sorok között

sorok között

A szarvihar elkezdődött

2013. június 24. - Politikai Ateista

Az amerikai jegybank elnökének szavai szép kis pusztítást csináltak a világ tőzsdéin az elmúlt hét utolsó kereskedési napjain. De a részvények árának zuhanása a legutolsó dolog ami miatt aggódnunk kell.


Meddig zuhanhatnak a tőzsdék? Ezt nehéz lenne megjósolni, de az érdemes megjegyezni, hogy a pénzcsapokat még nem zárták el. A FED egyelőre csak kilátásba helyezte a lehetőséget, konkrét menetrendről nem volt szó. Érdemes lesz visszatérni a kérdésre ha az easy money programok valóban véget érnek.

A következő illusztráció amely a lazítás és az S&P 500 teljesítménye közötti összefüggéseket szemlélteti talán adhat némi támpontot. 

Fed vs Equities.jpgZerohedge nyomán

Legyen azonban akármennyire is negatív a gazdasági környezet, lesznek olyan vállalatok amelyek profitot fognak termelni, és érdemes lesz a papírjaikba fektetni.

Sokkal kevesebb figyelem irányul az államkötvényhozamokra, amelyek emelkedni fognak a jegybanki eszközvásárlások beszüntetésével.

Folytatódik az a meredek amerikai kötvényhozam emelkedés, amely múlt szerdán, a Fed felőli jelzések hatására indult el amiatt, hogy az amerikai jegybank idén év vége felé lassíthatja, majd idővel leállíthatja az eszközvásárlási (jelzálog- és államkötvény vásárlási) programját. Ez havi 85 milliárd dollárt tesz ki jelenleg és nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a hozamkörnyezetet leszorítsa az állampapírpiacon is. Ha azonban ez a hatalmas vételi erő eltűnik majd a piacról, akkor az értelemszerűen feljebb tornássza a hozamokat, ez pedig tőkekiáramlást válthat ki a kötvénybefektetési alapokból. - Kétéves csúcsra ugrott az amerikai 10 éves kötvényhozam - Portfolio

És ez nem csak az Egyesült Államokra vonatkozik.

Investor.jpgForrás: Investor.hu

Ennek egyenes következménye lesz, az adósságfinanszírozás költségeinek emelkedése. A lazítás politikáját felváltják a megszorítások. A megszorítások ugyan a legtöbb kormány napirendjén szerepelnek, a költségvetési kiadások érdemleges csökkentését azonban csak néhány országban sikerült keresztülvinni:

A parázs vita az Egyesült Államokban robbant ki, miután Salim Furth, a Heritage Foundation közgazdász kutatója az amerikai szenátus költségvetési bizottsága előtt tartott beszámolójában idézett egy OECD-tanulmányt, melynek tanulsága szerint az európai országok a közhiedelemmel szemben nem hogy megszorítottak volna 2007 és 2013 között, hanem épp hogy növelték a GDP arányos kiadásaikat. - Szinte csak Magyarországról nincs vita - Pénzügyi Szemle

Magyarország a megszorítások tekintetében annak ellenére jól teljesített, hogy hivatalosan itt ilyesmiről szó sincs.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr745375165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 04:22:57

Mielőtt eltúloznánk a Fed elnökének szavait, vegyük figyelembe, hogy a kínai ingatlanbuborék kipukkanásának előjeleiről és a bankcsődökről felerősödtek a pletykák, az ázsiai tőzsdék emiatt zuhantak az elmúlt napokban.

BigPi 2013.06.25. 06:55:10

Úgy látom ez már nem egy w, hanem egy cikcakk.:)

hot-spot (törölt) 2013.06.25. 09:28:34

@BigPi: Ez valójában az EKG görbéd.

vladimir964 2013.06.25. 09:38:24

Matolcsy Gyurit a FED élére!!!!!

Brix 2013.06.25. 11:45:07

A FED kötvényvásárlási programja eddig elpalástolta a kapitalizmus rendszerszintű problémáit. Hiába volt rendívül nagy likviditás, vállalatok nem ruháztak be és nem vettek fel dolgozókat, viszont az elit-kapitalista réteg a részvényárfolyamokon keresztül tovább gazdagodott. Ha csökkenni fog a pénzmennyiség, akkor az emelkedő hozamok világszerte államcsődök sorozatát fogják kiváltani, és kisebb lesz az amúgy sem túl izmos gazdasági növekedés.

pástétom 2013.06.25. 12:07:59

Eszement emelkedés volt hónapokon át az usa tőzsdéin. Ezt képezik le a legfontosabb us indexek is, amit persze segített a 2007-es csúcs fölé történő technikai kitörés is. A legutolsó nagy emelkedő hullámnak még nem volt meg a visszatesztje - erre előbb-utóbb sor kell kerülnie. Hogy hosszabb időtávon valóban csak erről lesz szó, vagy már valami komolyabbról, arról max most csak találgatni lehet, de egyelőre csak jöjjön az egészséges korrekció.

vomit 2013.06.25. 14:09:54

amit nem sikerul a seggukbol elohuzni, ezert most meg csak lebeszelnek, aztan megadoztatjak, vegul betiltjak:

In India, jewelers and gold dealers have stopped selling coins and bars to private investors to support the government's efforts to reduce the record-high current account deficit.
(...)
India makes currently the prime example, how the way into the final no-more-availability of physical gold and silver in the unrestricted private possession can run (and will run) elsewhere: anti-gold propaganda, import restrictions, taxation, higher taxes, even higher taxes, prohibitive taxation, "voluntary" no-longer sold by jewelers (see above), over-regulation and closing down of dealers, initially only "voluntarily", then by state decree, later trade ban, bans on anonymous acquisition, possibly even ownership ban, finally jewelry ban, then obligation to surrender, confiscation and heavy penalties to stop the black market.
süti beállítások módosítása