőijog-szakértő. A Herald szerint a megegyezés az Egyesült Államok szövetségi és nagyvállalati érdekeinek oltárán feláldozza a felhasználók és vásárlók jogait. - Drágább rákgyógyszerek jöhetnek - Index

A napokban a Huffington Post birtokába került néhány, a TPP-vel kapcsolatos, és nem éppen a nyilvánosságnak szánt dokumentum.

Az iratok tanulsága szerint csak a japán, és az amerikai kormány támogatja azokat a javaslatokat, amelyek gyakorlatilag politikai erővel ruháznák fel a nagyvállalatokat, illetve korlátoznák a pénzügyi szervezetek szabályozásának lehetőségeit.

A megállapodás tervezete alapján a külföldi vállalatok egy nemzetközi bíróságon megtámadhatnák az együttműködési szerződést aláíró országok törvényeit és jogszabályait, ha azokat nem tartják megfelelőnek az üzletmenet szempontjából.

Az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi egyezmény (NAFTA) keretein belül már próbálkozott ilyesmivel az Exxon Mobil, a Dow Chemical és az Eli Lilly, amikor az offshore, illetve a palaolaj kitermelésre, a növényvédő szerekre, és gyógyszeripari szabadalmakra vonatkozó kanadai jogszabályok megváltoztatására tettek kísérletet

Nem lep meg, hogy az ilyen törekvések ellenérzéseket váltanak ki. Az sem rossz, hogy a nagy együttműködési szerződés részleteit kiszivárogtatott dokumentumokból ismerheti meg a közvélemény.

TPP-386x288.jpg

A Világgazdaság oldalán novemberben jelent meg Joseph Stiglitz írása, a "partnerségi" megállapodásokkal kapcsolatban.

Kötelező darab:

Az Egyesült Államok erős beruházási paktumokat próbál nyélbe ütni a két „partnerségi” megállapodás keretében, amelyek egyike az Atlanti-, a másik a Csendes-óceánon ívelne át. Az ilyen lépésekkel szemben azonban egyre erősebb az ellenállás.

Azok az országok, amelyek ilyen szerződéseket írtak alá, nagy árat fizettek értük. - Stiglitz: Dél-Afrika kitör - Világgazdaság

Kíváncsi vagyok milyen meglepetéseket tartogat majd az európai verzió....

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr855683406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.12.11. 08:20:14

A multik csak háborút és szegénységet hoznak a földlakóknak,saját eszetlen gazdagodásukért feláldozva minket!Szerencsére a kokainmámorban úszó banksterek visszavetették őket.

vomit 2013.12.11. 10:50:27

arra az europai verziora gondolsz szerintem, amirol par napja titokban eldontottek, hogy a sok foldonfuto muzsiknak nem kell tudni a reszleteket, de az orszagoknak osszehangolt propagandaval tele kell rizsazni a fejuket.

- Confidentiality: The public should not know about the details of the negotiations
- Positive reports in the media: The EU praises the traditional media, because these have been written very friendly on TTIP
- Monitoring of the critics: They would undergo monitoring all critical voices in order to respond in a timely and proactive on all channels, including the Internet and social media.
- Firing through propaganda: About a Twitter account of the Directorate-General Communication to all EU citizens were sonicated continuously about the big successes.
- European Parliament on a leash: The EU Commission wants to work intensively than usual with the European Parliament. The Commission will thus ensure that there is no resistance in parliament at the end of the vote on TTIP.

notat.dk/issues-paper-communicating/
ugyhogy szerintem itt is mindjart felbukkannak a gyerekeik jovojet egy lyukas belasra elcserelo nwo-happy berkommentelok.

v2peti 2013.12.11. 20:38:30

Kemény bojkott kellene a legerősebb és leglobbiképesebb multik ellen, drasztikus eszközöket is bevetve. Emberéletben ne essen kár, de X áruház parkolóját vagy X benzinkút bejáratát kamionokkal elállni, az megengedett. szerzői jogok esetén meg a termékek nem vásárlása a legjobb megoldás. A gyógyszeripar ellen is meg kell találni a megfelelő megoldást.

♔bаtyu♔ 2013.12.11. 21:42:10

@v2peti: Demokrácia van. Nem bojkott kell, hanem menj el szavazni.

A szavazásodat pedig ezek befolyásolják, ne pedig az, hogy antiszemita e vagy sem.

♔bаtyu♔ 2013.12.11. 21:46:51

"A kuruc.infónak óriásplakát-felületet biztosító cég egy meg nem nevezett reklámügynökségre mutogatva hárít, miközben Deutsch Tamás 72 órás ultimátumot adott az ügyészségnek, hogy számolja fel a "tőről metszett náci szenny(hon)lapot"."

Ha pedig nem jön össze, mit csinál Deutsch? Leváltja a főügyészt és helyetteseit?

Fideszre szavaznék, de az ilyenek nagyon eltántorítanak. Van egy bizonyos határ, amely alatt nem kellene erőltetni a politikai szerepvállalást, DT pedig alatta van.

Ha pedig valóban sikerül leváltania a főügyészt, semmiképp nem fogok orbánékra szavazni, mert az gáz.

Advanced Flight 2013.12.11. 21:51:14

Akkó majd szóljunk patásorbánnak, hogy máshol ám demokrácia van, biza! És USA-tól kell tanulni, mert ők szépekokosakügyesekdemokratikusak!
A piac mindenhatósága! Önszabályozás! A verseny mindenek felett!

Nnnna.

zobod 2013.12.11. 22:00:42

@v2peti: Gondolj arra, hogy a földgázt amivel a szobádban fűtesz és amivel a netezéshez használt villamosáramod egy részét termelik a világ egyik legnagyobb multijától, a gazpromtól vesszük.

sanyix 2013.12.11. 22:44:17

@♔bаtyu♔: bármelyik pártot választod a multik fogják befolyásolni. A pénz az úr, nem egy szaros x-es papír...

von Putri 2013.12.11. 23:22:10

"A hír egyelőre nem magyar vonatkozású. Egyelőre. "

Helyesen: A hír nem magyar vonatkozású. Már nem:

Mert ki nem emlékszik hogyan írattak át törvényeket a mutik a szoclib kormány idején?

Például a vízközmű törvényt, aminek a kijátszására maga Oszkó Péter tett javaslatot még egy ügyvédi irda tanácsadójaként a két francia multinak, a Veiolának és a Suez Environnementnek, hogy aztán pénzügyminiszterként már ő maga egyengesse a multiknak kedvező törvénybe iktatás útját. Ezzel a kis bűvésztrükkel a teljes magyar vízkincset adta volna külföldi tulajdonba

index.hu/gazdasag/magyar/2010/02/09/vizhaboru_magyarorszagon_i./

gnme 2013.12.11. 23:35:13

átírhatják persze

de aztán nem kell csodálkozni

totalcar.hu/magazin/technika/2013/12/11/ulesfutes_igy_keszul_technika/

"...Magyarországon olcsón mérik a tudást..."

köszönjük Pittyem

a néhai VW csoport

(ZT -- DK, LR, BV, N-KK)

zenét valaki?
www.youtube.com/watch?v=RaK0K4oVCAI

Achmed, a hitetlen 2013.12.11. 23:42:42

@von Putri: helyesen: a hír nagyon is magyar vonatkozású.
vastagbor.blog.hu/2012/11/28/a_jo_multik_diktalhatnak_is

Bár a cikk egy éve íródott, nem nagyon közismert a tartalma.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.12.11. 23:59:47

de így biztos olcsóbb lesz a termelés, szolgáltatás, és én imádom az olcsóságot

gnme 2013.12.12. 00:06:09

@endike: ha vízpumpát veszel a kocsidba .. lényeg az olcsóság

:-)

www.youtube.com/watch?v=oHh978yizqQ

annak az oka, hogy ma emón van blues...

Radics Béla

www.youtube.com/watch?v=oHh978yizqQ

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.12.12. 04:56:51

kérdezzük meg az ott dolgozókat is.

bkkzol 2013.12.12. 05:37:56

Pompás!3-4 multi cég irányítja a világ politikáját, gazdaságát, kultúráját... 200 évre szerzőijog és egyéb levédések. Így lesz 5 dolláros gyógyszer e 15 centesből örökre...
Addig feszítik a húrt amég ki nem tör valahol egy forradalom ami utánna végig söpör.

Alkibiadesz 2013.12.12. 07:23:50

Ebből is látható, hogy a neolib-neokon alapvetés hibás!
Ha a piaci szereplők közötti erőviszonyok nem kiegyensúlyozottak, akkor a piaci "önszabályozó mechanizmusai" fabatkát se érnek.
Sőt!
A piac "önszabályozó" mevhanizmusai csak erős állami garanciák mellett működhetnek.
Az erős állami garanciákhoz viszont erős demokráciára van szükség.
Az erős demokráci pedig olyan infrastruktúrát feltételez, amit éppen a "piaci hatékonyság" nevében akarnak leépíteni.

A multik léte tehát megkövetelei, hogy a fair megoldásokat garantáló politikai környezet is globális szinten szerveződjön.
Mivel a multik politikai túlhatalma akadályozza az igazságosság érvényesülését és a gazdasági élet fenntarthatóságát, ezért ezt a túlhatalmat politikai eszközökkel kell ellensúlyozni.

Mindenki szavazzon az ökopártokra!

sanyix 2013.12.12. 13:24:25

Egyébként ebbe mi az újdonság? A multik pl az usában(és nem csak ott, hanem itthon is) évtizedek óta átírják a jogszabályokat, a zsebükben lévő politikusokkal, és a lobbival. Gyak a mostani válsághoz vezető szabályok leépítését is a bankok emberei hozták össze.
Vagy most már közvetlenül leplezés nélkül csinálják az az újdonság?

gmower (törölt) 2013.12.13. 08:30:23

Ugyanmár, ez náci összeesküvéselmélet, amerika és az unió mindenkinek demokráciát, békét és a javait, őőő akarom mondani a javát akarja.

v2peti 2013.12.14. 13:58:01

@♔bаtyu♔: Csakhogy idehaza Vitya még tesz ezt meg azt a multik megfékezéséért, de pl. az USA-ban csak tessék-lásslk próbálkozik Obama, míg a másik oldal egyértelműen a multik hátsójátt nyalja, na és minden erős lobbi, akár szerzőijogi, akár gyógyszeripari, akár élelmiszeripari, akár kereskedelmi, mind-mind az USA-ből vagy a nemzetközi szervezetektől jön (Világbank, WTO, stb...)
Így én hiába szavazok, és hiába küzd Vitya, az abszolute édeskevés.

v2peti 2013.12.14. 14:00:42

@zobod: Van pár cucc (pl. kőolaj, földgáz), amit szinte csak multitól vehetsz, de egy lemezkiadónak, egy gyógyszergyárnak, egy kozmetikai cégnek, egy áruházláncnak nem kell feltétlenül multinak lennie.

vomit 2014.03.08. 13:15:17

nehogy elnyelje ezt a memory hole.
az eu-tagallamok sem tudhatjak a reszleteket, nehogy kiszivarogjon valami, es a nepek ukrajnat rendezzenek mindenhol.

USTR rejecting EU bids for more transparency in TTIP
infojustice.org/archives/32290
"The member states are demanding access to the text of proposals that would constrain their domestic law making, as they ave had in all other EU trade agreements."
süti beállítások módosítása