sorok között

sorok között

Pénzügyi kokain

2013. július 02. - Politikai Ateista

A 2 héttel ezelőtti hirtelen zuhanás bizonyítja, hogy elsősorban a FED elnökének a pénznyomtatásra, illetve annak esetleges korlátozására vonatkozó szavai határozzák meg a piaci árváltozásokat.

A piacok annyira rászoktak a jegybanki likviditásra, hogy az amerikai gazdasági adatok éppen ellenkező hatást váltanak ki a tőzsdéken mint amilyet elvárhatnánk. Az új normál szerint a jó hírek a rosszak. Ha egy pozitív adat lát napvilágot az indexek lefelé indulnak, ugyanis ez a mennyiségi lazítás és a jegybanki eszközvásárlások végét jelentheti. És ez persze fordítva is igaz, a rossz hírek kedvezően befolyásolják az indexek mozgását.

Ez, a mainstream gazdasági médián kívül régóta figyelemmel követett jelenség néha az elemzőket is összezavarja:

A piacok néha nehezen megmagyarázható módon reagálnak bizonyos hírekre. A péntek délután nyilvánosságra hozott munkerőpiaci helyzetjelentés az Egyesült Államokban 7,5-ről 7,6%-ra növekvő munkanélküliségi rátát mutatott, ami nem számít ugyan drámai romlásnak, de javulásnak meg aztán végkép nem mondható. A reálgazdaság helyzetét tükrözni hivatott részvényindexek mégis felpattantak erre a hírre, a nemesfémek pedig bezuhantak ismét vissza abba a kritikus árfolyam-tartományba, ahonnét nemrég még lassan kikecmeregni látszottak. - Derült égből esett az arany - Gazdasági Rádió

A részvényindexek a reálgazdaság helyzetét tükrözik? Na ne röhögtess.

Azonban hála a Portfolio.hu-nak a pénznyomtatás torzító hatása nem konspirációs teória többé:

Mindebből azt a következtetést is levonhatnánk, hogy a gazdaság talpra állása örömteli hír, a befektetők elkezdhetnének eszeveszetten részvényeket vagy nyersanyagokat vásárolni, folytatódhatna a 2009 márciusa óta tartó rali. A helyzet azonban igencsak faramuci, egyelőre a rossz makrogazdasági híreket inkább jónak, a jókat inkább rossznak értékelik a befektetők. A piaci szereplők ugyanis attól tartanak, hogy amennyiben az amerikai gazdaság egyre jobban teljesít, a Fed egyre kevesebb likviditást pumpál a rendszerbe, akkor pedig egyre kevesebb tőke áramlik majd a kockázatosabb eszközökbe, például feltörekvő piaci részvényekbe, nyersanyagokba vagy egzotikus devizákba. És persze ennek a fordítottja is igaz, a szerdán megjelent gyenge amerikai GDP-adatnak inkább örültek a befektetők, nem számít, hogy gyenge a gazdaság, a lényeg, hogy a Fed biztosítja a további ralihoz szükséges pénzt. - A rossz hír lett a jó - Avagy mindenki a tapírt figyeli - Portfolio


Egy korábbi bejegyzésben már hivatkoztam Kevin Warsh, egykori jegybankár nyilatkozatára.  Szerinte a befektetők beépítették a mennyiségi lazítást az üzleti modelljükbe, függővé váltak. A lazítás mérséklésére vonatkozó kijelentéseket követő reakciók alapján bátran kijelenthető, hogy a pénzpumpa esetleges leállítása komoly elvonási tüneteket fog kiváltani.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr215382257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása