sorok között

sorok között

Brüsszel hazudik

2013. szeptember 23. - Politikai Ateista

A kínai kormánnyal szemben gyakran felmerül a gyanú, - nem is alaptalanul - hogy manipulálják a gazdasági adatokat. Most az Európai Unió készül átvenni a gyakorlatot.

Európában minden a tervek szerint halad, a megfontolt válságkezelés működik:

Wolfgang Schäuble szerint jórészt az történik, amit a "megfontolt európai válságkezelés hívei" megjósoltak. A költségvetési és szerkezeti helyreállítási munkálatok kezdik meghozni eredményüket, megteremtve a fenntartható növekedés alapjait. - Schäuble: Európa a gyógyulás útján van - Világgazdaság

Schaeuble-001.jpg

Ennek ellenére úgy látszik, hogy nem árt rásegíteni egy kicsit a gazdasági fellendülésre.

Még július végén került nyilvánosságra az az ötlet, amely szerint jövőre a feketegazdaságot is beleszámítják a uniós országok GDP-jébe:

Jövőre megugrik az európai országok GDP-je, mert az uniós szabályok értelmében bele kell majd számítani a feketegazdaság hozamát is. Vagyis könyvelésileg a nemzetgazdaság részévé válik a prostitúció, a csempészet, a kábítószerek gyártása és terjesztése, minden, ami ma bűnözésnek számít - írta a vezető lengyel gazdasági napilap, a Dziennik Gazeta Prawna.

...

Az EU különböző országaiban végzett vizsgálatok szerint az új elszámolási rendszer átlag 0,5-1 százalékkal fogja megemelni a GDP-t. - A prostitúció menti meg a GDP-t? - Napi Gazdaság

Itt pedig az újabb könyvelési trükk, ami a tényeken ugyan nem sokat változtat, de a látszaton igen. A költségvetési szigor marad, a hiány számítási módszertana azonban változik:

Az EU pénzügyi vezetői megállapodtak, hogy megváltoztatják a tagországok költségvetési hiányainak számítási szabályait - tájékoztatott a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. A mostani megállapodást az EU pénzügyminisztereinek még hivatalosan is el kell fogadniuk, ami a jövő héten esedékes találkozójukon meg is történhet. - Lazább lehet az EU - Investor

Egy kiskapu a Maastrichti Szerződésen, amelynek segítségével folytatni lehet a felelőtlen gazdaságpolitikát, halogatni a konfrontálódást a valósággal.

Az Európai Unió saját magát veri át, viszont nem értem minek bonyolítják ennyire. 2014-től egyszerűen alkalmazhatnának egy 2-es szorzót a tagállamok GDP adataira vonatkozóan.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr245529124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.09.23. 08:05:00

Ez a gyakorlatban, mindössze annyi változást jelent, hogy az elvtársak innentől számlát, de legalábbis részletes elszámolást fognak kérni a session után, lévén ők jó hazafiak, és érdekeltek a gazdaság fellendítésében.

toportyánzsóti 2013.09.23. 08:16:28

Az Eu adószint már már a háborús időket idézi.Épp elme nem fizet ennyi adót.Gond itt kezdődik amikor 1 csinovnyik sereglet azt hiszi birtokában van a bölcsek köve,pedig csak 1 lófaszt hisz annak.

mrZ (törölt) 2013.09.23. 09:10:48

Miért, a csempészek, csalók, dílerek, tolvajok, rendőrök, ellenőrök, bírók, korrupció talán nem gazdaság? Nem része a nemzeti életszínvonalnak?

2013.09.23. 09:34:24

@mrZ: Attól függ hol. Magyarországon, Romániában, Bulgáriában része, ott a teljes gazdaság és pénzügy, sőt a mindennapi élet is a korrupcióra, csalásra épül. Svájcban, Ausztriában vagy Svédországban nem. Legalizálni egy elítélendő gyakorlatot, hátrányba hozni ezzel a tisztességes országok gazdaságát - ez nem tudom hová vezet. Illetve tudom.

Kakimaki0123456789 2013.09.23. 16:55:41

Hat eloszor is a GDP szorzo nem lesz 2, meg nalunk sem, az EU fejlett orszagaiban pedig vegkepp nem...

vajdasagi 2013.09.23. 17:44:05

@Pensive: Éppen hogy fordítva lesz a dolog: vannak olyan régiók, ahol nagyon nagy a szürkegazdaság aránya, a hivatalos GDP meg kicsiny. Mivel a hivatalos kicsi, ezeknek nagy támogatás jár.

Most az lesz, hogy az ilyenek, ahol lényegében jól élnek, de szürkegazdaságból, azok kevesebb támogatást kapnak az EU-tól. Őszintén szólva én ebben nem találok semmi kivetnivalót. Csak mostanában divatba jön az EU-t köpködni. Pedig nagyon nem érdelmi meg. Ha azt nézem, hogy a hazánkat irányító politikusok miket lépnek, és az EU-t irányítók miket, akkor fényévekkel jobbak az EU-sok. Csak hát persze mi magyarok vagyunk, és nekünk mindent fikáznunk kell.

Rodolfo63 2013.09.23. 18:54:59

hát egyrészt a fekete gazdaságot (legálisan) nem igazán lehet megadóztatni... másrészt viszont azért mégiscsak megjelenik a fekete pénz is valahol a gazdaságban, tisztára mosott formában, áfa formájában, stb

SPYD3RM4N 2013.09.23. 21:16:39

Lásd a napi.hu-s cikket: "Ez megváltoztatja az eladósodás mértékét és az országok uniós befizetési kötelezettségeit is, mivel ezeket a GDP-hez arányosítják."

Mivel a magyar embernek halvány gőze nincs arról, hogy milyen formában és mennyit fizet Magyarország az Uniónak, viszont az államadósság mértéke régóta folyamatos beszédtéma, ezért el tudom képzelni, hogy Dajcstomiék megint mekkora szabadságharcot folytattak ez ellen a nekik (és a legtöbb jelenlegi EU-s kormánynak) kedvező változás ellen a legnagyobb európai pártszövetség tagjaként. Értsd: a változás miatt a GDP nő, a GDP-arányos államadósság csökken. Papíron.
süti beállítások módosítása