sorok között

sorok között

A 6 milliárdos tévedés

2013. április 12. - Politikai Ateista

Melegszik a helyzet a szigeten, elszámolta magát az EU:

A Ciprusnak nyújtandó EU-IMF mentőcsomag végső összege a korábban számolt 17 milliárd euró helyett 23 milliárd euró lehet - derült ki az EU-ECB-IMF trojka kiszivárogtatott jelentéséből. A különbséget teljes egészében a ciprusiakkal akarják kifizettetni. - Mégis itt az államcsőd: botrányos hibát követett el az EU - Napi Gazdaság

Honnan a pokolból fogják összekaparni az extra 6 milliárdot a ciprusiak? A megszorító csomagon már csak nehezen lehet szorítani. A trojka szakértőinek előrejelzései szerint a ciprusi gazdaság idén már egyébként is 8.7 százalékkal zuhanhat. Legalább ők optimisták.

A nagybetétesek végleg elbúcsúzhatnak a bankszámláik biztosítatlan részétől, Ciprus pedig az aranytartalékoktól, de könnyen előfordulhat az, amire a hivatalos cáfolat ellenére több esetben is utaltam: a 100000 euró alatti, eddig biztosítottnak gondolt betéteket is bevonhatják a bankmentésbe.

Érdekes kérdés, hogy mi az oka a ennek a komoly eltérésnek, és az is, hogy mi ez a 6 milliárd, a görögöknek kicsengetett százmilliárdokhoz képest. De van ezeknél izgalmasabb probléma is. Vajon miért lépett ilyen későn a trojka?

A ciprusi mentőcsomag már egy ideje a levegőben lógott:

Az erősen eladósodott Ciprus azzal számol, hogy még idén decemberben megkapja Oroszországtól a beígért pénzügyi segély első részét és ezzel megmenekül az európai mentőcsomag igénybevételétől - írja a Financial Times Deutschland (FTD). - Offshore és olaj - Oroszország "puszira" menti meg Ciprust? - Világgazdaság online

Ez a cikk 2011 decemberében jelent meg. A ciprusi bankok a legnagyobb veszteséget (11 milliárd euró) a görög kötvények vágásán szenvedték el. Ez sem tegnap volt. Sőt, az unió döntéshozóinak már a vágások előtt számolnia kellet volna a ciprusi mellékhatásokkal.

A Market Daily Briefing szerkesztőjének van magyarázata a téblábolásra.

A német és a francia pénzintézetek - az orosz oligarchák mellet - cipruson parkoltatták a pénzüket a magasabb kamatok miatt. David P. elmélete szerint ezeknek a pénzintézeteknek időre volt szükségük a pénzük kimenekítéséhez, a betétfosztások előtt.

A következő grafikon a ciprusi bankok betétállományának változását illusztrálja - forrásaik alapján elkülönítve - 2006-2013-ig.

Cyprus-selected-deposits.png

Fekete - eurozónás bankok

Piros - belföldi lakossági, és vállalati betétek

Kék - ciprusi bankok

Zöld - eurozónán kívüli bankok

Narancssárga - orosz "maffiózók"

 

Mondjuk ez csak egy elmélet.

A blogmotor szarakodik a mentéssel. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy néha nem lehet kommentelni. A hozzászólásokat nem én tiltottam le.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr335217864

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása