sorok között

sorok között

5000 milliárd karácsonyra

2012. december 26. - Politikai Ateista

Az Európai Bizottság még pénteken csempészte a nagy európai karácsonyfa alá a kormányzati támogatásokkal kapcsolatos jelentését "2012 State Aid Scoreboard" címmel. Egyelőre csak angolul, németül, és franciául elérhető, de 2013 elejére igérik többek között a magyar nyelvű verziót is.

A dokumentumból kiderül, hogy a pénzügyi szocializmus égisze alatt 2008 és 2012 október 1. között a pénzintézetek 5058.9 milliárd euró segélyben részesültek az európai adófizetők, pontosabban a kormányaik, és az Európai Bizottság jóvoltából. Az uniós GDP 40.3 százalékára rúgó számla nem tartalmazza az EKB mentőakcióit, és még korántsem végleges, a "folytatódó piaci feszültségek" miatt az intézkedéseket még nem lehet befejezettnek tekinteni - az iromány szerint.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy minden egyes uniós polgár likviditási segélyezés, és a rossz befektetéseikre vállalt garanciák formájában valamivel több mint 10000 euróval támogatta a pénzügyi szektort 2008-óta. Örülök, hogy segíthettem. A jelentés szerint ez természetes, hiszen a válság következtében - amelynek a kialakulásában a bankárok komoly szerepet vállaltak - törékennyé vált a pénzügyi rendszerünk, és reméljük, hogy ha elég pénzt tömünk a zsebeikbe, akkor előbb-utóbb lesznek olyan kedvesek és megint elkezdenek kölcsönadni nekünk. A bankárok üzleti modellje igazán irigylésre méltó, a profitot megtartják maguknak a kockázatot viszont nagyvonalúan megosztják a társadalom egészével.

Legalább biztosan lesz miből kifizetni az év végi jutalmakat, illetve azokat a bírságokat amelyeket az olyan "botlásaikért" fizettetnek velük mint a Libor-manipuláció, vagy a drogkereskedők pénzének mosogatása.

Nem tudom te hogy vagy vele, de a 10000 eurómért még egy nyavalyás képeslapot sem kaptam tőlük, én azonban nem vagyok neveletlen vadparaszt, és mindenképpen szeretném kifejezésre juttatni az ünnepi jókivánságaimat:

hangbankers.jpg


Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a fent említett 5058.9-ből 34 milliárd eurót már vissza is fizettek...

LOL&GTFO

A MNB 2012. novemberi stabilitási jelentése alapján az I. félévében újból jelentős mértékben emelkedett a nem teljesítő hitelek aránya. Ez az érték jelenleg 16%, ami mind a vállalati, mind a lakossági hitelekre vonatkozik.- Hamarosan a bankoké lesz a legtöbb ingatlan - Portfolio.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr454980610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na-ki 2012.12.26. 19:56:37

Ne aggódj! Plusszban vagy még mindig. Csak egy évet nézz meg, példáil itt van 2010:

"A Magyar Nemzeti Bank negyedéves jelentése szerint tavaly 2,615 milliárd euróval több pénz érkezett Magyarországra az Európai Unióból annál, mint amit az ország különböző befizetések és hozzájárulások formájában oda átutalt."
Öt év alatt Magyarország 13-14 milliárd eurót (4 ezer milliárd forintot!! Többet mint a lenyúlt, elmulatott TB kassza volt!) kapott a befizetések levonása után.
Akikre, mint befizetőkre, minket is támogatókra köszönettel gondolhatsz, azok inkább a német-francia-angol munkásemberek.

Mertcsak 2012.12.26. 20:03:09

Nem lehetne, hogy én kiszállok és visszakapom ezt a 10.000 Eurót??!

Kéne most nagyon!

Dr.Bio74 2012.12.26. 20:04:23

@na-ki:
Na de kérem ! Azért ennyire szőrszálhasogatónak lenni...

shushu2 2012.12.26. 20:04:46

@na-ki: és a Német,francia, angol vállatok mennyi mindent adtak el nekünk, vagy termeltettek meg velünk?

Káposztakukac 2012.12.26. 20:05:46

szokásos magyar bulvár... az, hogy az EU az egyes szervein keresztül ennyi garanciát nyújtott, nem jelenti azt, hogy ezeket a garanciákat le is hívták (márpedig az esetek 99%-ában nem hívták le, és akkor még lehet keveset mondok).

shushu2 2012.12.26. 20:08:46

Néha gondolkodtam ezen a bankmentő akción, mi lett volna ha ezt az 5000 milliárdot nem a (magán) bankok feneketlen kútjába dobáltuk volna hanem mondjuk, befektette volna az EU? Egyébként ha már úgy is szakokat akarnak fizetőssé tenni, akkor a közgáz, gazdasági kockázat elemző szakokat egy az egyben meg lehetne szüntetni, mari néni a piacról is közel ilyen hatékonysággal dolgozna mint a a bankok szakemberei.

Dr.Bio74 2012.12.26. 20:10:05

" A bankárok üzleti modellje igazán irigylésre méltó, a profitot megtartják maguknak a kockázatot viszont nagyvonalúan megosztják a társadalom egészével."

Én nem sajnálom őket, de azért ez sem igaz oly nagyon. A profitért működnek, az elérhető legmagasabb profitért, ezért működik. És kockázatot vállalnak amikor kölcsönbe kihelyezett pénzeik átalakulnak " nem teljesítő hitelek " -ké.

mortullus 2012.12.26. 20:12:53

@shushu2: Megmondom én neked, mi lett volna. Először csak fenyegetőztek volna a bankok, hogy nem fognak hitelezni és jaj mi lesz a gazdasággal.
Ha ezután sem kapták volna meg, akkor antiszemitának lett volna kikiáltva az egész EU.

Dr.Bio74 2012.12.26. 20:13:49

@shushu2:
És boldogan asszisztáltunk hozzá néhány pénzéhes szar alak képében, akik azt is eljátszották ami jelenleg is érték lenne. Ezek a szar alakok az EU hülyeségeitől függetlenül, kényszerítő hatások nélkül tettek tönkre ezernyi dolgot.

fzoli77 2012.12.26. 20:17:45

Srácok.
Szerintetek mi lenne ha nem lennének bankok?
Ennyire naivak, vagy hülyék, már bocs, de nem lehettek. Maximum a kettős mérce beszél belőletek, hogy amikor én dolgozok meg valamiért azért sok pénz jár, amit meg más csinál az szart sem ér. Ez tényleg erkölcsös, és igazságos hozzáállás ugye?

Egyébként utálom a bankokat. Ők kvázi majd mindig jól járnak.
Csak mutassatok már egy másik alternatív modellt, ami működik is, és ellátja a valós / társadalmilag is hasznos feladatokat.

Vagy találjuk fel újra a szocializmust, hátha csak az időzítéssel volt probléma anno?

Vagy mi a valós alternatíva?

Dr.Bio74 2012.12.26. 20:19:35

@fzoli77:
Már megint egy szőrszálhasogató :)

fzoli77 2012.12.26. 20:26:14

@Dr.Bio74:
"Már megint egy szőrszálhasogató :)"

Ja. Lehet hogy csak én látom úgy, de nem elég általában azt mondani valamire, hogy szar, szar, szar. Hanem egy bizonyos szint / értelmi mérce után nem ártana alternatívát is mondani. Ugyanis elég sokszor beigazolódik az is, hogy a rossznál van rosszabb, és nem minden változás álmaink netovábbja.

De ugye minek is gondolkozzunk felelősen nem?

Pene 2012.12.26. 20:26:30

a szabályozás, szankcionálás, átláthatóság hiánya...

röhejes, hogy a bankok milliós szankciókat kapnak, miközben billiókkal dobálóznak. röhejes, hogy egy kis ejnye-bejnyével elintézik a vezetők felelősségét, azok meg elsunnyognak a - kapott bónuszokból - felhalmozott pénzzel Ibizára koktélt szürcsölgetni. röhejes, hogy piti ügyekért becsuknak hónapokra, miközben ezeket meg maximum meghallgatja a(z angol, svájci stb.) parlament...

összesen 1,5 milliárd dollárt fizet a ubs? miközben trillió dolláros kamatcsere ügyletekkel szórakozott éveken át? itt is van pár helyi értéknyi differencia.

egyszóval a politikusokkal együtt a bankárokat is a napba lőhetnénk, csak jobb lenne a világ (napi demagóg-populista adagom ezzel meg is volt:D).

Fikalnyik Eugén 2012.12.26. 20:28:56

@fzoli77:
Mondjál még egy szektort a gazdaságból, aminek kötelező használatára törvények kötelezik a magánszemélyeket és vállalkozásokat...(és magánkézben van)

Önnek megyünk (törölt) 2012.12.26. 20:29:11

@fzoli77: Ha te továbbra is fizetni akarsz az a te dolgod. Szerintem senki sem akadályoz meg abban, hogy minden hónapban átutalj egy megadott összeget. A többségnek viszont nagyon elege van abból, hogy még akkor is ki kell tömni pénzel a bankokat, amikor a társadalom jelentős része már a létminimumon van. Vagy sokszor alatta.

Ha a mostani bankrendszer csak úgy képes működni, hogy állandó állami segítséget kap, akkor ki kell mondani, hogy nem működőképes, és keresni más alternatívát. A társadalomnak rentábilis és versenyképes bankrendszerre van szüksége. Ezek a mostani válságok pedig nagyon jól megmutatják, hogy ez a fajta gazdasági elképzelés egyszerűen nem működik.

tükörfúró 2012.12.26. 20:29:15

Arra kiváncsi lennék, mit szólna a szerző, ha holnap közölné minden bank, szánjuk bánjuk vétkeinket, többé nem kalmárkodunk, nem ad a bank több lóvét, nincs hitel, a pézautomata sem ad több szines fecnit, oldjátok meg.
Lenne nagy koppanás.
Jahogy nehéz felfogni mi a pénz, hogy működik a világ-gazdaság- vagy miért kerül horribilis összegbe egy rendszer működtetése, és mig régen mondjuk papnak vagy katonának volt jó lenni, ma bankvezérnek vagy nagybankárnak jó leni, jé.
Minden világrendszer kitermeli a működtetőit, vezetőit, felső szintű irányító réteget, a működési költség mindig horibilis.
Néha a vezetés elcseszi, és a kisember szív, ettől még, ha világméretű forradalom söpri el a rendszert, általában nem jön más csak káosz és zavaros anarchia.
Ez vár a mostani viágra is, ha végképp kisiklik egyszer a bankok nagy nemzetközi szerelvénye, lerántják egymást a sinről a kocsik, aztán lehet menni hajnal 5től napszáltáig faekével földettúrni megint. De nem ennyi embernek, mert a bolygó lakossága pillanatokon belül szószerint megtizedelődik..

Pene 2012.12.26. 20:34:48

@fzoli77: parancsolj, a valós alternatíva: en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_Yunus

pontosabban az általa létrehozott "szegények bankja". annyira létező és működőképes, hogy Nobel-díjat ért (regényeket lehet olvasni a mikrokölcsön konstrukció(k)ról a neten).

fzoli77 2012.12.26. 20:34:59

@Fikalnyik Eugén:
"
Mondjál még egy szektort a gazdaságból, aminek kötelező használatára törvények kötelezik a magánszemélyeket és vállalkozásokat...(és magánkézben van)
"

Értem, tehát szerinted a megoldás az, ha állami kézbe kerül és a veszteségeket az állam fedezi ezentúl a béreinkből?

Vagy másra gondoltál?

Önnek megyünk (törölt) 2012.12.26. 20:36:57

@tükörfúró: A feltörekvő világ szerintem nem hagyná ki a lehetőséget, hogy bagóért (a megüresedett helyek elfoglalásával) gazdasági részesedést szerezzen például Európában. A gazdaság biztos megérezne egy ekkora kaliberű váltást, de hidd el hamar végbemenne az átrendeződés.

fzoli77 2012.12.26. 20:41:22

@Pene:
"
pontosabban az általa létrehozott "szegények bankja". annyira létező és működőképes, hogy Nobel-díjat ért (regényeket lehet olvasni a mikrokölcsön konstrukció(k)ról a neten).
"

És ez a bankrendszert nem csak egy színesítő elképzelés? Tud esetleg nem csak szegényeket, hanem giga projekteket is finanszírozni? Hány százalékát teheti ki a valós banki forgalomnak ez a szelet?

Gera 2012.12.26. 20:46:23

Unalmas már a sok kreténség. Milyen pénzekről is van szó?
Garanciavállalás - itt ugye kifizetés nincs is, ez egy virtuális dolog
Hitel - gondolom nem kell magyarázni, hogy ezt vissza kell fizetni
Tőkeemelés - az állam cserébe tulajdont szerez a bankban

Segély meg ajándék az nem volt.

B verzió ezek helyett: az adott bank csődbe megy. Az biztos kurvára sokkal jobb lenne.

tükörfúró 2012.12.26. 20:48:21

@Önnek megyünk: Keresd az alternatívát, majd szólj ha megtaláltad és tudod a kivitelezés módját.

Muhaha.

Elárulom egyébként, a hitellufi idején ennek a "pénznek" a jelentős részét már elköltöttük. Hogy, mi, mikor, mire? Igen, te, én, mindenki. Legtöbb a nyugati világba került belőle, pl ebbe a szétrohadóban lévő 2x annyit zabáló mint termelő országba.

Erről -is- pofázott gyurcsibohóc is öszödön, csak mindenki a kurvaországig fogta fel, ezt a részt már nem, vagy alig, csak a 100trükk maradt az agyakba, az olyanok ,hogy mi is lehetett a "világgazdaság pénzbősége" ,már senkinek nem ütött szeget a burájába.

A pénz ugyanis nincsen, nemlétezik. Egy kitalált egyezményes értékmérő. Egy nagy gazdálkodj okosan játék.

Ha többet képeznek virtuálisan, mint amennyi mondjukugy "befektetett" gazdasági tevékenység mögé áll, akkor jön létre az a helyzet, hogy a jövőben pénzrontással vagy egyszerűen ilyen direkt befizetésekkel az elvégzett munka egy részét be kell dobni a rendszerbe.

Látszólag puszira, valójában ezek az "összegek", elégetett sehova nem került érték-mennyiségek azokat a gazdasági lukakat tömik be, amik megtöltik a virtuális vagyon-lufikat tényleges gazdasági teljesitménnyel, az "álpénzt", "hitelpénzt" tényleges gazdasági teljesitményt hordozó "igazi" pénzzel.

Dr.Bio74 2012.12.26. 20:50:35

Szerintem két dologról vitatkoztok, sőt háromról:
1.Vannak akinek ez a kérdés: Kellenek egyáltalán bankok?
2. Másoknak az a kérdés, hogy egy banknak mit is kell csinálnia?
3. És vannak akik szerint az a kérdés, hogy a gazdasági folyamatokban mekkora szerep juthat az állam számára?

Fikalnyik Eugén 2012.12.26. 20:52:17

@fzoli77:
"Értem, tehát szerinted a megoldás az, ha állami kézbe kerül és a veszteségeket az állam fedezi ezentúl a béreinkből?"

most kb. ezt csinálja nulla haszonra tulajdonrész nélkül.
konszolidációért részvényt: ez a megoldás

Évszázadokkal ezelőtt is hitelből háborúztak az uralkodók és ha eladósodtak vitték a bankok a birodalmat vagy újabb háborúkba kényszerítették őket, semmmi nem változott.
Persze erről az átlagemberek is tehetnek, egy bankár faszi mondta egyszer a tévében - mikor megkérdezték, hogy miért építenek hatalmas székházakat a bankok a betétesek pénzéből - hogy ha vityillókban lennének a bankok senki nem rakna oda pénzt. Szarházi képmutatóak az emberek, ők tartják fenn a rendszert. Ha nincs pénzük segget nyalnak a hitelért ha meg két forint van a zsebükben Buffetnek hiszik magukat.

Pene 2012.12.26. 21:04:06

@fzoli77: nem, nem csak színesíti. fogalmam sincs, hogy tud-e gigaprojekteket finanszírozni, szerintem perpill nem ez a célja. de miután milliók pénzét kezeli, véleményem szerint biztosan tudna. de nem is erről volt eleddig szó, sőt, megjegyzem mellékesen, nem a gigaprojektek hitelezése bontotta meg az egyensúlyt. vagy éppen én elsiklottam volna afelett, hogy az egészségesnél több atomerőmű építéséhez adtak hitelt a bankok, és emiatt alakult ki a válságos helyzet?

természetesen a jelenlegi rendszert is lehetne foltozni. már az is javítana a helyzeten, ha a többszörösen áttétes ügyleteket megszüntetnék; ha nem lehetne spekulálni valaminek a bedőlésére, csökkenésére (vagy éppen csak úgy, hogy az teljesen nyilvános!); ha a pénzügyi szektorban dolgozók a teljes kapott bónusz keretükkel (!=teljes fizetésük) is felelnének az esetleges hibáik után (és akkor nem csupán egy kézlegyintéssel/kirúgással intéződne el egy-egy milliárdos leírás). (mielőtt bárki belekötne: a fenti példák teljesen alkalmatlanok önmagukban bármire, csupán kiindulási alapul szolgálhatnak.)

egyszóval, ha lenne felelőse a dolgoknak, ha lenne felelősségre vonás, ha megfelelő védelmi mechanizmusok lennének beépítve a rendszerbe, máris előrébb tartanánk. de amíg csak ezerből egy Kulcsárt és Bernard Madoffot kapnak el, addig még csak visszatartó ereje sincs a mostani szabályozásnak.

==T== 2012.12.26. 21:13:22

Igen,e z sajnos így van itt is, meg az usákoknál is.

Magyarországon is eszméletlen profitokat produkáltak a hazai bankok a válság előtti években, most meg sírnak a bankadó miatt.

Sajnos a 80-as évekre a pénzügyi közvetítő rendszer mintegy daganatként rátelepedett a világgazdaságra, és ahelyett, hogy tankönyvi funkciója mentén finanszírozná a reálgazdaságot, inkább elszívja onnan a forrásokat.

különvélemény 2012.12.26. 21:17:53

Csúnya összeesküvés elmélet minden, ami a pénzügyi rendszerrel kapcsolatos.

A fű kék, az ég meg zöld egyébként...

nu pagagyí 2012.12.26. 21:18:32

Primitív cikk. A reálfolyamatokra a kormányoknak van ráhatásuk. Ha csődbe viszik az országot, nyilván a banki fedezetek is kevesebbet érnek, a nem fizető adósok száma is szaporodik. A bankok helyzete csak tünete a gazdaságpolitika milyenségének. Ha nem segítik ki a bankokat, akkor a betétesek károsodnak, mert esetleg nem kapják vissza a pénzüket. Nyilván a posztíró beleragdt valami hitelbe, hogy ilyen lesújtó véleménye lett a bankokról. Amikor felvette a hitelt, persze még jó ötletnek tűnt. Van ilyen.

különvélemény 2012.12.26. 21:22:58

@tükörfúró: "Jahogy nehéz felfogni mi a pénz, hogy működik a világ-gazdaság- vagy miért kerül horribilis összegbe egy rendszer működtetése"

Neked láthatólag nehéz...

különvélemény 2012.12.26. 21:23:46

@nu pagagyí:
Hú de nagyot csavartál, hogy a fityeszre fogj mindent.

sántaturul 2012.12.26. 21:28:43

a blogger úr/hölgy egy nagy barom, esetleg valami szemellenzős jobber. attól, hogy 10 ezer eurós átlagot mutat a statisztika (ha igaz) az még nem azt jelenti, hogy ez magyarországra is érvényes volna. meglehet a németekre, dánokra, hollandokra stb. akár 15-20 ezres átlag is juthaott, de, hogy a magyarokra egy megveszekedett buznyák sem, az tuti. mi évente kb 200 ezer eurot fizetünk be, helyette a tízszeresét kapjuk vissza mindenféle támogatás címén. mármint azokban az években, amikor a kormányapparátus képes normálisan pályáztatni és a pályázati pénzt behajtani. mostanában nem ez a módi, mert imtpotensek, még ehhez sem értenek.ha részletesebben megnézné a magyar költségvetést, vagy meghallgatná a gazdasághoz oly nagyon értő politikusain nyilatkozatait, akkor tudná, hogy akármilyen projektet emlegetnek, a mondatuk végén mindig ott áll: azt uniós támogatással valósítjuk meg. mármint abban az esetben, ha a tyúk eszükkel képesek lesznek egy normális, működő pályázatot kiírni, ráadásul időben, és a pénz behajtani.

jjoey 2012.12.26. 21:29:30

Jó a poszt, csak arról nem ír, hogy mindehhez mi kellett.
Arról hallgat, hogy a minimálos magyar és a max 1000€-t kereső "nyugati" ember hitelre vette a kocsit, lakást, nyaralást, hogy a többtízmilliós uniós polgár elhitte, hogy a semmiből is vehet magának luxust.
Mi lett volna, ha a bank azt mondja, "magának nem", ment volna az ombudsmanhoz meg a tasz-hoz, hogy "őt diszkriminálják".
Realistának kellene lenni, a kapitaliszmusban nem jár mindenkinek ugyan az. Sokan sokmindenről lemaradnak, főleg akik olyan melőt végeznek, amit a kínai/mások is elvégeznek, olcsóbban.
Ez van. Akinek nem tetszik, ott van pl Észak-Korea? :)

sárkányfő 2012.12.26. 21:38:01

Sajnos a poszt utolsó mondata lemaradt.

Pótolom:

"Kedves EU! Köszönöm, hogy megmentettétek Görögországot és a spanyol bankokat, a csődtől, mert az dominószerűen magával rántotta volna előbb a déli államokat, majd az egész eurozónát, és az egész EU-t is, benne minket magyarokat is, mivel mi magunk is az EU tagjai vagyunk, illetve ezer és egy szálon (valójában: sokkal többel) kötődünk az E-hoz."

Na valahogy így.

A garanciát számszerűsíteni és úgy tenni, mintha te konkrétan euró ezreket pengettél,volna, "kicsit" necces... pláne hogy a németek az igazi garancia, nem mi a pöttöm csórók...
De bulvárposztnak kiváló volt, a Blikknél még sokra viheted.

különvélemény 2012.12.26. 21:43:31

@sárkányfő:
Bár veled beszélgetni egy külön élmény, de szerinted miért mentették meg (adtak pénzt, hogy visszaadhassa) és miért tömték eddig (2008-ig) az országot pénzzel?
A stabilitásért mi?

sanyix 2012.12.26. 21:51:29

@fzoli77: miért az lenne a megoldás? Ki írt ilyet? A kötelezőséggel van a baj. Manapság ha nincs bankszámlád kb nem tudsz élni. Néhány évtizede még nem volt így, jó volt a készpénz is... amit a kezecskéddel odaadsz...
Kialakítják maguknak a monopolhelyzetet, majd sakkban tartják vele a népet, akár úgy hogy azzal fenyegetnek hogy lenyúlják a pénzed (bankbetéted).

sárkányfő 2012.12.26. 21:55:12

@különvélemény:
Melyik országra vonatkozik a kérdésed? Ránk, vagy a görögökre? A görög válság 2008 végén tört ki, mi meg két forrásból kaptunk pénzt: a rendes EU-s alapokból főleg konvergenciára, ezt kapjuk most is, illetve a válságban az imf-től kértünk hitelt.
És ez hogy kapcsolódik ahhoz amit írtam?

sanyix 2012.12.26. 21:57:12

@fzoli77: alternatíva: 70-80 évek előtti rendszer ahol a bank van államért/ügyfélért, tisztességes haszonnal, és nem fordítva. Ahol ha a bank elbassza, szépen tönkremegy, a vezetői vagyonát pedig a kártalanításra használják fel, ahol a világ bankjainak összessége nem néhány kézben összpontosul, ahol ha átbasszák az ügyfelet évekig hűvösre kerülnek, ahol VALÓS pénzt hiteleznek, és ahol nem állnak a törvény felett.

különvélemény 2012.12.26. 21:57:51

Csak a poén kedvéért:
Deutsche Bank AG:
Total assets: € 2.164 trillion (2011)
Profit: €4.3 billion (2011) (a kimutatott nyereség)

Szép számok, főleg a 2% eszközértékre vetített nyereség...

különvélemény 2012.12.26. 22:00:22

@sárkányfő: "Melyik országra vonatkozik a kérdésed?"
A görögökre.
"És ez hogy kapcsolódik ahhoz amit írtam?"
Csak hogy tudod e, miért mentegetik, segítek, kb. azért, amiért a törököket szeretnék az eu-ban látni.

John Doe3 2012.12.26. 22:02:54

@Fikalnyik Eugén: pl. a komplett energiaszektor. Próbáld meg úgy járatni a Diesel-autódat, hogy nem a kútnál tankolsz, hanem a használt étolajadat teszed bele (különben helyesen). Nagy meglepetésben lesz részed!

sárkányfő 2012.12.26. 22:07:20

@különvélemény: Hát mert EU-s érdek, ezért, mi másért.

különvélemény 2012.12.26. 22:13:29

@sárkányfő:
Pontosan milyen érdek is fűződik a sziesztafeszt görögök óriási gdp-jét beintegrálni Európába?
Mit is tudnak ők, amiért minden pénzt megérnek, még adósságelengedést is?
Ezt, ha kifejtenéd, meg ne feledkezzünk meg a törökökről sem...

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.26. 22:14:23

@==T==: "Magyarországon is eszméletlen profitokat produkáltak a hazai bankok a válság előtti években"

egyem a kis szívedet. és azokkal a pógárokkal mi a helyzet, akik a bankok pénzén autót, lakást, tévét, nyaralást vettek? nekik gondolom mindez alanyi jogon járt a betétesek pénzéből.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.26. 22:17:44

egyébként tessék, így néz ki ez a rendszer itthon:

2004, gyurcsány bankadója:

"http://gazdasag.ma.hu/tart/rcikk/c/0/99870/1"
Csányi Sándor, a hazai bankrendszer össznyeresége közel felét adó OTP Bank első embereként a pénteki nyilatkozatot magyarázva a Népszabadság hétvégi számában elmondta, hogy a részvényesek követelménye vele szemben a nyereség maximalizálása, s e feladatot ő sem kerülheti meg.

A nyereséget termelő tevékenységek külföldre telepítése kapcsán Csányi példaként említette a kártyatársaságot és az ügyfélszolgálatot, melyet alacsonyabb munkabérrel és kisebb adóteherrel működtethet az OTP a szomszédos Szlovákiában.

Az OTP eltökéltségének illusztrálására Csányi elmondta, hogy a bankszektor mindig is fontosnak tartotta az együttműködést a kormányokkal, de ez a készség lanyhulhat akkor, ha a pénzintézetek vezetői a sajtóból értesülnek egy afféle "ötletbörzének köszönhető új sarcról".

amikor pedig viktor vezette be, akkor egy szava sem volt a lelkemnek. hát dögölj meg csányi!

sárkányfő 2012.12.26. 22:19:45

@különvélemény:
Szerintem teljesen eltérsz a poszt témájától, ami finoma szólva rosszul és szuperfelszínesen közelítette meg a témát.

De ha már erről akarsz csevegni, ám legyen. A görögök GDP-jét nem most integrálták be, most a görögök megmentése volt soron, a beintegrálás értelemszerűen időrendben korábban volt, 81-ben léptek be az EU-ba. Ennek akkor elsősorban politikai okai voltak, ahogy - legyünk őszinték - minket sem a hatalmas gazdagságunk miatt vettek be a klubba.
De tökmindegy milyen okokból vették fel őket anno, ha már bent vannak és dominót idézhetnek elő, akkor már önérdek (is) a megmentésük.

Ha tudnám mire akarsz kilyukadni, biztos gyorsabban haladnánk :)

Fikalnyik Eugén 2012.12.26. 22:49:08

@John Doe3:
"pl. a komplett energiaszektor. Próbáld meg úgy járatni a Diesel-autódat, hogy nem a kútnál tankolsz, hanem a használt étolajadat teszed bele (különben helyesen). Nagy meglepetésben lesz részed! "

Vitatkoznék.
Nem kötelező robbanómotoros járművet használni, ellenben bankszámla használatra kötelezenek pl. egy szimpla kényszervállalkozót is.
Még a kerékpáron is jár.

Forrest közlegény 2012.12.26. 22:51:21

Véletlenül nem keveritek össze a subprime válság hatásait PIIGS tagállamok bankjainak adott tőkeinjekcióikkal?

Kérdezem, mert már régen olvastam kimondottan közgazdasági, pénzügyi híreket. Másrészt nem akarom átolvasni a jelentést, mert akkor szótároznom is kell.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2012.12.26. 22:54:30

zsííííír.

meglepő, hogy csak ennyivel.

különvélemény 2012.12.26. 22:55:00

Tehát politikai okból, bravó, na akkor lépjünk tovább, mi volt ez a politikai ok náluk?
És mi volt nálunk?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.26. 23:05:07

@Fikalnyik Eugén: egy ok, ami hirtelen eszembe jut, hogy a bevételeidet jobban látja az állam, ha van bankszámlád, és össze tudja venni az általad bemutatott, és az ügyfeleid/vásárlóid számára kiadott blokkal például. persze vezethetne az adóhatóság is ilyen számlákat, de én speciel sokkal szívesebben hagyom a pénzem egy magán bankban, mint az aktuális elvtársaknál. egyébként az is megérne egy misét, hogy ha nem bankok lennének, akkor mi szolgálná az átutalásokat, mi adna kamatot a pénzünkre és hol tarthatnánk biztonságban a megtakarításokat. ja, és bankba kamatra teszed a pénzed. te is jól jársz, nem muszáj hitelt felvenni, amin keres az átkozott

otgorbebogre 2012.12.26. 23:41:23

Kedves posztolo ajanlom hogy olvasgasd a Szechenyi Hitel c. muvet. Voltak akik mar a 19.szazadban is tobbet tudtak a gazdasagrol mint te a 21.ben.

sanyix 2012.12.26. 23:46:47

@otgorbebogre: unalmas már ilyesmiket benyögni annak aki épp nem dícséri a bankok "kiváló" munkáját és tevékenységét... ettől nem lesz igazad.

sanyix 2012.12.26. 23:52:27

@balage_81 reloaded: a valódi ok pedig az hogy ha kell a vagyonod nullázható legyen, és sakkban lehessen tartani az embert a bankszámlájával, és persze hogy mindenki fizesse a jó kis sarcokat (nem csak az államét, hanem a bankokét is, a számlavezetési díjat, a papírdíjat, kártyadíjat, díj díjat).

"egy magán bankban, mint az aktuális elvtársaknál. " amit egyébként az aktuális elvtársak bármikor kisajátíthatnák, akkor is ha magánbank, max akkor nem ha az a számla egy külföldi bank számláján van...

tede 2012.12.27. 00:15:00

A működés roppant összetett, de aki megnézni a pénz, mint hitel c. (kis)filmet az talán jobban belelát és megérthet bizonyos összefüggéseket.

Nem a betétgyűjtés a lényeg, bár az is fontos lehet, hogy a keletkezett felesleget visszacsatornázzák és ne a párnacihában tartsák a zemberek, de a lényeg a hitelkihelyezésekben nyújtott aktív szerepvállalás.

A kereskedelmi bankok refinanszíroztatják a hiteleket az MNB-vel és ilyen módon pénzt teremtenek a rendszerben, bármennyire is idegenül is hangzik ez, de amikor valaki hitelt vesz fel egy kereskedelmi banktól, akkor annak csak töredéke származik a betétesek pénzéből és a nagy része az MNB által refinanszírozott, teremtett új pénz, ami addig "él", amig tart az adósság.

Enélkül a folyamatos friss pénzteremtés nélkül a kamatokkal állandó növekedési pályára állítótt gazdaság gyorsan összeomlana, mint ahogy látható is, mi történik, mikor a ker bankok nem vesznek részt aktívan a hitelezésben. A feje tetejére is állhat a kormány, akkor sem lesz bővülés, mert nincs vásárlóerő, nincs hitel, akkor nincs pénz sem.

Én speciel mondjuk nem értem ezt az állandó kényszert a bővülésre. Ha az ember kemény munkával, szorgalommal és némi tehetséggel eljut egy életszínvonalra, akkor mondhatná azt, hogy okés, nekem ennyi elég, megvan mindenem, amit ésszerű keretek között igényelek. Persze, az igények mindig változhatnak és nőhetnek, de ehhez miért kéne állandóan nőnie a fizetésemnek? Úgy értem, hogy mondjuk van egy autóm, suzuki ugyan, de elvisz mindenhova, 15-18 évig kiszolgál és utána akár vehetnék egy ugyanilyen autót is ugyanennyiért, de persze a jelen körülmények között ez nem lehetséges.

Igaz, az infláció az egyik fő oka annak, amiért nem állhat le az ember és mondhatja, hogy ok, ennyi fizetés elég, ebből nagyjából mindent meg tudok valósítani, amit akarok, persze nem azonnal, szépen összespórolva, de elég lenne, csakhogy jön az infláció és azon veszi észre magát az ember, ha nem harcol a munkahelyén a magasabb bérért minden évben, akkor elég pár év és már érezhetően nem ér annyit az a pénz. Infláció követő bérezés meg nem annyira általános (ez nem nyugdíj, hogy automatiusan emelgessék), inkább teljesítmény alapon osztogatnak emeléseket, de az egyáltalán nem olyan egyszerű és nincs kőbe vésve, hogy nekem minden évben legalább az inflációt követnie kell a béremnek.

Na mindegy, undorító valahol ez a monetáris rendszer, ami van. Egyszerüen kénytelenk eladósítani mindenkit, mert ha nincs adósság, nincs növekedés, ha nincs növekedés, akkor meg nem lehet a kamatokat kitermelni.

Továbbá szükségszerűek a krízisek, válságok, amikor az állandó növekedés kényszeres rendszer megpróbálja gyógyítani magát és más pályára állítani a dolgokat (az árak pl normalizálódhatnak lásd lakáspiac) vagy egyszerüen csak leírni a veszteséget.

Az egész kényszeres növekedés a hitelkamat miatt van, amit ráadásul olyan pénzre szednek, ami nagyrészt teremtett és a fedezete a hitelvállalás, az adós vállalása.

McKinney 2012.12.27. 00:15:43

az egész csak vihar a biliben meg szájtépés. Eddig úgy ment a világ, hogy kitelt a márványszékházra meg az öltönyösök hadára, most majd nem fog. Már kezdik őket kirúgni. Egy biztos, a megélhetésért eddig is és ezután is gürcölni kell, vagy másokat gürcöltetni. A 10ezer euród lehet hogy fél év múlva csak pár rongyos papírdarab, ami seggtörlésre se jó, mert nem nedvszívó. Nem érdemes nyavalyogni hogy a bankok így meg úgy, ha bármikor előfordulhat hogy a szomszéd srác egy ezresért elvágja a torkodat, vagy akár az uzsonnádért, akkor meg nem mindegy?

alien 2012.12.27. 01:26:09

2.900.000,- forint hát tutkó innen nem fizette ezt az összeget ki mindenki, akko megmit sírsz drága demagóg haver?
mi nem vagyunk nettó befizetők, nekünk csomó pénz jön a közgépbe és a fijjughoz szerintem elégtelen leülhetsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.12.27. 02:11:26

@tede:

Erről van szó. Ezeket a dolgokat "az osztrák iskola" képviselői (von Mises, Rothbard, Hayek stb.) megírták már sok-sok évvel ezelőtt.

Pilotax 2012.12.27. 08:15:30

Nem igazán értem én a kormányokat! A bankokat megsegítik az adófizetők pénzéből. Pedig pofonegyszerűen megoldható lenne az adósválság. A kormány adja vissza az adófizető pénzét és kötelezze rá, hogy rendezze belőle a bank felé fennálló adósságát. A bank visszakapná a hitelbe adott összeget - és újra tudna hitelezni -, az adós megszabadulna a hitelétől, a kormánynak meg nem kerülne ez a megoldás egy fillérrel sem többe mintha a bankoknak adja oda ezt a pénzt.

Don Quixote de la Ferko 2012.12.27. 08:20:32

Lehet elzarándokolni a legközelebbi bankhoz, és letenni elé az autót, lakást, plazmatévét, horgászbotot és a többit, amit a hitelből vett a nép.

Mert ugyi az érem másik oldala erről (is) szól.

Don Quixote de la Ferko 2012.12.27. 08:23:09

@tede:

"Én speciel mondjuk nem értem ezt az állandó kényszert a bővülésre. Ha az ember kemény munkával, szorgalommal és némi tehetséggel eljut egy életszínvonalra, akkor mondhatná azt, hogy okés, nekem ennyi elég, ...."

Üdv a klubban. Az a baj, hogy kevesen vagyunk, a nagy többség inkább a szomszéd anyagi szintje szerint dönti el igényeit és fejlesztéseit.

nu pagagyí 2012.12.27. 08:45:45

@különvélemény: A cikk ugyebár az EU bankjairól szól, nem gondoltam konkrétan a Fideszre, de így ahogy mondod, természetesen ők is csődbe tudják vinni a gazdaságot.

Nálunk egyébként két bank kapott segítséget (még Bajnai idején): az OTP és az MKB. Mindkettő már rég visszafizette a magyar adófizetők pénzét. A többi nálunk működő külföldi tulajdonú bankot az anyabankja segítette ki a válság mélypontján. A mi karácsonyfánk alá a külföldi adófizetők, betétesek tettek ajándékot. Orbán az extrém bankadójával ezt teszi zsebre és újabb ajándékokat követel.

Önnek megyünk (törölt) 2012.12.27. 08:51:51

@Don Quixote de la Ferko: Nem. Az érem másik oldala az, hogy ha az embereknek lenne normális fizetése (ha már egyszer a munkájával előállított terméket/szolgáltatást világpiaci áron adják), akkor egy csomó mindenre nem kellene hitelt felvenni, hanem össze tudnák rá spórolni a pénzt.

Ugyanez megy nagyban az országgal is. Zárd be a gyáraidat, ez így sokkal európaibb. Ne termelj meg magadnak semmit, vedd meg külföldről, ez sokkal kulturáltabb. Ja, hogy ha nem dolgozol,és nincs miből élned. Hát ez a te bajod, vegyél fel hitelt! Ja, hogy azt vissza is kell fizetni? Semmi gáz, majd lejjebb nyomod az életszínvonalat, és veszel fel másik hitelt.

Nem csodálom, hogy ez a fajta liberális gazdaságpolitika nem jön be az embereknek. És ezek után csoda, hogy igény van unortodoxiára? :O

@tükörfúró: Jó, akkor hagyják nálunk azt a pénzt, ne vegyék el többek közt olyan célból, hogy meg kell segíteni a bankokat. És akkor majd ehet mondani, hogy addig nyújtózkodjunk, amíg a takaró ér.

Az, hogy annyit tudsz felhozni, hogy de úgysincs más alternatíva az gáz. Egyrészt meg sem próbálod megvédeni, talán mert te is tudod, hogy nem lehet. Másrészt igenis van alternatíva. Most, a legnagyobb válság idején is voltak országok, akik tudtak növekedést produkálni. Ők kicsit más szemlélettel irányítják a gazdaságukat, és az övék a mienkkel ellentétben működik.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.12.27. 09:08:33

@fzoli77: nekem is ezek a kérdések ötltöttek fel. Amúgy a fejenkénti 10K euró nyugati mércével nem komoly pénz azért, hogy a bankok ne dőljenek be. Mindenesetre a pénzügyi szektor nagyon nem jó így ahogy van, pont emiatt, hogy túl nagy és túl fontos ahhoz, hogy hagyják összedőlni. De tényleg jó lenne látni valami megoldási javaslatot a károgóktól, mert ez így semmi, ezt minden értelmes ember tudja, a gyűlöletkeltés viszont gyermeteg és parasztság.

rohadjmegARCgeci 2012.12.27. 09:14:22

@Zka: A pénzügyi szektor egy súlyos beteg és az is marad mindaddig,míg mesterségesen próbálják életben tartani.

FGSuperman 2012.12.27. 09:17:26

@fzoli77: a valòs alternatíva, hogy a lakossàg döntô többsége nem tud megtakarítani, hònapròl-hònapra feléli a fizetését
nekik aztàn nincs szükségük arra, hogy a kevés fizetésükbôl még a bank is költségeljen

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.27. 09:55:20

@Önnek megyünk: a munkaerő értékét, vagyis azt, hogy mennyi fizetést kapsz, nem az dönti el, hogy mennyiért adják el az általad előállított terméket, hanem attól, hogy ugyanilyen munkaerőt máshol mennyiért találnának. jó lenne mondjuk a közgazdaságtan alapjait érteni, mielőtt leleplezed a világot. azt szintén kifelejted, hogy hiába kerül az általad összerakott mercedes 5 millió forintba, ha egyszer te csak a szalag mellett állsz és a lényeget, a fejlesztést a német központban végzik, ami szintén pénzbe kerül. tehát te pontosan a munkád értékét kapod, egy fillérrel sem többet.

"Zárd be a gyáraidat, ez így sokkal európaibb." - na , még egy baromság, köszönjük. gyárakat azért szoktak bezárni (a tulajdonosok, nem az állam, mert neki nincsenek általában), mert vannak a világ másik pontján más gyárak, amik versenyképesebb áron termelnek (értsd: az ő termékeiket veszik meg a fogyasztók). innentől kezdve két választásod van: megtartod a gyárat és termelsz raktárra, vagy eléred a költségcsökkentést, hogy a terméked ára (ha a minőséget azonosnak veszem) alacsonyabb, vagyis versenyképes legyen.

csodálkozunk itt, hogy az emberek hülyeségeket írnak a bankokról, mikor gyakorlatilag az elemi matematika és logika sem megy nekik? kádár népe él és virul

kistibor 2012.12.27. 09:58:45

@na-ki: Több mint 4500 milliárd Ft áramlott ki Magyarországról 2011-ben. (Tehát csak egyetlen évben). Ez a hivatalos összeg. Ha hozzávesszük a cégek "adóoptimalizáló" eljárásait - amelynek kialakításában Oszkó Péter élen járt- akkor - akkor a nemzeti össztermék csaknem 25 %-a hagyta el az országot. Egyetlen évben.
Nos, hogy még mindig pozitív a szaldó - nem vigasz. Ha a Mercedes beruház 1 milliárd Eur-t és az EON vagy a TESCO kivisz mondjuk 800 milliót, nem nehéz
megállapítani, hogy melyik érinti a lakossági zsebet. Tehát minden ilyen összehasonlítás csak számokkal való bűvészkedés.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.27. 10:07:59

@kistibor: tényleg csak egyet emelnék ki, azon túl, hogy azért finoman megkérdezném, honnan is vannak a számaid.

tesco. szerinted ennek az áruháznak mi a lényege? én azt hittem az, hogy az emberek olcsón tudjanak vásárolni. hogy ez mennyire sikerül, azt az áruházak forgalma pontosan megmutatja, gondolom nem kezdünk vitatkozni évi több millió vevővel. de mi lenne SZERINTED ennek az áruháznak a lényege? hogy hozzon egy rakás pénzt ide és öntse ki a főtérre? vagy mi?

kistibor 2012.12.27. 10:11:21

@balage_81 reloaded: Vajon a védővámok mire valók? A nagy gazdasági világválság idején amerika hatalmas védővámokkal védte munkásait és gyárait. Most Merkel szintén védővámot akar a kínai termékek beáramlása ellen.
Csakhogy mi, magyarok az EU tagjai vagyunk és itt nem lehet védővámot bevezetni. Tudatosan hozták ezt létre, mert tudták: szinte valamennyi gyárat majd be kell zárni - mivel elavult technológiával dolgoznak - és így korlátlan piachoz jutnak. Arról nem is beszélve: mi a különbség az osztrák Ariel és a magyar Ariel között. Tehát az Eu kifejezetten az erős tagállamok védernyője. Nekünk ebből semmi de semmi hasznunk.
(Milyen technológiát hozott ide az IBM? Székesfehérváron 1500 fejkendős vidéki nő steril környezetben kis csipesszel beillesztett egy apró alkatrészt egy futószalag mellett. Lejárt az 5 év adómentesség. Hol is van most az IBM???

rohadjmegARCgeci 2012.12.27. 10:13:55

@balage_81 reloaded: Kifelejtetted a beszállítókat.Töménytelen gazda és gyár viszi a cuccait a tescoba.
Azt még sem állítanám,hogy a tesco lényege az,hogy sok embernek munkahelyet biztosítson.Mert ez hazugság.Főleg az önkiszolgáló kasszáikat elnézve,amit mellesleg én személy szerint bojkottálok azzal,hogy szarok használni!

rohadjmegARCgeci 2012.12.27. 10:16:35

@kistibor: Nos,én ennek örülök,hogy Merkeléknek már legalább eljutott az agyáig az,hogy az EU-ban lévő munkanélküliség alap problémája a kínai termékek dömpingje.Remek.És remélem, mielőbb agyon fogják korlátozni a kínai áruk beáramlását!

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.27. 10:19:58

@kistibor: a pénzkiáramlásnak mi köze van a védővámokhoz? nagy semmi. humbug amit leírsz, várható volt már az elején. ibm. biztos vagy benne, hogy akarsz beszélni erről? miután annyi képzett mérnökünk van (köszönhetően annak, hogy mindig is IT-nagyhatalom voltunk, a szilícium-völgy is itt jött létre), nyilván elvárható lett volna, hogy ide hozzák a fejlesztést is ugye? de ők direkt otthon tartották, mert a hülyéi drágán akarják ugyanazt az eredményt, tiszta sor. közben a konkurenciájuk meg nincs is, tehát nincsenek arra szorítva, hogy olcsón jót állítsanak elő. vigyázat, ironizáltam.

usa, '30-as évek? miért nem hozod ide mindjárt szent istván korát? az, hogy azóta egy hangyányit változott a világ (tőke szabad áramlása, ilyenek), ne is zavarjon. pl az usa és a nyugati államok nem hogy nem védik, egyenesen az elmúlt 20 évben kiszervezték a termelésüket kínába pl. te meg ide hozod a '30-as éveket. zsenikém! eddig szépen mozogtál a saját teóriádon belül

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.27. 10:21:44

@Dr. Furia: persze hogy nem az a lényege, ezt magyarázom én is a kollégának. a lényege annyi, hogy a proli olcsón tudjon vásárolni. slusszpoén, hogy a legnagyobb tesco budaörsön működik, ahol jellemzően pont nem a prolik vásárolnak, tehát szegénynek és gazdagnak ez egyaránt jó deal. de itthon az a népszerű gondolat, hogy a külföldi hozzon ide egy rakás lóvét és adja nekünk. kb ez az emberek elképzelése.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.27. 10:23:45

@Dr. Furia: mihelyt inkább az a gazdasági érdek, hogy korlátozzák, meg is fogják tenni. annak idején az volt, hogy ott olcsóbban termeljenek mert a jólét és a foglalkoztatottság elért egy olyan szintet a nyugati világban, hogy jóformán senki nem akart és nem is kellett a gyárban melóznia. de mivel a cégek továbbra is versenyképesek akartak maradni, kézenfekvő volt egy olyan államba vinni a termelést, ahol még a gyárat is felépítették nekik, csak oda vigyék a pénzt. jellemző egyébként hogy akik itthon ugatnak a multik ellen, azok kínát bezzegországként említik. pedig ők aztán a seggüket is kinyalják a multiknak csókolom!

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.27. 10:25:39

@kistibor: "gyárat majd be kell zárni - mivel elavult technológiával dolgoznak - és így korlátlan piachoz jutnak." - egyik félmondat üti a másikat. ha valami elavult technológiával dolgozik, akkor az eleve versenyképtelen.

slusszpoén, ez a fizetőképes hatalmas magyar piac, igen, minden bizonnyal ez volt a nagyhatalmak álmainak netovábbja.

szénné égeted magad.

kistibor 2012.12.27. 10:26:51

@balage_81 reloaded: legyen itt a Tesco, DE fizessen adót is. Ahogy sok ezer kisvállalkozó.
A forgalom után fizessen, ne a kimutatott nyereség után, mert ez alig van.
Mindent kölcsönöznek az anyacégtől- eszközt, know-how-t csakhogy kisebb legyen a kimutatható nyereség. Ezt mindenki tudja. És még valami:az Egyesült Királyságban kormányzati szinten foglalkoznak az offshore cégek "megregulázásán", mivel az ottani politikusok szerint erkölcstelen és méltánytalan, hogy a pénzt a brit adófizetőkön keresik, de adót vajmi keveset fizetnek. Két archaikus szót is használtam: erkölcstelen és méltánytalan. Ismeri ezt még valaki?

rohadjmegARCgeci 2012.12.27. 10:36:17

@balage_81 reloaded: Gazdasági érdek lenne.Méghozzá nagyon.
De inkább hagyják a munkanélküliséget elburjánzani,mint sem kibasszák a retkes kínait az EU-ból.
Hogy mi lehet a valódi oka a fene sem tudja.

rohadjmegARCgeci 2012.12.27. 10:39:59

@balage_81 reloaded:
Hát igen.
Ha te termelni szeretnél és olcsón és épp fogkefe gyártelepítéshez készülődsz,azért azt is szem előtt tartod,hogy ott helyben mennyi cuccot tudsz értékesíteni,nemde?
Hiszen amit ott helyben eladsz,azt nem kell szállítani sok pénzért máshova,meg raktározni.Tehát olyan országot keresel,ahol sok nép van és nagy belső fogyasztás.
Na már most a mi kis országunkról minden elmondható,csak a nagy belső fogyasztás az nem.
De ez mindig is így volt.
Nézd meg azokat az országokat,ahol van belső fogyasztás,ott micsoda fejlődés van.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.27. 10:41:29

@kistibor: LOL! a sok ezer tisztességes kisvállalkozó, hát persze. a parasztromantika mikor jön? a vidéki élet, kapával, békességben? ne haragudj, de nem vagy komolyan vehető.

