sorok között

sorok között

Elméleti bérfejlesztés

2012. december 30. - Politikai Ateista

Nem vagyok a központosítás barátja, mert azt gondolom, hogy a kiterjedt centralizált rendszerek a természetükből adódóan pazarlók, a legkiválóbb táptalajt biztosítják a korrupció számára, és komoly hatékonysági korlátokkal rendelkeznek. A kormány központosítási törekvéseitől pedig úgy ahogy van kiráz a hideg.

Szócska Miklós bizonyos nyomás alatt annak idején megígérte, hogy meggyógyítja az egészségügyet, mielőtt még minden orvos és ápoló norvégisztáni állampolgárságért folyamodna. Dr Miki állítólag el is utalta a pénzt, azonban a dolgozók ebből nem sokat tapasztalnak, a bérfejlesztésre szánt extra forrás nem érte el a célját, valahol elszivárgott a rendszeren belül:

Az egészségügyi államtitkárság novemberi döntése nyomán egy átlagos háziorvosi praxis 70-80 ezer, míg egy védőnői szolgálat 25 ezer forinttal kap több pénzt a működésére. A pénz azonban a működtetőkhöz kerül, tehát részben önkormányzatok, részben pedig egészségügyi vállalkozások gondoskodnak az elosztásáról, így maradhatott el az ígért béremelés. - Nem nőtt az asszisztensek bére - Index

Szócska hozott is ajándékot meg nem is.

Véleményem szerint ez egy újabb egyértelmű megnyilvánulása a központosított rendszerek hatékonysági deficitjének, a kormány azonban hajthatatlanul kitart a centralizációs mániája mellett, ami az egészségügyön és a közigazgatáson kívül sajnos az oktatást is egyre fokozottabban mérgezi.

Egy korábbi bejegyzésben már hivatkoztam az Állami Számvevőszék, a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásában lévő oktatási intézményekkel kapcsolatos jelentésére:

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrizte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) fenntartásában lévő középfokú szakoktatási intézményeket. A Számvevőszék egyik fő megállapítása szerint a VM fenntartásában lévő mezőgazdasági szakképző iskolák működési feltételei nem járultak hozzá a feladatellátás eredményességéhez, vagyis sokkal többe kerülnek és kevésbé hatékonyak, mint önkormányzati fenntartású társaik. - Újabb pofon a költségvetésnek és az oktatásnak - Portfolio.hu

A lényeg mégegyszer: az állami intézmények "sokkal többe kerülnek és kevésbé hatékonyak, mint önkormányzati fenntartású társaik." Vagyis ha a kormány centralizációs erőfeszítéseit majd siker koronázza, akkor az érintett intézményrendszerek vagy többe fognak kerülni, vagy alacsonyabb hatékonysággal fognak üzemelni, több pénz pedig valószínűleg nem lesz mostanában. Senki ne áltassa magát, nem kivételes esetekről, illetve nem feltétlenül arról van csak szó, hogy a Vidékfejlesztési, vagy az Egészségügyi Minisztérium döntéshozóinak nincs agya. A hatékonyság hiánya a központosítás egyik eredendő bűne, egy olyan dolog mint autót vezetni becsukott szemmel - egyszerűen nem lehet jól csinálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr134985832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kronstadt (törölt) 2012.12.30. 18:55:33

és mindezt 27%-os EHO, ill. 1760 milliárd forintos egészségbiztosítási alap költségvetés mellett

modern TB rendszer, menedzselt egészségügyi piac = tragikomédia

de nemcsak nálunk, hanem mindenütt

Health Economics | Timothy Terrell
www.youtube.com/watch?v=jnsFy8UTosk

Putyilov gyári melós 2012.12.31. 09:33:34

Az államosításnak, központosításnak egyetlenegy célja van. Klientúrajutalmazás és a központtól való totális függőség kialakítása.

Az elmúlt 2 évből elég szépen látszik, hogy Orbán piramis mintára, szoros kézivezérléssel akar mindent irányítani, a szerviliseket jutalmazni, helyzetbe hozni, adott esetben büntetni. A munkakultúrához, a rendszer működtetéséhez tartozó törvények egyre átláthatatlanabbak,követhetetlenebbek, betarthatatlanok.
Ha beszélget az ember egy állami hivatalnokkal, akkor azt hallja, hogy a főnökség semmiért nem vállal felelősséget, kifejezetten irtózik tőle és a leghasználtabb kifejezés az "old meg, azért kapod a fizetésed". Nem irányítanak a vezetők, mert nem értenek hozzá, kizárólag parancsokat közvetítenek. Az állami hivatalok vezetői kommiszárok, hajcsárok, besúgószervezetek működtetői, akiknél a szakértelem, hozzáértés huszadrangú szempont. A vezetéshez, a Fideszhez, Orbánhoz való lojalitás a lényeg, totális a pátállami kontraszelekció.
süti beállítások módosítása