sorok között

sorok között

Miért nem szereti Orbán Viktor a megszorításokat?

2013. február 11. - Politikai Ateista

Azért nem amiért a világ összes többi választott miniszterelnöke: népszerűségvesztéssel jár, és csökken az újraválasztás esélye.

 

Austerityleaders.png

 

A Fidesz folyamatosan támadta a Bajnai-kormány megszorító intézkedéseit, és előszeretettel ragozták azt a nyilvánvaló hülyeséget hogy ők soha nem vetemednének hasonló aljasságra. Fail. Természetesen már a kétharmados győzelem előtt is tudták, hogy megszorítások nélkül nem fog menni. A kellemetlen intézkedésekkel szembeni ellenszenv kiküszöbölésére a szómágiát találták a legmegfelelőbb eszköznek, vagyis egyszerűen nem nevezik a nevén a dolgokat:

A megszorítás nem azt jelenti 2010 óta, mint előtte – derült ki abból a válaszból, amint a nemzetgazdasági tárcától kaptunk. A Matolcsy György vezette NGM nemrég megszorítások nélkül elért gazdasági sikerekkel büszkélkedett, szerintük ugyanis csak a szociális támogatások, a bér és nyugdíj csökkentése a megszorítás, viszont általában a költségvetési kiigazítás vagy az adóterhek emelése nem az. Viszont a sajátos értelmezésüknek sem tudnak megfelelni; így is voltak megszorítások az elmúlt években. - Megmagyarázták a magyar gazdasági csodát - Index

Osztogatás vagy fosztogatás?

Azonban hiába darálják minden lehetséges fórumon a "siker" kifejezést, a nem-megszorítások azért mégiscsak éreztetik a hatásukat. A választások közeledtével nem árt óvatosabban cibálni a választók nadrágszíját.

Útelágal@ázód!ás/hoz érkeztünk:

A következő évtized adósságdinamikáját tekintve egyértelmű az üzenet: a gazdaság alacsonyabb potenciális növekedése miatt a szigorú költségvetési politika melletti elköteleződés, valamint a csökkenő állampapír hozamok elengedhetetlenül szükségesek a GDP-arányos államadósság csökkenéséhez. A szokásos választások előtti kiköltekezés felrobbantaná az adósságrátát - árulják el elöljáróban a Merrill szakértői. - Ami kivégezheti a fontos magyar célt - Portfolió

A demokrácia ördögi csapdája

A rendszerváltás óta csak az MSZP-SZDSZ koalíciónak sikerült újraválasztatnia magát 2006-ban. Mi a siker titkos receptje? Gyurcsány Ferenc méltán elhíresült öszödi monológja szerint hazudtak reggel, délben, meg este, miközben úgy csináltak mintha kormányoztak volna. Mondjuk akkoriban még az Európai Bizottság is sokkal lazábban kezelte a költségvetési hiányt.

Brüsszel mostanában a megszorítások barátja lett, a magyar kormányból pedig kötelezettségszegési eljárásokkal kényszeríti ki a költségvetési fegyelmet. Jelentősebb gazdasági növekedés nélkül olyan érdemi hangulatjavító intézkedésekre, amelyek a társadalom széles rétegei számára az életszínvonal tényleges növekedését eredményezik ezért nem is igazán kell számítani. Ez nem kedvez túlságosan tündérország királyainak. Az újraválasztási esélyeiknek legalábbis biztosan nem.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr215066268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vomit 2013.02.12. 19:22:36

a hazudos juncker oszintesegi rohamaban egy mondatban elmondta a nagy titkot:
www.zerohedge.com/news/2012-11-29/cashin-catches-juncker-act-telling-truth-confirming-everything-lie

"We all know what to do, we just don't know how to get re-elected after we have done it."
süti beállítások módosítása