sorok között

sorok között

Hogyan csinálj pénzt levegőből

2013. május 10. - Politikai Ateista

Az új-zélandi köztévé a közelmúltban leadott egy riportot a részleges tartalékrendszerről. Elmagyarázták a nézőiknek, hogy a bankok a levegőből teremtik elő azt a pénzt, és a viszonylag semmi szedik a kamatokat. A műsor szerkesztői nem voltak szívbajosak, és kapásból pénzügyi pilótajátéknak keresztelték el a gyakorlatot.

Jó reggelt Új-Zéland!

A műsor sugárzását követően állítólag sokan úgy gondolták, hogy a bankjaikban próbálnak meggyőződni a hír valóságtartalmáról. El tudom képzelni az átlagos fiókvezető fejét...

Vomit, köszönet a linkekért!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr595291710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.05.10. 16:17:35

Igen, kicsit szájbarágós íze van. Nem hiszem hogy a kiwik most találták fel a melegvizet.

vomit 2013.05.14. 11:55:18

@Pensive: szaz emberbol 99 nem erti az egesz kerdest. de a legremenytelenebb esetek azt kepzelik, hogy ilyesmit feszegetni hulyeseg, hiszen nekik ezt "tanitottak", es ezert felmentesuk van.

meg egy video, angolul es nemetul
www.youtube.com/watch?v=ykvRceBQRl8
www.youtube.com/watch?v=lcVTdSrLLAk
"- de miert olyan fontos elgondolkozni a penzen? hiszen magatol ertetodo dolognak tekintjuk.
- igen, es eppen ebben rejlik a problema egyik resze. minden olyan temat, amelyikkel nem foglalkozunk tudatosan, a sorsunkkent kell megeljuk. gyakorlatilag arra vagyunk karhoztatva, hogy a nem tudatosulo problemakat a sajat borunkon tapasztaljuk meg. eppen ez tortent a penz eseteben. magatol ertetodokent tekintunk a penzre. valojaban viszont a penz altal olyan szinten vagyunk manipulalva, amit a legtobb ember nem turne el, ha tudatosulna bennuk a manipulacio tenye."

toyoda 2013.11.27. 19:02:27

Persze hogy teremtik. A rendeleti pénzen (készpénz) kívül minden pénz (m1, m2, m3) adósságból keletkezik. A bank amikor hitelt nyújt, értékpapírt vásárol, devizát vásárol pénzt teremt (eladásnál, hiteltörlesztésnél megszűnik). Pénzteremtésről akkor beszélünk amikor a bank aktíva és passzíva egyszerre nő. Számviteli összefüggése: nő (+) hitelkövetelés - nő (+) betétállomány -hitelezésnél. Ezért nevezik hitelpénzrendszernek. Pénzteremtés hitelezés nélkül: kp befizetés a bankba, hitelteremtés pénz nélkül: szállítói tartozás, kalákamunka. Jövedelmi egyenletben: MO*v=Y a pénzteremtő hitel az MO-t növeli, míg pénzújraelosztó (takszöv) hitel a v-t növeli. MO: szűken értelmezett pénz (m1: kp + lekötetlen betét) v:forgási sebesség Y: jövedelem vagy GDP. Kérdés inkább az hogy miért ilyen szűk a monetáris bázis (m0) rendeleti pénz állománya -hiszen a gazdaságnak az MO állomány forgására van szükség? Erre a válasz az infláció. Már csak egy kérdés maradt: a szűken értelmezett pénz MO (m1) az nem okoz inflációt amikor a gazdaságban van, de ha az egész rendeleti pénz lenne (m1) akkor inflálódik. Viccesen a pénz forrása dönti el az inflációt. Adósságból keletkezik nem inflál ha jegybanki forrás inflál.
süti beállítások módosítása