sorok között

sorok között

Globalizációs szabadságharc

2013. április 28. - Politikai Ateista

Az Indexen hétfőn megjelent, a globalizációt népszerűsítő interjúval kapcsolatban már írtam egyszer ezt-azt. Második menet.


A globalizáció a közlekedés, illetve a telekommunikáció fejlődése miatt elkerülhetetlen, bizonyos tekintetben természetes folyamat. Persze van egy kevésbé ártalmatlan megközelítése is a dolognak, amit Veress Józsefnél nem tudnék jobban megfogalmazni:

„A globalizáció olyan, alapvetően hatalmi-gazdasági természetű folyamat, amelynek során a világgazdaság legerősebbé váló szereplői a legjelentősebb nemzetközi intézményeken keresztül, az adott és általuk formált jogi keretek között, saját érdekeik alapján egységesítik és általános érvényűvé teszik a gazdasági és politikai szabályokat.” - Wikipedia

Természetesen a kettős mérce itt is érvényesül. Az USA, a globalizáció egyik élharcosa, úgy értelmezi a szabályokat ahogy éppen jól esik.

A kínai Huawei mobil távközlési berendezés gyártó konszern feladta az amerikai piac meghódítására tett próbálkozását, mivel törekvése több alkalommal is biztonsági aggodalmak miatt emelt gátakba ütközött - írja a brit Financial Times lap online kiadása. - A Huaweinek elege lett - kivonulnak az amerikai piacról - Napi Gazdaság

A FED új, a külföldi bankokat érintő ellenőrzési javaslatai miatt az európai bankok (is) elveszíthetik a versenyképességüket az Egyesült Államokban. Az európai pénzügyi szolgáltatók feje, Michel Bernier levélben hívta fel az amerikai jegybank elnökének a figyelmét a protekcionizmus veszélyeire. - Wall Street Journal

A kettős mérce mellet, még a memóriával is baj van Washingtonban.

A történelemkönyvekben talán nem ebben a formában szerepel, de az amerikai függetlenségi háború szikrájához, a bostoni teadélutánhoz is köze volt a globalizációnak, és a vállalati protekcionizmusnak. Az elégedetlenséget kiváltó teatörvényeket, az angol kormány a globális multi, a Brit Kelet-indiai Társaság jövedelmezőségének, illetve monopolhelyzetének biztosítása érdekében hozta, és próbálta ráerőltetni a az akkor még gyarmati sorban tengődő amerikaiakra.

banksy-cheap.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr495248493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

calabria007 (törölt) 2013.04.28. 13:26:32

némi adalék a globalizáció árnyoldalaihoz

From Monetary Nationalism to Monetary Imperialism | Nikolay Gertchev
www.youtube.com/watch?v=Kp-48hdRKBM

vomit 2013.04.28. 15:47:40

nemi adalek, hogy mi var ratok
The Elites Frightening Plan To Control The Masses
kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2013/4/28_Sinclair_-_The_Elites_Frightening_Plan_To_Control_The_Masses.html
"The time to get out of the system is immediately in order not to be destroyed by the "Great Equalization" that is about to take place. This phase will serve to bring humanity to its knees. It is going to be about control of the masses, for the benefit of the few."

sárkányfő 2013.04.29. 09:13:47

A globalizáció egy spontán folyamat, semmi köze ahhoz hogy egyes országok - akár USA, akár más - védik a saját piacukat.

Tág értelemben a globalizáció több ezer éves folyamat, pl. a Kínából Európába tartó selyemút volt az akkori kor globalizációs főútja. De a népvándorlások, a know-how terjedése is a globalizáció része, szóval Amerikát még fel sem fedezték amikor volt globalizáció.

Az alsó kép viszont nagyon tetszik :) Láthatóan magyar jobboldaliakat ábrázol :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.04.29. 09:23:06

1. Az indexen megjelent interjú nem népszerűsíti, csak tárgyalja a globalizációt.
2. Veress József meghatározása marhaság. Ez nem a globalizációról szól, hanem egy teljesen általános folyamat, miszerint mindenki a maga képére próbálja formálni a világot, de ez igaz már az ókortól fogva.
Ha tényleg a globalizáció érdekel és nem a paranoia, akkor a Giddensféle meghatározás jobb:
„A globalizáció a világot átfogó társadalmi kapcsolatok intenzitásának növekedése, amely révén távoli helyek úgy kapcsolódnak össze egymással, hogy az egyik helyen bekövetkező eseményeket sok kilométernyi távolságban lejátszódó folyamatok befolyásolják, és viszont.”
3. Mivel a globalizáció egy folyamat és nem egy eszme, ezért nincsenek benne játékszabályok se. Mint ahogy az evolúcióban, vagy az urbanizációban sincsenek.
4. Mivel nincsenek globális játékszabályok, ezért nincs kettős mérce se. Az, hogy tudjuk, hogy a nagyfokú specializáció és kereskedelem előnyös, nem jelenti azt, hogy ne lenne helyi politika, beleértve az USA-t is. A protekcionizmust mindig helyi lobbik harcolják ki, hogy megkíméljék magukat a kihívásoktól és nincs ez másként az USA-ban sem.

drkovax 2013.04.29. 10:19:29

@Lord_Valdez: Ez igaz lenne, ha az USA (és általában aki erőből teheti) nem lépne föl a gyengébbek protekcionizmusa ellen.

Analyzer 2013.04.29. 10:30:11

nehez pusztan helyi lobbinak nevezni mondjuk azt, mikor sakozy rohan kozbelepni suez es ebedjegy ugyben.
nehez azt mondani, hogy nincsenek globalis jatekszabalyok, mikor vannak. peldaul, hogy az erosebb kutya coital. azert ez elegge alap tok regen, nincs mashogy manapsag sem. nehez mondani, hogy az erosebb kuytya nem hasznal pl retorikaban kettos mercet - de nem csak abban -, mikor nagyon is hasznal. tolem lehet mashogy is hivni, mint kettos merce, de attol meg az. hivjuk mondjuk hazudasnak. vagy mondjuk azt, hogy nem bontjak ki az igazsag minden szalat. mondjuk az erosebb kutya azt mondja, hogy itt kurva meleg van, adj penzt, en hozok legkondit. adsz penzt, aztan azt veszed eszre, hogy az erosebb kutya all ott, ahol a huvos levego jon kifele, te meg ott, ahol a meleg...
nehez nem kettos mercenek venni azt, mikor egy ez erosebb kutya szorja az eszt, mint a frutit about democracy, es aggodik, hogy mashol mi a fene van, mikozben a sajat kenneljeben birosagi vegzes nelkul lehet korlatlan ideig fogvatartani embereket meg ilyenek.
de mindegy is. mindenkinek igaza van! hehe

Zka77 2013.04.29. 10:42:01

@sárkányfő: jó hozzászólás, az utolsó mondat különösen :D
Viccesek a borítékolhatóan feltűnő NWO és egyéb baromságok hívei. Vagyis inkább szomorúak, mert lehetett volna belőlük értelmes ember is.

Analyzer 2013.04.29. 10:57:08

@Zka77: sajnos semmi nem lehet vicces, ami egy nemzetet megprobal tartosan a loveszarok ket oldalara pozicionalni. tok mindegy, hogy kik teszik: jobb-bal-liberalis zombik. aki pedig ezen nevet.... kar hogy nem lett belole ertelmes ember, pedig akar lehetett is volna.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.04.29. 11:54:28

@Analyzer:
A francia helyi lobbi is helyi lobbi, de a példák rosszak. Ott csak a törvény szerint járó dolgok miatt sírtak. Jobb példa pl. amikor a francia parasztok tiltakoztak a magyar libamáj ellen. Na, ők protekcióért lobbiztak.
Az, hogy az erősebb kutya baszik, nem játékszabály, hanem az élet általános igazsága. A játékszabály az, ami kodifikálva van. Ilyen pedig nincs leírva sehol.

piefke 2013.04.29. 11:59:12

Az ameriaki függetlenségi háború okaként általad említett teaadóval nem a BKIT-nek akart kedvezni az angol kormány, hanem a saját államadósságát akarat rendezni, amely a hétéves háború során halmozódott fel. Anglia ui. jelentős összegekkel támogatta Poroszországot a háború során - így akár azt is mondhatjuk, hogy az USA létét a német militarizmusnak köszönheti!:-)

Analyzer 2013.04.29. 12:07:37

@Lord_Valdez: nem beszelunk egy nyelvet, de nincs ezzel baj. lenyeg, hogy mindketten tovabbra is elegedetten dolunk hatra, hogy "nekem van igazam". szerintem mar az is eredmeny manapsag, hogy egyaltalan meghallgatjuk egymast anyazas nelkul.

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 12:36:26

@Lord_Valdez:

hát azért vannak is "egyenlőbbek" is:)

Petrodollar warfare
en.wikipedia.org/wiki/Petrodollar_warfare

Guest Post: The Economic Death Spiral Has Been Triggered
www.zerohedge.com/article/guest-post-economic-death-spiral-has-been-triggered

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 12:42:25

@drkovax:

végső soron minden protekcionizmus "no-win" játék...

ebben a szituban nem a piaccal van baj, hanem azzal, hogy a "naaagy" szereplők, jelesül az USA kőkeményen cinkelt lapokkal játszik...

de meg is fogja fizetni az árát...

Csetepaté márki 2013.04.29. 12:44:36

@Lord_Valdez: "Mivel nincsenek globális játékszabályok, ezért nincs kettős mérce se."

????

Ha nincsenek globälis jätekszabälyok, csak kettös merce van.

Makkasz 2013.04.29. 12:51:26

Nekem USA próbálkozásai, ami a fentiek alapján biztonsági okokból és adóelkerülés ellen valamint betétesek védelmében történik hiteles.

Miért? Itt soha senki nem beszél arról, hogy mindenféle védő intézkedésekkel meg kellene védeni a hazai ipart. Sőt, rendkívül érzékenyek, óriási a felháborodás ha valamelyik cég, iparág állami támogatást kap, hiszen így a kormány választja ki a győzteseket nem a piac (közben egész EU a hatalmas újraelosztásra, a korrupció melegágyára, versenytorzító támogatási rendszerre épül). Igaz, a föld, a farmerek USÁban is kivételek, de elkalandoztam.

A biztonsági funkcióra a jó hasonlat, az EU-ban nagyon erős élelmiszerbiztonság,ugye senki nem akarja hogy kínai csirke, mongol malacka ellenőrzés és vám nélkül kerüljön asztalára?
Na itt ezt nem értenék, azon kívül hogy ne legyen benne fertőző anyag, mérgek, nagyjából a vevőre bízzák hogy megkínzott hormoncsirkét vesz Wallmartban vagy tanyasit vesz Whoolefoodban. Tehát amennyire túlzottnak tűnik a biztonsági érv európainak, ugyanolyan túlzónak tűnik a HACCP és élelmiszerbiztonság (legröhejesebb a génmódosított növényektől való rettegés).

USA despoták, szabadságot polgárok saját érdekében korlátozó politikai elit szemében mindig is szálka. Az elnyomott kisebbségek is innét várnak segítséget. A jólét is itt az egyik legnagyobb, katonai erő is, media is. Ezért kiváló célpont minden ellenségnek. Történelem bebizonyította, joggal tartanak a világ 70-80%-át hatalmukban tartó despotáktól, és általuk elnyomottaktól is.

Nekem hiteles.

Analyzer 2013.04.29. 13:13:34

@Makkasz: magam is az egyesult allamokban elek, de ugy latszik washington allamban nagy a gaz! tudniillik innen pont ugy latszik, hogy az usa a vilag egyik legnagyobb diktaturaja. tokeletesen igazza lett a regi szlogen, amit meg az atkosban magyarorszagra sutottek ra: szabad orszagban, szabad emberek azt csinalnak, amit szabad.
ohhh, nem sirankozom en, a mindennapok szintjen nagyon is elheto ez az orszag, viszont demokraciarol beszelni, haaaaat, finoman fogalmazva is meglehetosen nagy tajekozatlansag.
mutatnal nekem akar egy elnyomott kisebbseget, melynek ez az orszag erdemben segitett?
tudod a felesegem egy katonai korhazban dolgozik, ahol a szuletett amerikai orvosok is emigyen beszelnek maguk kozott a sajat szulohazajukrol: lassan olyan vagyunk mar, mint a romai birodalom a vege fele, es utal is minket mar szinte mindenki a vilagon....
mindegy, vegulis orulok, hogy lovesed sincs az amerikai valosagrol, mert addig jo neked. mindenesetre mi vettunk egy kis hazat a hegyek kozott, furattunk kutat, felszereltuk napelemekkel, viztartallyal, generatorral. betankoltunk kajaval, fegyverrel-loszerrel. adja a sors, hogy a budos eletben ne kelljen egyikhez se hozzanyulni, kulonosen a fegyverekhez, de azert megnyugtat, hogy van egy b-tervunk.

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 13:19:12

@Makkasz:

"hazai ipar védelme"

eredmények:

1. magasabb fogyasztói árak (alacsonyabb életszínvonal)
2. kevesebb szabadon elkölthető jövedelem
3. fokozódó munkanélküliség, további elszegényedés

önmagában a "protekcionizmus" klasszikus "los-lose" játék a végén még a (látszólagos) kedvezményezettek is veszítenek vele...

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 13:21:04

@Makkasz:

"EU agrárpolitika"

klasszikus bullshit

hisz masszív szubvenciók mellett is magasabb élelmiszerárakat eredményez...

a boltok pedig továbbra is tele vannak szeméttel...

ez egész EU agrárpolitikát fel kéne számolni!

Link elek 2013.04.29. 13:21:20

@sárkányfő:
Legalabb 50k eves a globalizacio.

Házi veréb, házi légy, macska, kutya, tyukok, kecskek,...
Az egesz vilagon elterjedtek az emberekkel.

a globalizacio-lokalizacio mindig egymas mellett elt, es hullamzott, hogy eppen melyik tor elore.
Amikor majd tomegesen elterjednek a 3D printerek (talan 1-2 evtizeden belul), akkor ujra a lokalizacio fog elore torni, es _csokkenni_ fog a vilagkereskedelem.
nem eri majd meg szallitani pl: muanyag jatekokat/alkalreszeket

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 13:22:50

@Makkasz:

abban azonban igazad van, hogy az EU a protekcionizmus melegágya, az USA külpolitika pedig lényeében nettő hazugság rablóháborúkkal

Bolsi Buster 2013.04.29. 13:23:28

@Makkasz: Aha persze. Az USA soha nem segített még semmilyen elnyomott kisebbségnek, legfeljebb ha egy diktátor nem fekszik le az amerikai cégeknek akkor támogat a forradalmakat.

Ha a diktátor azt csinálja amit mondanak akkor jó demokrata.
Azt sem igazán szeretik hallani a demokraták hogy az utolsó újkori népirtásra épült az amerikai állam, az ipar pedig az utolsó újkori rabszolgaságra.

'USA despoták, szabadságot polgárok saját érdekében korlátozó politikai elit szemében mindig is szálka.' - a szabadság sehol nincs a nyugati világban annyira korlátozva, mint az USA-ban, de ez nem igazán érdekel senkit, amíg olcsó a benzin.

Persze sok jó dolog van odaát de ne tápláljon senki nagy illúziókat sima polgárnak lenni ugyanolyan 'szabadsággal' jár mint akárhol máshol. Évi 1 M dollár felett kezd jó lenni (1%).

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 13:25:24

@Analyzer:

a szövetségi "segítségnyújtás" állatorvosi lova

Native American Reservations: “Socialist Archipelago”
mises.org/daily/6416/Native-American-Reservations-Socialist-Archipelago

Makkasz 2013.04.29. 13:36:51

@Analyzer: Nem beszeltem arrol, hogy mi jo, mi nem jo. De ha mar a jonal tartunk, latod, amit a pici hazadrol, fegyverrol irsz, itt megteheted. Ha masutt is pontosan a despotak elleni 2. alkotmanykiegeszites szerint szabad lenne a fegyver birtoklas, talan nem lenne annyira ordenare a politika, jobban ugyelnenek a latszatra.

Csak annyit irtam, hogy a piacvedelem itt nem allandosult erv a politikaban, ha igen, akkor azt megmondjak, targyalnak, nincs szinjatek.

Azt is nehez lenne tagadni, hogy azert mert maig is embreke millioi a szabadsag es lehetoseg hazajanak tekintik USA-t, fenyegeteseknek kitett.

Vajon te miert valasztottad hogy itt vagy? Mert olcso a benzin? Rakenyszeritettek?

Analyzer 2013.04.29. 13:38:08

@calabria007: koszi a cikket! beleolvastam, es ugy tunik folytatni is fogom, mert nagyon erdekesnek igerkezik!

Makkasz 2013.04.29. 13:40:01

@calabria007: ja,ja, repulogepanyahajokkal hordjak a hadisarcot. lol. A haboruknak van gazdasagi indoka.Azert a rablohaboru kicsit eros. Aligha jon vissza a haborura, seregre koltottpenz a foldszerzesbol, asvanyi kincsek megszerzesebol.

De felreertes ne legyn, nem akarok itt minden fronton USA-ert hadakozni, akar demokraciarol, szabadsagrol, alkotmanyrol vagy kulpolitikarol van szo. De az alsagos, kepmutato protekcionizmus az szerintem nem igaz. Most csak ezen a fronton vitaznek.

Analyzer 2013.04.29. 13:43:37

@Makkasz: :) nem, senki nem kenyszeritett, de az is igaz, ha nem oda nosultem volna, a budos eletben nem tettem volna amerikai foldre a labam.
a huawei most vonult ki amerikabol, mert az amerikaiak folyton biztonsagi kockazatot lattak bennuk..... ha te elhiszed, hogy az amerikaiak nem tudnak ellenorizni kivulrol jovo technologiakat, mert hulyek hozza, az a te dolgod. attol ez meg egy szinjatek, teljesen hetkoznapi protekcionista szinjatek - ami nincs, ugye. es mennyi ilyen nincs meg.... :)

Makkasz 2013.04.29. 13:47:46

@Puskát kellett volna hozni:
"Az USA soha nem segített még semmilyen elnyomott kisebbségnek, legfeljebb ha egy diktátor nem fekszik le az amerikai cégeknek akkor támogat a forradalmakat."

Latod, ez az elvaras, ami nagyon gyorsan fenyegetesse tud erosodni. Masok azt hianyoljak miert araboknal, olajjal rendelkezo teruleteken rendezkedik USA, miert nem Eszak Koreaban. De miert var el barki barmit egy fuggetlen allamtol? De miert segitene barkinek, barhol? A despotaknak mar hatalmas fenyegetes pusztan egy demokratikus allam lete, a demokratikus alkotmany idoallosaga, az eszme maga. ugyanigy mar ez onmaga segitseg a "forradalmaroknak". Miert tenne ezen kivul barmit, koltene adofizetoi penzet, kuldene halalba fiait. Lassuk be, ez az elvaras hulyeseg.

Nem igaz hogy nem jo kisembernek lenni az USA-ban. Nem csak azert mert az allam nem szupernagy, hanem mert megengedo, ami nincs tiltva az szabad. Szoval sem mondom hogy az isr belenezhet barmikor a bankszamlaidba az jo. De az hogy bemesz a boltba, veszel egy puskat, ugyanugy vadaszhatsz mint barki mas. nem kellenek hozza kapcsolatok vagy rengeteg penz.
A gyerek tanulhat otthon, nem kotelezo ovoda van. A korrupcio nem hat at mindent, nem mindent a lopasi szandek motival.
Egyebkent szeretnem erteni, mik azok a korlatozasai az egyeni szabadsagnak, amit ilyen rosszul eltek meg? @Analyzer:

Analyzer 2013.04.29. 13:48:00

@Makkasz: en meg csak dumalok veled, nagy orommel, es vitatkozik a fene! :)

Makkasz 2013.04.29. 13:51:48

@Analyzer: Es ki lobbizta ki hogy ne johessen be? Kinek az erdeke. Nemigen ertem.
Ha igazad van, es a huawei valoban azert vonul ki, mert sokaig cseszegettek (nem azert mert masutt toredekeert gyart, mert csokken a kereslet, vagy az anyaceg mas politikai ero, vagy eppen strategiai megfontolas miatt dontott igy), akkor ez alapjan amerika protekcionista, piacvedo?
Szerintem ennel szabadabb (olcsobb) piac nincs. Ha gond van az a tulnovekedett, versenycsokkento piaci reszesedessel biro cegek, nem a protekcionizmus.

Miert nem vitted haza a feleseged?

Makkasz 2013.04.29. 13:53:34

@Analyzer: Inkabb ugy tunik mintha oktatnal, nagy tapasztalataiddal, amit videken elvonulva pici hazadban szereztel.

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 13:53:36

@Makkasz:

ezeket a háborúkat leginkább a petrodollár rendszer kontextusában lehet megérteni, a pénzt pedig sok fronton nyúlják le, leginkább otthon, fentebb belinkeltem egy cirka 1 órás videót (Iraq: A Decade of Hell) az iraki háború kapcsán, felettébb tanulságos!!!

Bolsi Buster 2013.04.29. 13:54:02

@Makkasz: Bírói engedély nélkül motozhatnak meg, vizsgálhatják át a leveleidet, csomagodat, lakásodat, kocsidat, EUban ilyen nincs, csak a terrorfenyegetéssel kilúgozott agyú amcsik engedik ezt tenni magukkal, persze a saját érdekükben.

Makkasz 2013.04.29. 13:56:02

@calabria007: Nem hiszem hogy megnezem, ez nem a haborukrol szol, sem idom sem erdekem nincs megvitatni.

De leegyszerusitem, Igazad van, az USA akkor viv haborut, ha erdeke fuzodik hozza. Ez lehet biztonsagi, gazdasagi meg kombinacioi.

Nem tudom melyik orszag kezdemenyezett, lepett be, vivott ugy haborut, hogy nem fuzodott hozza erdeke.

Igazad van.

Analyzer 2013.04.29. 14:00:10

@Makkasz: "Nem igaz hogy nem jo kisembernek lenni az USA-ban. Nem csak azert mert az allam nem szupernagy, hanem mert megengedo, ami nincs tiltva az szabad. Szoval sem mondom hogy az isr belenezhet barmikor a bankszamlaidba az jo. De az hogy bemesz a boltba, veszel egy puskat, ugyanugy vadaszhatsz mint barki mas. nem kellenek hozza kapcsolatok vagy rengeteg penz. A gyerek tanulhat otthon, nem kotelezo ovoda van. A korrupcio nem hat at mindent, nem mindent a lopasi szandek motival."

ez szo szerint igaz.

'Egyebkent szeretnem erteni, mik azok a korlatozasai az egyeni szabadsagnak, amit ilyen rosszul eltek meg''

mint irtam - ha olvastad - a mindennapok szintjen jelenleg elheto ez az orszag. en csak arrol beszeltem, hogy messze nem demokracia, mi tobb diktatura, ha az eletben levo torvenyeket nezed. szerinted a magyar alkotmany problemas - mar ha problemas - szakaszaibol erzekel valamit jelenleg az utca embere? ugye. megis ezzel van tele a nyugateuropai sajto. nem csak akkor nincs valahol demokracia - persze soha sehol nem is volt, de ebbe most ne menjunk bele - ha tankok masiroznak az utcakon, hanem mar akkor sincs, ha ezeket a tankokat minden kulonosebb indok nelkul a nep nyakara kuldhatik a vezetok. vagy mondvacsinalt indokokkal. igy ertettem, amit a diktaturarol irtam, es marpedig itt bizony ervenyben vannak ilyen torvenyek. (a patriot torvenyekre gondolok peldaul, melyeket jo sunyin 2011 dec. 31.-en hoztak, mikor a fu sem no a szenatusban. es akkor meg nem beszeltem a huncut kis elnoki rendeletekrol)
tehet osszefoglalva: az pont eleg egy diktatura megfoghatarozasahoz szerintem, hogy olyan torvenyei vannak, melyek alapjan az allampolgari jogok elnoki rendeletre azonnali hatallyal, korlatlan idore felfuggeszthetoek.

Makkasz 2013.04.29. 14:00:22

@Puskát kellett volna hozni: Ez eleg uj fejlemeny. Nem mintha itt megallitana a rendor, csak mert mesz az uton.
Pusztan az igazoltatas felvetesebol alkotmanyos botrany lett. Marmint hogy ok nelkul elkeri a rendor a jarokelotol az igazolvanyat. Ez ma is bevett szokas Moon, Kadar rendszer KMK ja ota. Az is, hogy beviszik a rendorsegre (ok nelkul), a veszelyes elemeket (HaHa-s leanyzot).
Eu-t nem tudom. Moon biztosan sokkal rosszabb a helyzet ilyen ugyekben mint az USAban.

Ezeknek sincs semmi koze a protekcionizmushoz.

