sorok között

sorok között

A válság új neve

2013. május 10. - Politikai Ateista

Joseph Stiglitz új nevet adott a válságnak:

A 2001-ben közgazdasági Nobel-díjjal kitüntetett Joseph Stiglitz egy friss cikkében egy újabb nevet adott a válságnak, mégpedig egy felettébb találót. Szerinte, amit most élünk, az az „Észak-Atlanti Válság", a „North Atlantic Crisis", ami elsősorban az északi félteke fejlett régióit, azaz az Egyesült Államokat és Európát érinti. És ez sajnos így is van, mert sem Ázsiában, sem Latin-Amerikában nincs krízis - csak itt és a környéken. - Új neve van a válságnak - Pénzügyi Szemle Online Blog

A világ államadósságokkal "arányosított" térképe alapján úgy tűnik, Stiglitz alaposan betalált a névválasztással.

GlobalDebt2011shares_tn.jpg

via viewsoftheworld.net


A hitelből kreált jólét korszaka hamarosan véget ér.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr1005290200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.05.10. 07:59:31

Hááát, Chile kivételével Dél-Amerikában sem valami rózsás. Venezuela egy katasztrófa pl., de legfőképp Argentina, a maga erőltetett dölyfösségével aki szépen halad az újabb államcsőd felé.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2013.05.10. 10:07:32

@Pensive: Ebben igazad van, de ha az USA, Japán, és néhány európai országnak valóban a piacról kellene finanszíroznia az államadósságát, akkor a zenének itt már vége lenne.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2013.05.10. 10:25:26

@Pensive: Ezeknek az országoknak a problémái régebbre nyúlnak vissza az "Észak-Atlanti Válságnak" nem sok köze van hozzá, persze súlyosbíthatja a helyzetet ott is. Arról nem is beszélve, hogy ugyanaz az IMF segítségével importált gazdaságpolitikai elképzelés juttatta őket oda ahol vannak, mint ami az észak-atlanti térségben divatos. Természetesen Venezuela kivétel ebben a tekintetben.

mitmiért? 2013.05.10. 10:26:07

Nagy lófaszt ért véget. A hitel - bizonyos ésszerű keretek mellett- a gazdasági növekedés motorja. Isten mentsen minket a " munka es imádság " alapú orwelli remkeptol, ezt csak az elmaradott fasz politikusok mondjak akik nem értik a világot es visszamaradott eszmékkel akarnak minket lenyomni hogy ok közben minél több kozgeppenzt lophassanak.

2013.05.10. 11:17:25

@mitmiért?: Akkor előre a QE4 felé.

Rodolfo63 2013.05.10. 23:18:36

én már korábban láttam az anglo-amercian crisis néven is futni a mostani válságunkat

Rodolfo63 2013.05.10. 23:20:50

csak sikerült elgépelni :)

szóval Anglo-American

zobod 2013.05.10. 23:38:04

@mitmiért?: a probléma forrása éppen az a nyugati világban, hogy a hitelezés sem mértéke, sem célja alapján nem az ésszerű keretek közt marad. Mivel a tömegek gyarlóságára sikerrel építő, őket korrumpáló populista politika létének pillére ez a hitelből dorbézolás (jólét), így aztán igyekeznek lehurrogni a józanabb, ésszerűbb, bár kétségtelenül tömegek számára rosszabb egzisztenciát eredményező politikát szorgalmazókat. Mintha számítana a hangerő a tények és realitások ellenében.

A poszt írója azt mondja, hogy a hitelből kreált jólét ér hamarosan véget. Talán igaza van. Talán nem. Személy szerint én egy gusztustalan végkifejletre számítok. Alighanem a megtakarítók elvesztik megtakarításaik nagyobb részét (infláció, haircut, betételkobzás stb), a hitelből felhalmozott javak pedig maradnak azoknál, akinek birtokában vannak most is, akik a megtakarítók helyett fogyasztottak a megtakarítók pénzéből. Mert ez következik a politikai rendszer logikájából, ez a status quo fenntartására az egyetlen lehetőség, a kisebbik rossz. Hiszen ez a legtöbb szavazó egzisztenciális érdeke.

Ebből leginkább azért lehet gond, mert a nyugati országok zöme nem saját polgárai megtakarításait szórja - bár abból is lehet egy szaftos helyzet, demokrácia ide vagy oda - hanem más országokét. Nem mondok nagy szavakat, mikor azt állítom: kontinensek, és generációk munkából kuporgatott megtakarításait kaszinózták és kaszinózzák el jelenleg is.

béla a görög (törölt) 2013.05.11. 01:07:12

Nem kötekedésként,de nem mindegy mi a neve?
Nevezhetnénk '60 éve nem volt háború' válságnak is kb. ugyanazokat az országokat érintené.
Én is jobb szeretnék a '70-es években lenni amikor a háború már messze volt túltermelés még nem volt de ez jött össze.
Még mindig jobb tartozni egy banknak, mint madárvédő golyókapkodónak lenni a lövészárokban.
Egyébként most erre kell megoldást találni - ez a feladat.

bkkzol 2013.05.11. 05:17:31

Aránylag sokat utazok ázsiába rendszeresen. Valóban nem észlelehető a válság semmi jele. Furcsa dolog, hogy az az IMF "osztja az észt" amelyk csak próbálgatás szinten "ajánl", zsarol ki intézkedéseket és ez sem jön be rendszerint. Fúrcsa módon az IMF nélküli gazdaságok (India,Kína,Brazília...) finanszírázzák a "nagyokosok" országainak hiányát.

spinat 2013.05.11. 06:31:43

ha jól látom Kína fehér. Mert nincs adósságuk, vagy nincs adat? Afrikai országoknak ki adna hitelt, mikor úgyse tudják visszavizetni? Lehetne ipari országok hitelkrízisének is nevezni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.05.11. 07:28:56

A tények már megvannak, de az értelmezés még nem igazán megy.
Való igaz, hogy az állami túlköltekezésre alapozott jólét nem működhet a végtelenségig, viszont ennek az ellentéte pont nem az, amit te látni szeretnél.

@spinat:
Igazából nincs adat. A kínai önkormányzati szektorról tudjuk, hogy fuldoklik az adósságban, de annyira átláthatatlan a helyzet, hogy azon se lepődnék meg, ha maga a kínai vezetés se lenne tisztában azzal, hogy ki tartozik és mennyivel.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.11. 08:04:21

"A hitelből kreált jólét korszaka hamarosan véget ér."

Ezt mondják 2009óta és még mindig nincs vége...

Larry Silverstein 2013.05.11. 10:39:11

@spinat: Pont azért adnak hitelt, hogy soha ne tudják visszafizetni. A nyugat sem fizeti vissza a hiteleit soha, mert abban nem lenne biznisz.

kifordított nagyanyó 2013.05.11. 11:07:37

Azért fura hogy abban a kurvanagy válságban élnek a legjobban az emberek.

tede 2013.05.11. 12:04:47

Én azt nem értem, hogy ha szinte kivétel nélkül mindenki el van adósodva, országok, vállalatok és magánszemélyek is.

De ki az a megtakarító, aki ennyit hitelezni tud? Kína vagy ki?

Larry Silverstein 2013.05.11. 12:20:15

@kifordított nagyanyó: Nem fura. Ha a szomszédod 200 millás villában lakik és 500 milla adóssága van, akkor hajlamos vagy azt hinni a panelből, hogy de jó neki.

Mert csak a ház látszik.

kifordított nagyanyó 2013.05.11. 23:25:50

@Larry Silverstein: Igen ez igaz.
És az is hogy neki ezért több pénz kell.

kifordított nagyanyó 2013.05.11. 23:32:41

@Larry Silverstein: Meg az ilyen helyen az élet is többe kerül.

mitmiért? 2013.05.12. 21:20:48

@zobod:
Nagyon korrekt es okos amit írtál. Köszönöm. De ezt a válságot nem a túlzott fogyasztás (jólét) okozta, hanem ez egy spekulációs befektetési láz volt- ingatlanba , persze közvetetten nyilván jelentkezett túlfogyasztásban, vagy olyan javak feleleseben, amivel nem rendelkezünk. De teljesen egyetértek azzal hogy a hitelek célja rossz volt, a bankok felelőtlenek voltak, az ösztönzőrendszer maga generálta a bajt, es a politika is ezt az ámokfutást bátorította, mint ahogy most fújja ág ingatlan buborék utan a következőt : penzmennyiseget, amit sajnos ebben is igazat kell adjak vagy hiperinflacio vagy háború fog elvenni, vagy más ami ilyen vagyoni átrendeződését véghez tud vinni. Aztán ha mindez elul, akkor a rend ismét visszaáll, es a hitel betölti megérdemelt helyet a világban: a produktív termelést fogja segíteni es igy járul hozza a jólét világszintű növekedéséhez (mint eddig mindig a történelemben) egészen addig amíg vagy energiahordozók kifogynak vagy népesség robbanás miatt az eloszthato javak elfogynak es egész játék véget ér :-)
süti beállítások módosítása