sorok között

sorok között

A tőke megdöntése

2012. november 17. - Politikai Ateista

Folytatódott a nyugati bankok forráskivonása a a közép-, kelet- és délkelet-európai régióból, ezzel kapcsolatban az elmúlt héten több, egymástól független elemzés is napvilágot látott.

Bécsi Kezdeményezés:

A jelentés szerint a közép-, kelet- és délkelet-európai államok közül Magyarországról vonták ki a legtöbb forrást a nyugati pénzintézetek 2011 júliusa és 2012 júniusa között. A szervezet honlapján közzétett összehasonlító adatok szerint Magyarországon a 2012 második negyedévével záródó évben a bruttó hazai termék mintegy 14 százalékával csökkent a nyugati bankok Magyarországon kihelyezett forrásállománya. A csökkenés elsősorban a pénzügyi szektorból történő forráskivonás okozta, ahol a GDP valamivel több mint 10 százalékával csökkent a forráskihelyezés. - Magyarország a legnagyobb vesztes a régióban - folytatódott a forráskivonás bankokból - Napi Gazdaság

Erste Group:

Korlátozott mértékű maradt a banki tőkekivonás a kelet-közép-európai régió országaiban, az osztrák, német és olasz bankok Magyarországot leszámítva viszonylag stabil szinten tartották a hitelezést - állapítja meg az Erste Group "Élet a tőkekivonások árnyékában" című elemzése. Magyarország ugyanakkor kilóg a mezőnyből: hazánk egymaga felel a régióban történt tőkekivonás 40 százalékáért. Éves összehasonlításban a világ bankszektora mintegy 18 milliárd dollárral, vagyis a magyar GDP 14,2 százalékával csökkentette külső pozícióját Magyarországgal szemben, amely érték nagyon közel jár a Spanyolország által elszenvedett 14,3 százalékos mértékhez. - Magyarország az utolsó: óriási forráskivonás zajlik a bankszektorból - Portfolio

A tőke magyarországi menekülésének a nemzetközi sajtóban is volt némi visszhangja, és Spanyolországgal még egy lapon szerepelni sem jó, nemhogy egy mondatban.

Azt hiszem keveseknek okozhat meglepetést a régiós trendeket is túlszárnyaló magyar adat, a kormányunknak sikerült meglehetősen barátságtalan környezetet teremteni a pénzintézetek számára, a bankszövetség elnöke nem is bírta tovább idegekkel. Hitelek nélkül azonban nem olyan egyszerű gazdasági növekedést elérni, megduplázni a GDP-t pedig....na mindegy.

A korlátozott hitelezés kétségtelenül probléma, és a kieső forrásokat belföldről nem lehet hiánytalanul pótolni, azonban a nyugati bankok egyelőre nem hagyták el az országot, és addig nem is fogják ameddig egy fillért is lehet keresni hazánkban. Mivel a politikai kockázaton kívül az érdemi kereslet csökkenése az egyik fontos tényező a forráskivonások hátterében, a folyamat önmagában tekintve még nem tekinthető tragédiának, legalábbis egyelőre. Azt gondolom, hogy a kereslet és a működési feltételek pozitív változása esetén a forráskivonás lassulna, közelítene a régiós átlaghoz. A problémát másban látom.

A jelentés kimutatta: a nemzetközi csoportok továbbra is elkötelezettek a térségbeli jelenlét mellett, de egyre inkább megkülönböztetik országonként a követett stratégiájukat.  - Magyarország a legnagyobb vesztes a régióban - folytatódott a forráskivonás bankokból - Napi Gazdaság

A nemzetközi pénzintéztek a befektetési stratégiájuk kialakítása érdekében minden bizonnyal rengeteg pénzt és komoly figyelmet szentelnek a piacok elemzésére, és a forráskivonások mértékére független előrejelzésként is tekinthetünk. A jelek szerint a régión belül a magyar gazdasági növekedésben, és az unortodox gazdaságpolitikában bíznak a legkevésbé.

 

Ezt a bejegyzést szerdán írtam, és ebben a pillanatban olvastam, hogy újabb seggberúgást kaptak a "bankok". Kiváncsian várom a pénzintézetek legújabb kondíciós listáit, és a nemzetközi kommentárt.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr544906609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása