sorok között

sorok között

A seggükből húzták elő a 7 milliárdot

2013. június 25. - Politikai Ateista

Írország bankjainak helyzetével eredetileg az 5+1 apró jele az európai bankszektor közelgő összeomlásának című irományban akartam foglalkozni, de arra gondoltam, hogy ez egy külön bejegyzést érdemel. És tényleg.

Reggie Middleton hónapok bizonygatja a blogján, hogy az ír bankszektor gyakorlatilag csődben van, és az ír betétesek lesznek legközelebb ciprusizálva. Közben a trojka pozitív példaként emlegeti az íreket, akik éppen csak nem rokkantak bele a bankmentéseikbe. Eddig.

Az IMF hétfő este kiadott értékelésében kiemelte, hogy immár egymást követő második évben nőhet idén az ír GDP, jóllehet csak lassú ütemben. A szervezet szerint Dublin tartja magát a mentőcsomagban vállalt konszolidációs pályához, amelynek értelmében a GDP-arányos államháztartási hiány 2015-ben csökken 3 százalék alá. Az államadósság idén tetőzhet, 123 százalékos szinten. - Írország tartja az IMF menetrendjét - Index

Csak zárójelben, a bankmentések kezdete előtt Írország GDP arányos államadóssága nem érte el a 40%-ot sem.

A rossz nyelvek szerint a Middleton által nyilvánosságra hozott információk miatt mondott le a közelmúltban Matthew Elderfield, az ír pénzügyi felügyelet elnöke. Hivatalosan személyes okokkal magyarázta a lépést. Egy későbbi interjúban annyit elejtett, hogy a fehérgalléros bűnözők elleni kormányzati fellépés nem elég hatékony, és teljes átalakításra szorul.

Tegnap valahogy napvilágra került egy 2008-as hangfelvétel, amelyen az egyik megmentett bank, az Anglo Irish két alkalmazottja megbeszéli az ír pénzügyi felügyelettel folytatott alkudozásokat.

Röhögve poénkodnak azon, hogy a mentőcsomag 7 milliárd euróját természetesen soha nem fogják visszafizetni. A 7 milliárdos összeg is érdekes. A banknak sokkal többre volt szüksége, és ezt tudták is. A beszélgetésből kiderül, hogy azért nem kértek többet nehogy túl nagynak ítéljék az összeget a döntéshozók, és inkább hagyják bukni őket. A 7 milliárd euróval csak behúzni akarták a játékba a központi bankot, hogy utána mindig kérhessenek még egy kicsit.

John Bowe a felvételeken szó szerint úgy fejezi ki magát, hogy a csomag összegét a seggéből húzta elő. (Ez a hasra ütés ír megfelelője lehet.)

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr105375178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása