sorok között

sorok között

Amerikában már mindenki milliomos

2013. június 11. - Politikai Ateista

Gyakran leírtam már, hogy mennyire szórakoztatnak az Egyesült Államok gazdasági kilábalását igazolni hivatott mondvacsinált, ferdített, vagy sajátosan értelmezett mutatók. Ez egy ilyen nap.

Az amerikai háztartások vagyona jelenleg a válság előtti csúcsértéket is meghaladja a legfrissebb, idei első negyedéves statisztikák alapján. Ez részben a tőzsdék szárnyalásának köszönhető, az amerikaiak pénzügyi eszközeinek értéke ugyanis 2013 első három hónapjában több mint 2000 milliárd dollárral nőtt, írja a Bloomberg. - Részvényeken is hízik az amerikai lakosság vagyona - Portfolio

Az átlagolás hasznos, azonban néha torzíthatja a valóságot. Ha a föld lakosságát átlagoljuk, akkor általánosságban elmondható, hogy egy átlagembernek egy heréje van.

Az Egyesült Államokban a pénzügyi eszközök több mint 40%-a a társadalom felső 1%-ának tulajdonában van. A lakosság alsó 80 százaléka a pénzügyi eszközök kevesebb mint 10 százalékán osztozik.  A részvénypiac szárnyalásának köszönhető vagyongyarapodás valójában csak egy igen kis részét érinti az amerikai lakosságnak.

És ez a vagyongyarapodás is csak ideiglenes, ami néhány nap alatt köddé válhat. A Goldman Sachs szerint egyelőre nincs miért aggódni, a "komolyabb korrekció" még nem vette kezdetét:

A Fed eszközvásárlási aktivitásának várható lassulása, a gyenge képet festő nemzetközi makroadatok és a vártnál lassabb ütemi gazdasági fellendülés egyaránt szerepet játszhatnak abban, hogy a részvénypiacok a közelmúltban meginogtak, ez azonban a Goldman Sachs szerint még nem egy komolyabb korrekció kezdete - írja a CNBC. - Goldman: ez még nem a nagy esés kezdete - Portfolio

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr285353875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.06.11. 06:19:03

Vajon miben van ez az úgynevezett vagyon? Ha US államkötvényben, esetleg dollárban a bankban - olyan, mintha nem is lenne. Mi sem egyszerűbb, mint megszámolni a fiktív pénzt, és konstatálni, hogy jéé, hát ez sokkal több, mint korábban.

Amúgy a statisztika egy érdekes fegyver. Ha bal lábbal parázsban, jobb lábbal jeges vízben állsz, átlagosan k@rva jól kell érezd magad, ugye...

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.11. 14:31:00

@Pensive:
Ha olyan, mint ha nem is lenne, akkor nem adnál nekem oda pár száz milliónyi USA államkötvényt?

Csak azért mondom, mert az nyilván igaz, hogy elvileg fiktív pénz (mondjuk mi nem az, beleértve az aranyat is...), de gyakorlatilag az USA nem válik fizetésképtelenné, ha lejár a kötvény, kifizeti és közben újakat bocsát ki, ha túl magas az államadóssága, elinflálja, stb., stb. Ha el is inflálja, és kevesebbet ér, akkor sem mindegy, hogy kinél van.

Tehát rendszer szinten igazad van, az ott fiktív pénz, de ha a te zsebedbe landolna, igencsak valósnak érzékelnéd, különösen ha utána el is költenéd.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.11. 14:32:57

USA-ról szerintem senki nem gondolja, hogy tejjel-mézzel folyó Kánaán úgy általában, inkább mint a (vállalkozási) lehetőségek országa, így él az emberekben. Mert mondjuk Detroitban a tényleges átlagos életszínvonal semmivel sem jobb, mint Miskolcon.

altimus 2013.06.11. 14:48:32

a szamok/aranyok kicsit tulzoak. a gini index valoban magas az usa-ban, joval magasabb mint mo-on, de azert az a bizonyos emlitett milliomos reteg messze nem az emlitett 1%.

a kozepreteg, mindenki akinek van 401k-je (nyugdijszamla, ...) gyakorlatilag milliomosnak tekintheto a nyugdijkorhatar eleresekor. a 401k 30 evi normalis kozeposztalybeli munka utan boven eleri ezt a szintet. es ide soktizmillio ember tartozik.

persze a vagyonban benne van az ingatlan ...

**

de ezek a szamok mas szempontbol is felrevezetoek. egy tipikus 3 gyerekes kozeposztalybeli suburban csalad eseteben a legnagyobb koltseg a gyerekek tanittatasa, az egyetem, ami akar joval nagyobb koltseg is lehet mint pl. a haz erteke.

2013.06.11. 14:50:36

@Ensiada Arkoveitie: "mondjuk mi nem az, beleértve az aranyat is..." A fizikai arany nem az, akárki akármit is mond a Wall Streeten. Ezen blog sorain, és a sajátomon is olvasható volt már párszor: a hitelből, krumplinyomdával kreált jólét korszaka, hamarosan véget ér. Pusztán azért, mert nem hisszük el, hogy az, ami Görögországban a szemünk előtt zajlik, megtörténhet odaát is, az nem jelenti azt, hogy nem fog megtörténni. Rázós lesz.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.06.11. 15:48:30

@Politikai Ateista:

csak ismételni tudom vesszőparipámat:

a megtévesztő gdp/fő átlag helyett
a sokkal de sokkal igazságosabb, korrektebb
azaz a valós helyzetet jobban leíró
mediánt kellene nézni.

altimus 2013.06.11. 16:01:53

@szorokin: szerintem a gdp median meglehetosen nehezen ertelmezheto :)

olyan, hogy a haztartasok beveteleinek a medianja olyan termeszetesen van es valoban sokat mond ez a szam, talan joval tobbet is mint az atlag bevetel. de gdp eseten a mediant nem nagyon tudom ertelmezni.

itt egy kis statisztika, talan erdekes:

en.wikipedia.org/wiki/Millionaire

**

persze egy svajci milliomost nehez egy azsiai milliomossal osszehasonlitani. egy svajci milliomos orul ha ki tud egy menut fizetni egy kozepes vendegloben. aki svajcban normalis munkahelyen vegigdolgozik egy eletet annak a nyugdijba vonulasakor a 2. pilleres nyugdijszamlajan (BVG) jo esellyel lesz egymillio frank, de ez minden, csak nem nagy vagyon, maximum normalis nyugdijas eveket jelent.

Elijah_Baley 2013.06.11. 16:18:21

monnyuk idehaza ha valaki nem milliomos, az tényleg nagyon szegény...

altimus 2013.06.11. 16:20:01

@De gustibusaut bene, aut nihil: dollar milliomosokrol van szo, nem forint milliomosokrol.

Elijah_Baley 2013.06.11. 16:23:42

@altimus: értem én, ha eccer szegényeknek nincs forintjuk, kénytelenek dollárban számolni :)

Sir Galahad 2013.06.11. 17:00:51

@Pensive: Jó hasonlat, tetszik. Mondhatnánk azt is, hogy ha két ember közül az egyiknek székrekedése van, a másiknak meg hasmenése, akkor statisztikailag összességében rendben van a székletük, valójában viszont... :)

val 2013.06.11. 17:23:12

"A Goldman Sachs szerint"

ORLY?
Ez az a "Goldman Sachs" lenne, aki rossz nyelvek szerint kirobbantotta a háborút Líbiában, mert a "diktátor" visszakérte tőlük az aranyát?
Ez lenne az a "Goldman Sachs"?

kvadrillio 2013.06.11. 19:27:15

...hmmm.....nagggyon-naggyon izzzgALMAS TÉMA !
...AKÁRCSAK EZITTEN :

"Az ICIJ oknyomozó publikáció-sorozata világszerte reakcióra késztette a politikusokat, pénzügyi felügyeleteket és újságírókat – a téma Magyarországon néhány tudósítás után hamar lekerült a napirendről, pedig egy tavalyi tanulmány megállapításai szerint is „Magyarország ott van az offshore által legkedvezőtlenebbül érintett húsz fejlődő ország között. Sőt, 242 milliárd dolláros veszteségével megelőzi a nálánál sokkal nagyobb, és korruptabb hírben álló Lengyelországot, Ukrajnát és Kazahsztánt is! Az 1980-as évek óta Magyarországról kiáramlott összeg nyers számítások szerint a magyar államadósság két és félszeresét teszi ki! (…) Gyakorlatilag azt jelenti, hogy az elmúlt harminc év megszorításainak többsége értelmetlen volt. Ezen felül pedig örökre érvényét vesztik azok a kijelentések, amelyek szerint a magyar állam túl nagy lenne, a jóléti juttatások pedig koraszülöttek.” (Pogátsa Zoltán)"

Kemény Miklós 2013.06.12. 03:12:30

Szegeny Amerika! Mennyivel jobb nekunk! Eljen a haza!

Kemény Miklós 2013.06.12. 03:23:52

Merd az amerokiaiknak nincsenek turkaloik sem mint nekunk minden sarkon. es a szegeny harlemi negerek kozott az a slager, hogy:

"Sz.runk mi ratok,
Ti szenvedo,
magyar proletarok"

kozben meg 2-3 eves SUV terepjarokkal repesztenek, mert nincs nekik skodajuk meg opeljuk sem.
süti beállítások módosítása