Analyzer 2013.04.29. 14:02:07

@Makkasz: na, eddig tartott reszemrol a beszelgetes veled. :)

Analyzer 2013.04.29. 14:05:00

'Inkabb ugy tunik mintha oktatnal, nagy tapasztalataiddal, amit videken elvonulva pici hazadban szereztel.'

na, eddig tartott reszemrol a beszelgetes veled. :)

Makkasz 2013.04.29. 14:08:31

@Analyzer: Az alkotmany idotallo kellene hogy legeyn, nem kicsinyes politikai erdekek napi jatszotere. A 2/3os szabalyt nem azert vezettek be rendszervaltaskor, hogy ha valaki ketharmadra tesz szert, azt csinaljon amit akar.

Dehat a magyar alkotmany sem tartozik a protekcionizmus problemakorebe.

Amerikai rendszerben az alkotmany az emberek lelkeben el (nem vagyok naiv, egyszeruen ez kulturalis dolog). A fo korlatozo ero, pl. dronnal kiloni egy kabitoszerkereskedot, itelet nelkul, nem a jogszabaly, hanem a kozvelekedes, ami siman megbuktathat elnokoket. Egy laza szopatas nemreg majdnem bukast jelentett.

Moon nincs ilyenfajta korlatja a kormany hatalmanak. Amivel vissza lehet elni, azzal visszaelnek, az elmult 3 (13) ev ezt igazolta. Az emberekben nem el az alkotmany, a polgari ertekek (magantulajdon, vallalkozas szabadsaga, gazdagodas joga) sem szilardultak meg, a profit bun.

Egyeni szinten pedig ott van 14:00:22 kor irt valaszom. Mindent megtehetnek az egyennel.

Mikor APEH ellenorzesi listajan Orban Viktor es a kampanyvezeto egymas utani ugyszamokon futottak, veletlen kijeloles altal? Azota a politikai nyomas csak nott. Mar az igazsagszolgaltatas sem erintetlen. Tudom, nem a levegobe beszelek.

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 14:09:03

@Makkasz:

ebben igazad van, de annyi megszorítással, hogy a háborúhoz csak a hatalmi elitnek fűződik érdeke, a népnek nem

Makkasz 2013.04.29. 14:09:58

@Analyzer: Te nyugodtan sertegethetsz es a feldobott labdad leutesere duzzogsz. Ejj, ez az orban fele szellemi honvedelem eleg gyenge.

Analyzer 2013.04.29. 14:14:13

@Makkasz: nem utottel le te semmit baratom, en meg nem duzzogok. szimplan nem feccolok rad tobb idot. az, hogy meg amerikabol is azt hiszed, hogy en orban-parti vagyok, pusztan teged, es sekelyes gondolkodasod aposztrofalja. minden jot!

Makkasz 2013.04.29. 14:19:47

@Analyzer: Nem hiszek semmit. Nem tudtad hogy orban letrehozott egy "szellemi kommandot" gondolatai vedelmeben?

Dehogynem feldobtad, osztottad az eszt:
"haaaaat, finoman fogalmazva is meglehetosen nagy tajekozatlansag." "lovesed sincs az amerikai valosagrol"
Majd a legjobb, kozvetlenul ezutan:
"lovesed sincs az amerikai valosagrol, mert addig jo neked. mindenesetre mi vettunk egy kis hazat a hegyek kozott, furattunk kutat, felszereltuk napelemekkel, viztartallyal, generatorral. betankoltunk kajaval, fegyverrel-loszerrel. adja a sors, hogy a budos eletben ne kelljen egyikhez se hozzanyulni, kulonosen a fegyverekhez, de azert megnyugtat, hogy van egy b-tervunk."

Ez sokmindent elmond, kicsit ijeszto. nem banom, ha nem oktatsz tovabb, egyaltalan.
Good luck.

Makkasz 2013.04.29. 14:22:14

@Analyzer: Mi az hogy aposztrofalja? Jelzi, bizonyitja? OMG

Analyzer 2013.04.29. 14:28:21

@Makkasz: csak egy ostoba sertodik meg azon, ha tajekozatlannak hivjak, es orbanozik, bajnaizik, gyurcsanyozik a hazajatol x-ezer merfoldnyire. es csak egy bolcsesz ijed meg egy esetleges off-grid eletmodtol.
te nem az amerikai nepszavaban szoktal posztolni, mert akkor minden a helyere kerul! :)

huuuu, tenyleg megyek, pedig kotelessegem lenne meg oktatni teged jo uram, boven rad ferne...
aldasbekesseg!

Makkasz 2013.04.29. 14:36:49

@Analyzer: Ahogy mondatm, letrejott egy ilyen szervezet, nem azonositalak vele. Engem erdekel a magyar politika alakulasa, mert ott vannak rokonaim, barataim, vagytonom nagy resze, vissza akarok majd menni es gyermekeim is egyszer.

Latod kis butus, en jobboldali vagyok, nem irok az emerikai nepszavaba. Itt pedig a republikanusok szimpatikusak.

Mondataidbol vilagit, hogy nem duzzogsz a videki pici hazadban.

Orulok hogy ugy erzed oktathatnal, jelzi (aposztrofalja:))))) hogy nagy onbizalmad van. Az hasznos.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.04.29. 16:20:05

@Politikai Ateista:

Az indexen megjelent interjú nem egyértelműen (csak részben) globalizációt népszerűsítő interjú.

Mivel érdekes kettősséget lehet megfigyelni.

Az emberi faj nemzetközi kapcsolatairól, intézményeiről, eszközökről van szó
[ Mivel, maga a globalizáció
2 szinten értelmezhető a következő módon:
1, mint egy szociológiai/gazdasági/stb-s FOLYAMAT,
2, mint nemzetközi intézmények, megállapodások/kapcsolatok, eszközök létrehozása/megszűntetése/megváltoztatása ]

1, ha a gazdaságról van szó, akkor potenciált lát, ill. sok-sok kiaknázatlan lehetőséget.

2, ha közügyről, azaz a mezei kis emberek közös ügyéről van szó (legyen az [nem az ő példái] világparlament, vagy globális piaci szabályozás, vagy környezetvédelmi projektek, vagy pl közös tudományos bármik..)
nem tartja szükségesnek sok esetben, hogy nemzetközi/globális módon legyen kezelve, hanem azt mondja, hogy maradhatnak állami keretek közt.

Tehát a gazdaság, a pénzügy további liberalizációját üdvösnek gondolja

A civil kontroll globalizálását (intézmények létesítését), ill a közügyek egységesítését nem tartja fontosnak (ill. csak részben).
-----------

Én ehhez annyit tennék hozzá, hogy nemzetállami keretek közt jöttek létre a
nemzetek felett, globálisan, sok lábon egzisztáló multik; - és váltak földünk uralkodó gazdasági formájává.

és, ezzel párhuzamosan nem fejlődött a szabályozás, mivel nem jött létre nemzetek feletti egységes gazdasági szabályozó szerv.
[ A világbank és a valutaalap nem ezt a funkciót látják el ]

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 16:41:20

@szorokin:

minek kéne egységes szabályozó szerv?

akik piacorientált módon kezelik ezt a sztorit azok ma is rengeteget profitálnak ebből.

pl. lásd Szingapúr, Hong-Kong stb

calabria007 (törölt) 2013.04.29. 16:42:08

@szorokin:

de régebben se volt ez másként

Firenze, Velence vagy Amszterdam is így emelkedett ki a SEMMIBŐL...

Makkasz 2013.04.29. 17:37:00

@Analyzer: Doomsday guy, érdekes személyiség lehetsz.
Hogy került a magyar alkotmányozgatásról pozitív véleményed a piacvédelmi posztba?

Ez vezetett félre, ezért gondoltam hogy fidesz megtévesztett híve vagy, mert rajtad kivül nem ismerek senkit, aki nem fidesz párti és pozitív véleménye lenne az alkotmányozgatásról és a tartalomról.
Miért nem vitted haza feleséged?
Az aposztrofál jelentésének utánanéztél-e már?

Izgatottan várom válaszod, tanításodat.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.04.29. 20:31:46

@calabria007:

rövid válaszom, a nihilista/leíró szemléletű:
Minek kell a földnek multi ?
Nem kell(ett), de létrejött.

"minek kéne egységes szabályozó szerv?"
akár kell (szükség lenne rá), akár nem
létrejön, vagy sem...
süti beállítások módosítása