sorok között

sorok között

2013 baljós árnyai

2013. január 01. - Politikai Ateista

A 2013-as évet az Európai Unió az írek elnökségével kezdi. Ez kapásból két rossz ómen egy mondaton belül.

Írország példát mutatott a válságkezelésből a világnak, amivel kivívta a pénzügyi szektor, a befektetők, Brüsszel, és az IMF általános elismerését. A bankok által termelt veszteséget a kormány egy az egyben lenyelette a lakossággal. Mivel ennyi pénz nem akadt a farzsebben, a bankármentő tranzakció hagyott egy kisebb nyomot az államadósságon, aminek a felköhögése el fog tartani még egy darabig.

Természetesen a bankárok iránti szolidaritás miatt megnövekedett államadósság, és a költségvetési hiány rendkívül népszerűtlen megszorító intézkedéseket is magával vont, de az írek állják a sarat. A miniszterelnökük annak idején büszkén hírdette, hogy Írország nem Izland, nem fogják megtagadni a kötelezettségeiket, ami lehet, hogy a lakosság részéről lemondásokkal fog járni, de a piacok meghálálják majd az áldozatot.

Az európai bankárszocialista válságkezelés receptjét betűről-betűre betartó írek azonban semmivel sincsenek jobb helyzetben mint a vikingek, akik visszautasították, hogy a bankszterek házibulija után egyedül takarítsák fel a hányást.

Gazdasági növekedés tekintetében Írország még az óvatos becslések szerint is legalább 1.7%-kal alulmúlta Izlandot 2012-ben, a munkanélküliség pedig: Írország 14.9% - Izland 4.3%.

Ami a befektetők, illetve a piacok háláját illeti, egyelőre az írek vezetnek orrhossznyival. A három nagy hitelminősítő közül azonban a Moody's már az izlandi államadósságnak adott jobb osztályzatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr934989844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.01. 22:54:41

Szerintem ez elkerülte a posztszerző figyelmét, pedig ebben is van szép grafikon, csak épp Izland államadóssága a GDPje 130%a.

"Izland kiheverte a csődöt, de a receptet jobb, ha eltitkolja
Zsiborás Gergő, 2012. február 21., 13:57
Privátbankár

Az izlandi bankszektor 2008-as csődje után a szigetország az IMF-hez fordult, gazdasága 2009-ben 7%-ot zuhant. Súlyos megszorítások, áfaemelés és a háromkulcsos adórendszer bevezetése után Izland 3%-os GDP-növekedéssel zárta a tavalyi évet. De mennyire tartós a szigetország felemelkedése, lesz-e bezzeg ország a nemrég felminősített Izlandból?"
privatbankar.hu/makro/izland-kiheverte-a-csodot-de-a-receptet-jobb-ha-eltitkolja-244925

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2013.01.02. 09:02:02

@Anyád, a szúnyogok!!!: Nem kerülte el a figyelmem, de ha az ír vonalon indulnak el, akkor a 130% most több mint 1000% lenne.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.02. 09:22:05

@Politikai Ateista:

És ezt honnan veszed?
Hasadra csaptál?

Izland gyakorlatilag leállamosította a magánbankjait, tehát az összes velük szembeni követelés az államadóssága része lett, amit az izlandi állam nem is vitat.

A bankok tulajdonosait, részvényeseit a britt és egyébb államok kártalanították, tehát Izland nekik tartozik és a tartozásait a lehetőségeihez képest fizeti is, tulajdonképpen erre vették fel az IMF hitelt.

Nagyjából ugyanaz a történet, mint Írországban.
Csak kicsit jobban verték át az izlandi politikusok a népet :)

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.02. 09:26:22

Amúgy van magyar ismerősöm, aki Írországban él két éve, ott született 2 gyereke is.
Részmunkaidős takarításból sokkal jobban megél, mint itthon a szakmájában.

vomit 2013.01.02. 23:17:32

The secret debt of the EU - The Synthetic Financial Destruction of Europe
www.youtube.com/watch?v=vfrkC_prEGQ
ezt a linket mutatja benne
ec.europa.eu/competition/recovery/financial_sector.html
2011-ig 4,5 billio euroval segelyeztek a bankokat, vagyis mindenki nyakaba 9000 euros adossagot akasztottak.

vomit 2013.02.12. 19:44:56

@vomit: es termeszetesen ennyi volt a titkolozas ertelme. ezekre az elektromos masinakra tettek ugyanis "felvetel" gombot
www.youtube.com/watch?v=DTylMihNEtY
süti beállítások módosítása