sorok között

sorok között

Szellemváros

2013. január 13. - Politikai Ateista

Ordoszról és a többi kínai szellemvárosról már megjelent néhány beszámoló a magyar médiában:

Ingatlanpiaci szakértők tavaly év végén 64 millióra becsülték az országszerte üresen álló ingatlanok számát Kínában. A Népköztársaságban gyakran egész városnegyedek, sőt kész városok maradnak lakó nélkül, s csaknem minden esetben új építésűek. A jelenség az elmúlt évek építőipari boom-jának, az ország gazdasági növekedésének fenntartásához szükséges, kereslet nélküli, a kormányzat által megrendelt óriás beruházások eredménye. - Szellemvárosok Kínában - 64 millió lakás üresen - Ingatlan és Befektetés

Itt nézegethetsz fényképeket a halott városról, ha kedved van hozzá.

Magyarázat van, az ingatlanárak rohamos emelkedése miatt sokan nem tudják megengedni maguknak ezeket a lakásokat, akik pedig igen azok gyakran csak befektetési céllal vásárolnak, és eszük ágában sincs beköltözni. Ezek az óriásberuházások egyelőre jót tesznek a kínai építőiparnak, és a gazdaságnövekedési mutatóknak, de szerintem kezd már buborékszaga lenni a dolognak. A kormány állítólag a vidéki lakosságot akarja a városokba terelni, és az óriásmetropoliszok zsúfotságát csökkenteni az építkezésekkel.

Valamivel nehezebb megmagyarázni, hogy az állami tulajdonú China International Trust and Investment Corporation miért építtet szellemvárosokat Afrikában is.

Az angolai Luanda külterületén található az alig 3 év alatt felhúzott Nova Cidade de Kilamba, amely 750! darab 8 emeletes lakóépületet, 12 iskolát, és több mint 100 kereskedelmi egységet tartalmaz. Félmillió embernek szolgálhatna lakóhelyéül, de teljesen üres.

China_ghost_city2.jpg

China_ghost_city4.jpg


Nagyobb térképre váltás

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr455012130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.01.13. 08:54:16

Viktor is tudomást szerezhetett erről és abban reménykedhetett hogy kinyalva az elvtársak hátsóját,megszánják és ide is építenek valamit...

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2013.01.13. 09:47:58

@toportyánzsóti: :)
Ja, mondjuk lecserélik azokat a lakótelepeket, amelyek nemsokára lakhatatlanná válnak:
"Az 1990-es évek közepéig csak viszonylag kevés lakás esetében vált szükségessé
a teljes felújítás, az ezredfordulóra azonban a részben felújításra szoruló lakások
száma becslések szerint már elérte a 18 ezret. A felújítási munkálatokkal azért
sem lenne szabad tovább késlekedni, mert évezredünk második évtizedének végére
több százezer panellakás válhat lakhatatlanná"
archivum.epiteszforum.hu/muhely_utopia/panelrehab.pdf

toportyánzsóti 2013.01.13. 09:59:18

Nem leszünk gyarmat,csak hajléktalan csövesek,akik a Rózsadomb köré gyülekeznek,maradékért...Ez a jelenlegi nagyívű terv,meg a napi 3 dolcsiért dolgozó szalagmunkás...Ázsiában ez a menő.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.13. 11:35:12

A kül és belföldön épített szellemvárosok egy részét azért húzzák fel a kínaiak, mert oda akarják telepíteni azokat a lakókat, akiknek háza-földje alatt értékes ásványkincsek vannak vagy alkalmas a földterület nagyüzemi mezőgazdaságra.
Ceausescu falurombolása is ezeket a célokat szolgálta, azzal a hátsó szándékkal, hogy egyúttal a lakosság etnikai összetételét is átrendezik, felhígítják az egy tömbben élő lakosságot.

Dél Amerikában ugyanezt csinálják a kínaiak:
"A Toromocho (magyarul a Szarv nélküli bika) hegye mintegy 140 kilométerre van Limától, Peru fővárosától. Várhatóan nyolc éven belül teljesen eltűnik, csak egy bányakráter marad a helyén. A Chinalco kínai óriáscég ugyanis 860 millió dollárért megvásárolta a területet, és a tervek szerint 2,2 milliárd dollár beruházással három évtizeden át rezet, molibdént és ezüstöt bányásznak ott.
Több száz embernek ígérnek munkát. Az egyedüli szépséghiba, hogy a hegy oldalában és a lábánál, Morrococha településen élő mintegy ötezer lakos egy része nem akar elköltözni, pedig a régi tégla- és agyagházakba még a víz sincs bekötve. A kínai bányatársaság hiába épített fel tíz kilométerrel odébb, a központi országút közelében egy új várost."
nol.hu/kulfold/20130112-csoda_latin-amerikaban

Meg fognak ezek a szellemvárosok telni, csak idő, amíg odakényszerítik a lakókat.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.13. 12:16:32

@Politikai Ateista:
Ebből lesz még egy nagy parasztlázadás.
A panellakások jó részét 50 évre építették, van amelyeket csak 30ra, állami/önkormányzati BÉRLAKÁSNAK. A lakók meg egy kis állami propaganda hatására a 90es években megvették egy hosszútávú pilótajáték keretében.
A szerkezeti elemeket nem érdekli ki a tulaj, azok rohadnak.
Több százezer ember fog pofára esni. Kiadtak egy rakás pénzt, amit tán még akkora se fognak kifizetni, mire életveszély miatt kidobják őket az utcára.
Jó kis cirkuszok vannak itt beprogramozva.

Rontó Rostás Gyuszi, a pettyáni betyár 2013.01.13. 13:18:46

Én itt egyetlen angolait sem láttam. Ezek itt mind kínaiak.

Tuti biztos, hogy nem éppen gyarmatosítás zajlik?

graubünden1 (törölt) 2013.01.14. 17:49:05

egyenlítői éghajlat alatt légkondi nélkül kínzás efféle betonépületben lakni

gratula a tervezőknek
süti beállítások módosítása