sorok között

sorok között

A bizonytalanság légköre

2013. október 02. - Politikai Ateista

A hitelminősítőket egyelőre nem érdekli a kormánystop, vagy az adósságplafon. És erre jó okuk van.

Az amerikai költségvetéssel és az államadósság-limit emelésével kapcsolatos jelenlegi patthelyzet "a bizonytalanság légkörét" teremti meg az amerikai gazdaságban, és hatással lehet az üzleti bizalomra, a beruházásokra és a munkahelyteremtésre, ám ha ez a bizonytalan helyzet nem húzódik el túl sokáig, akkor várhatóan nem módosul az Egyesült Államok szuverén adósosztályzata - közölte keddi londoni értékelésében a Standard & Poor's. - Nem bántja egyelőre a hitelminősítő az USA-t a patthelyzet miatt - Világgazdaság

A Fitch figyelmeztet a befektetői bizalom megrendülésének lehetőségére, de szerintük az amerikai kormány leállása önmagában nem leminősítésre okot adó esemény.

A Moody's még korábban nyilatkozta, hogy nincs veszélyben az USA adósságbesorolása.

Nem árt az óvatosság.

A Standard & Poor's 2011-ben, az adósságplafon viták hevében minősítette le az Egyesült Államokat.

Az indoklás lényege nagyjából ennyi volt:

A leminősítés tükrözi azt a véleményünket, amely szerint a pénzügyi konszolidációs terv, amelyben a kongresszus és a kormány megegyezett, szerintünk nem elégséges a szövetségi állam középtávú adósságdinamikájának a stabilizálásához.

 

Tágabb értelemben, a leminősítés kifejezi a nézetünket, hogy a hatékonysága, a stabilitása, a kiszámíthatósága tovább gyengült az amerikai politikai döntéshozatalnak, illetve a politikai intézményeknek ...

 

Alábecsültük a politikai pártok költségvetési politikája közötti különbségek áthidalásának nehézségeit. Pesszimisták vagyunk a kongresszus és a kormány azon képességét illetően, hogy belátható időn belül képesek megállapodni egy olyan széleskörű pénzügyi konszolidációs tervben, amely hosszútávon stabilizálja az állam adósságdinamikáját. - standardandpoors.com

Aki rendszeresen olvassa a blogot tudja, hogy nem vagyok a 3 nagy hitelminősítő rajongója, de ez egy korrekt értékelés volt, különösen napjaink eseményeinek tükrében.

Az Obama kormányzat azonnal hangot adott a nemtetszésének. 

És talán csak a véletlen műve, de két héttel a leminősítés után az Igazságügyi Minisztérium, és a Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottsága (SEC) vizsgálatot kezdeményezett az S&P ellen.

A vád szerint az S&P szándékosan megvezette a befektetőket, amikor amikor kiváló minősítést adott, a később szemétnek bizonyult jelzálog fedezetű értékpapíroknak.

Ez vitathatatlan, azonban ebből a tevékenységből alaposan kivette a részét a Moody's, és a Fitch is.

S&P azzal védekezik, hogy csak a leminősítés miatti megtorlásról van szó. Számos elemző osztja az ügyvédek véleményét.

 

Ezt nehéz bizonyítani, de gondolom az eset óvatosságra intheti a hitelminősítőket, az Egyesült Államok besorolásának mérlegelésekor.

 

Az S&P-hez hasonlóan az Egan-Jones hitelminősítő is vette a bátorságot, 2011 júliusában, majd 2012 április 5-én is leminősítette az Egyesült Államokat. Az Értékpapír és Tőzsdefelügyelet válasza nem váratott sokáig magára. 2012 április 24-én indult eljárás ellenük.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr165546872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blogger Géza 2013.10.02. 19:45:26

Tényleg nem szabad komolyan venni a hitelminősítőket.

Erő e-meló 2013.10.02. 20:46:13

@Blogger Géza:
De figyelmen kívül hagyni sem lehet őket, hiszen számos befektetési alap szabályzata előírja ezt. Sajna ebből is az jön le, mennyire könnyű kézivezérelni a "liberális gazdasági elvek szerint működő szuverén piacgazdaságot"

Blogger Géza 2013.10.02. 21:04:58

@Erő e-meló: És ezzel együtt az a vicces, hogy amióta rosszabb lett a hitelminősítésünk, jóval alacsonyabb kamattal tudjuk finanszírozni az államháztartást. Persze nyilván ennek mások az okai, de jelzi, hogy nem szabad túlmisztifikálni a hitelminősítőket.

vladimir964 2013.10.02. 21:29:25

Srácok! Ezek tényleg nem viccelnek! Egyetlen amerikai .gov honlap sem elérhető!

zobod 2013.10.02. 21:44:51

Az USA fizetőképessége nincsen veszélyben, igazából nem is értem, miért rangsorolják az USA adósságát. Ha egy ország a saját pénzében adósodik el, technikailag nem tud csődbe menni, különösen igaz ez a világgazdaság központi szereplőjére, az USA-ra. Az amerikai események sem erről szólnak, hanem a republikánusok szívatják az Obama adminisztrációt.
süti beállítások módosítása