@Dr. Furia: talán emlékszel az index tesztjére, megpróbáltak 1 hónapig semmit nem venni, ami kínai. gyakorlatilag ez képtelenség volt, a teszt a várható kudarccal zárult. de ha a kínai olyat állít elő, ami olcsó és jó minőségű, akkor miért ne? nem autókról vagy elektronikáról beszélek, hanem textilről, bármiről. miért nem hagyod, hogy a piac, vagyis mi döntsük el? egyébként az elméleted bukik, mivel a vezető nyugati vállalatok oda szervezték ki a termelésüket, minden apple és siemens terméken ott virít a "made in china" felirat. ezeket akarod kivágni az eu piacairól?

kistibor 2012.12.27. 10:42:35

@balage_81 reloaded:
Gyorsan írják Brüsszelbe, hogy elavult technika a védővám, és ez kész öngyilkosság, ja és Merkel asszonynak is írjál mert Te itt e kis porfészekből biztosan tudod: ez egy 1000 éves technika és semmire sem jó.
Megmondanám a Budestag címét, de félek, ez is régi, legalább 100 éves. Úgy hogy vedd a fáradtságot és világosítsd már fel őket, hogy a védővám baromság.
"Ám Brüsszel már most azzal fenyegetőzik, hogy kilenc hónapon belül ideiglenesen védővámokat vezet be."
a cikk lelőhelye:
www.vg.hu/vallalatok/energia/az-eu-vedovammal-harcolna-kina-ellen-merkel-aggodik-385331

Önnek megyünk (törölt) 2012.12.27. 10:45:06

@balage_81 reloaded: Ezt már ismerjük. Komolyan gondolod, hogy azzal, hogy kijelented, hogy a másik nem ért hozzá semmit elintézed a problémát? Hány éves vagy királyfi? (nyakon felül legfeljebb 6) :O

"a munkaerő értékét, vagyis azt, hogy mennyi fizetést kapsz, nem az dönti el, hogy mennyiért adják el az általad előállított terméket, hanem attól, hogy ugyanilyen munkaerőt máshol mennyiért találnának"
Akkor egyszerűen rossz a rendszer. Semmi sincs kőbe vésve, bármit meg lehet változtatni, ha a többségnek nem tetszik. Szerinted hosszú távon működőképes dolog, hogy ugyanazért a munkáért (akár összeszerelés, akár fejlesztés) ilyen szinten eltérő bért kapjon a dolgozó?

"a fejlesztést a német központban végzik, ami szintén pénzbe kerül. tehát te pontosan a munkád értékét kapod, egy fillérrel sem többet."
De Németországban az összeszerelést végző munkások is többszörösét kapják, mint itt. És a fejlesztést végzők bére között is legalább ekkora az eltérés. Itt tényleg gond van a logikával...

"na , még egy baromság, köszönjük. gyárakat azért szoktak bezárni (a tulajdonosok, nem az állam, mert neki nincsenek általában), mert vannak a világ másik pontján más gyárak, amik versenyképesebb áron termelnek (értsd: az ő termékeiket veszik meg a fogyasztók)"
Igen, a liberális gazdaságpoétikai szakértők erre képesek. Nem véletlen, hogy az emberek többsége nem akarja őket még egyszer odaengedni a kormányrúdhoz. Emlékszem, a 90-as években hogy hülyézték a cseheket, hogy nem zárják be a veszteséges gyárakat. A csehek ipara jelenleg köszöni jól van, a mienk meg...

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.27. 10:54:30

@kistibor: látod ez a baj, hogy olvasni sem tudsz. és meg vagy lepődve, hogy egyből kétségbe vonom a képességeid? hol írtam én a védővám helyességéről? azt kérdeztem, de akkor a te kedvedért nagy betűvel írom ki: MI KÖZE VAN A VÉDŐVÁMNAK AZ INNEN KIVONT TŐKÉHEZ? válaszolok, semmi. nagy rakás hülyeség, amit ide hordasz.

"De Németországban az összeszerelést végző munkások is többszörösét kapják, mint itt." - ehhez képest az opel épp zárja be a gyárait németországban. miért? mert a tőkének nincs nemzeti színezete. azt is szívesen elmondom már, mivel láthatóan SEMMIT nem értesz a kapitalizmus működéséből, hogy a multik az úgynevezett részvényeseknek felelnek. ezek nagy része pl befektetési és nyugdíjalap, ami épp a dolgozók pénzét kezeli. tehát nem valami sötét szobában szivarozó fószert kéne elképzelni minden esetben, és máris értenéd, miről van szó. és a vicc az egészben az, hogy épp a magad fajta szokta pl a manyup pénztárakon számon kérni hogy miért nem voltak reálhozamok.

"Semmi sincs kőbe vésve, bármit meg lehet változtatni, ha a többségnek nem tetszik." - ilyet csak egy buta kommunista ír le. nem is vitatkozom veled, mert gyakorlatilag egy képzeletbeli világban élsz. majd azon azért gondolkodj el, hogy ki és milyen alapon döntené el hogy kinek mennyit kell fizetni. állami tervhivatal 2, kádár gyermeke vagy, ne is tagadd. na szevasz.

rohadjmegARCgeci 2012.12.27. 10:54:31

@balage_81 reloaded: Mindet képtelenség lenne.
De a könnyűipart visszahozhatnák az EU-n belülre.
Én még emlékszem arra,amikor teli volt ez az ország sok sok kis varrodával és kötödével ami nők ezreinek adott munkát és végignéztem a folyamatot,ahogy ezeket csődbe tette a kínai árudömping.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.27. 10:55:13

@Önnek megyünk: pláne hogy a második soraim már neked szóltak. könnyen keverem sajnos a demagógokat

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.27. 11:08:57

@Dr. Furia: meg a minimálbér emelése. bármit hozunk elő, mindig ott van a lokális politika szűklátókörűsége. egyébként erről beszéltem a két fenti úrnak is:

index.hu/tech/2012/12/27/amerikaba_viszik_a_mac_mini_gyartasat/

Önnek megyünk (törölt) 2012.12.27. 11:08:57

@balage_81 reloaded: Ha a válaszod 2/3-a arról szól, hogy a másik mennyire nem ért hozzá, úgy nehéz lesz. Amúgy se hálás feladat elmagyarázni, hogy 20 éve folyamatosan rosszabbul élsz, de neked ez jó. Azért sok sikert :)

Don Quixote de la Ferko 2012.12.27. 15:44:20

@Dr. Furia:

"De inkább hagyják a munkanélküliséget elburjánzani,mint sem kibasszák a retkes kínait az EU-ból.
Hogy mi lehet a valódi oka a fene sem tudja. "

Megállna az élet. Mindenki Kínában gyártat.
Országon belül csak a vezérkar van.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.27. 17:47:50

@Önnek megyünk: 20 éve rosszabbul élek, igen. mert 20 éve bécsig kellett menni a gorenje hűtőért, most meg a sarki media marktban olyat kapok, hogy az űrbe elvisz. kénytelen vagyok azt írni hogy a komolyan vehetetlen a vitapartner, ha szimpla képtelenségeket ír.

"Rosszabbul élünk, mint négy éve!!!"
süti beállítások módosítása