sorok között

sorok között

Miről mesél a hamburger?

2013. május 07. - Politikai Ateista

Big Mac Index röviden:

1986 óta a "The Economist" c. gazdasági lapban rendszeresen megjelenik a Big Mac Index, mely arról ad tájékoztatást, miként alakul országos összehasonlításban a vásárlóerő. Mivel a szendvics világszerte kapható, összetevői egységesek és állandóak az egyes termelési faktorok, mint a bérleti díjak vagy az áramdíj, a Big Mac egy kis árukosarat jelképez, amely egy bizonyos pénznem aktuális vásárlóerejét tükrözi - Piackutatás blog

A The Economist hamburgerindexét gyakran a nemzeti valuták alul, illetve felülértékeltségének a mutatójaként szokták alkalmazni.

A Forbes szerint a Big Mac Index az amerikai fogyasztói árindex buheráltságát, az inflációs félretájékoztatást is bizonyítja. A hivatalos CPI szerint egy Big Mac a jelenlegi 4.33 dollár helyett, 3.49 dollárba kellene kerülnie.

big-mac-cpi1.png
via Forbes

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr945286506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása