sorok között

sorok között

A kommunizmus európai reneszánsza

2012. november 06. - Politikai Ateista

Korábban egyszer azt írtam, hogy napjaink gazdasági berendezkedését nyugodtan lehetne mentőcsomag-kapitalizmusnak nevezni. A szocializmusnak és a piacgazdaságnak ebben a sajátos keverékében bizonyos szektorokat megkülönböztetett figyelem illet, és ha nem megy a szekér akkor az adófizetők besegítenek egy kicsit. A pénzintézetek után most egy olyan ágazat van soron amelyre az elmúlt hetekben már több ízben keresztet vetettem: az európai autógyártás.

Akciótervet készít elő a válságba jutott európai autógyártás támogatására az Európai Bizottság (EB) az ágazatban foglalkoztatott 12 millió ember munkahelyének védelmében - értesült a Focus című német hírmagazin. - Mentőcsomag készülődik az európai autóiparnak? - Portfolio.hu

Az Európai Bizottság tervgaszdászai úgy döntöttek, hogy olyan vállalatokat mentenek meg amelyek a globális szabadversenyben már elbuktak, gyakorlatilag versenyképtelenek. A munkahelyek megóvása vitathatatlanul nemes cél, azonban bennem felidézi az egykori szocialista blokk - a teljes foglalkoztatás illúziója érdekében fenntartott - zombi-gyárait. Egy darabig még elfüstölögnek.  A francia miniszterelnök például úgy tűnik mindenre hajlandó a PSA megmentése érdekében.

A fejlesztés támogatása ésszerűnek tűnhet, ha nem vesszük figyelembe, hogy a probléma elsősorban a hitelelkből finanszírozott kamujólét leépüléséből fakadó drámai keresletcsökkenés. A 80 milliárd eurós alap, az állami gyorssegélyek, és a roncsprogramok maximum időhúzásra elegendőek, néhány európai márka haláltusája már elkezdődött.

(Még akkor is ha nem számolunk az óriási belső piaccal rendelkező, egyelőre megmosolyogtató járműveket kreáló, de rohamléptekben fejlődő kínai játékosokkal.)

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr84889374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2012.11.06. 11:39:20

Hol van itt kommunizmus? :)))

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.11.06. 11:56:02

@bankvezér: Szerintem ott ahol az állam, vagy az EU, beavatkozik a tönk szélén álló magávállalatok megmentése érdekében. Mondjuk ez tényleg nem olyan kommunizmus ahogy a nagy könyvben meg van írva, inkább olyan 21. századi kapital-kommunizmus.

bankvezér 2012.11.06. 12:19:06

@Politikai Ateista:
Szerintem semmi köze a kommunizmushoz.
A kormányok kiszolgálják a nagytőkét, a többiek terhére. Ez lenne a kommunizmus? :)

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.11.06. 15:17:05

@bankvezér: Természetesen a kommunizmus kifejezés használata túlzás. A piacképtelen cégek állami finanszírozása sztem a megvalósult kommunizmusra volt jellemző, ezért használtam a fogalmat. Lehet, hogy a tervgazdaság találóbb lett volna.

bankvezér 2012.11.06. 17:04:24

@Politikai Ateista:
Nem kötözködöm, de szerintem ez fontos dolog. Beszéljük meg, hogy a mostani helyzetben megrendelés nélküli autógyárak nem piacképtelenek, hanem csak gyengült a vásárló erő. Ezeknél az autógyáraknál egyelőre nem nagyon vannak piacképesebbek. :)

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.11.07. 01:05:39

@bankvezér: Nem baj ha kötözködsz, nem ragaszkodom az igazamhoz. A véleményem szerint számos európai autógyár termékei piacképtelenek. A vásárlóerő zuhanása ellenére vannak olyan autógyártók akik köszönik jól vannak. (A Volkswagen például még növelte is az eladásait.) Azok az európai gyártók vannak veszélyben amelyeknek az elsőszámú piaca európa, és képtelenek voltak betörni a globális piacokra, a termékeik kevésbé keresettek. Igazad van a válság miatt csökkennek a megrendelések, és a gyengék fognak elbukni. (Vagyis el kellene bukniuk) A megrendelések elmaradása, a forgalom csökkenése az üzlet természetes velejárója. Érthető ha egy kormány a munkahelyek megóvása érdekében beavatkozik, ezzel csak az a baj, hogy a bukást az adófizetők állják ha beborul, ellenben ha jól megy a cég akkor a tulajdonosok és a vezetők büszke kapitalistákká válnak, és a tőke szentségét hirdetik.

bankvezér 2012.11.07. 11:48:24

@Politikai Ateista:
"Érthető ha egy kormány a munkahelyek megóvása érdekében beavatkozik, ezzel csak az a baj, hogy a bukást az adófizetők állják ha beborul, ellenben ha jól megy a cég akkor a tulajdonosok és a vezetők büszke kapitalistákká válnak, és a tőke szentségét hirdetik."

Az a helyzet, hogy amikor működik a gyár akkor adót és járulékot fizet.
Amikor nem működik, akkor az állam gondja, hogyan lássa el a munkanélkülieket.
süti beállítások módosítása