sorok között

sorok között

Robbanásveszélyes ingatlanpiac

2013. szeptember 25. - Politikai Ateista

Az amerikai és az angol kormány ingatlanpiaci növekedésre alapozott gazdasági kilábalásában egyre többen látják a veszedelmes buborékot.

Edwards szerint a brit kormány lakáspiaci programjai és a Fed monetáris stimulusa a világot egy olyan irányba viszi, amely átmenetileg újabb fellendüléssel, aztán egy annál nagyobb zuhanással fenyeget. Ez az ügyfeleknek kiküldött elemzői kommentárja szerint ugyanaz az út, amelyen Alan Greenspan, a Fed korábbi elnöke navigálta 2001 és 2007 között a gazdaságot. - Vészjósló figyelmeztetés érkezett: pusztító buborékot fújnak a nagyok - Portfolio

Robert Shiller, a Case-Shiller lakásár index egyik ötletgazdája már a múltkor is csak nagyon óvatos optimizmussal kezelte - a saját mutatója által jelzett - ingatlanpiaci fellendülést. 

Azóta az árak tovább emelkedtek:

Az amerikai lakásárak az idén júliussal zárult 12 hónapban 12,4 százalékkal drágultak, ami a legnagyobb éves árnövekedésnek számit 2006 februárja óta - jelenti a BBC News brit tévé.

A drágulás a legújabb S&P/Case-Shiller árindexe 20 amerikai városban tükrözi a lakásárakat, és 13-ban volt megfigyelhető éves árnövekedés. - Felrobbantak a lakásárak az Egyesült Államokban - Világgazdaság

 

Shiller azonban még bizonytalanabb lett, és már buborékról beszél:

 

Sok múlik azon, hogy a FED-nek az elhalasztott stimulus-visszafogással sikerül-e kamatok emelkedését megállítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr455532322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2013.09.26. 11:03:26

Robbanásveszély nincs az ingatlanpiacon. Inkább arról van szó, hogy a jegybankok a deflációt, és az évtizedek óta fújt ingatlan-lufi leeresztését akadályozzák évek óta, az irreálisan alacsony kamatokkal.
Hosszú távon ez nem tartható, ami már látszik a 20-30 éves jelzáloghitel kamatok emelkedésén
A jegybankok, az irreálisan alacsony kamatokkal a bankok és a nagytőkések érdekeit tartják szem előtt, hiszen megakadályozzák a deflációt és a pénz felértékelődését, ami végső soron a fogyasztóknak lenne jó.

qwertzu 2013.09.26. 11:24:52

@Brix: "hiszen megakadályozzák a deflációt és a pénz felértékelődését, ami végső soron a fogyasztóknak lenne jó."

Erről mondjuk a japánoknak lehet hogy más a véleménye.
süti beállítások módosítása