sorok között

sorok között

Az államosítás aranyszabályai

2012. augusztus 05. - Politikai Ateista

Napjaink általános, a tőke és a magánvagyon szentségére épülő kapitalista világgazdasági struktúrájában az államosítás kifejezés nem cseng túl jól. A különböző vállalatok, illetve cégek államosításával kacérkodó országokat a nemzetközi közösség ellentmondást nem tűrve diktatúrának bélyegzi, a vezetőiket előszeretettel állítják párhuzamba Sztálinnal, Maóval, vagy egyenesen a sátánnal.

A magánkézben levő cégek és vállalaltok államosítása mostanában néhány balos dél-amerikai országra, elsősorban Bolíviára, Venezuelára és újabban Argentínára jellemző, pontosabban ezeket az eseményeket kíséri széleskörű nemzetközi felháborodás. Azonban úgy tűnik, hogy a latin államosítási törekvéseket fennhangon kritizáló Egyesült Államok és az Európai Unió 2007 óta ebben az államosítások számának tekintetében fölényesen lekőrözi Dél-Amerikát, anélkül, hogy akárki a szocializmus térhódítására figyelmeztetne.

A dél-amerikai és a nyugati államosítás között látszólag az a különbség, hogy az előbbiek a nemzetgazdasági szempontból fontosnak ítélt vállalatokat veszik állami tulajdonba, a nyugatiak inkább azokat az elsősorban, de nem kizárólag pénzügyi cégeket közösítik előszeretettel, amelyek a csőd szélére kerültek, és az állam ( az adófizetők) beavatkozása nélkül tönkremennének. Az állítólagos piacgazdaságokban a veszteséget államosítják.

Itt a legfrissebb példa:

Az egyik legnagyobb brit bankcsoport, a Royal Bank of Scotland (RBS) teljes államosításának lehetőségét fontolgatják vezető brit kormánytisztviselők, mivel elégtelennek találják a brit nagybankok vállalati hitelezési aktivitását – írta a Financial Times. - Teljes államosítás jöhet az RBS-nél? - Világgazdaság

Mondjuk a Világgazdaság cikke nagyvonalúan elsiklik a tény felett, hogy a korábban már 82%-ban államosított RBS magánkezekben forgó maradékát, nem az elégtelen hitelezési aktivitás miatt szeretnék bevonni az állam szárnyai alá, (az adófizetők pénzével megakadályozni az összeomlást) hanem elsősorban azért mert az 2012 első félévben sikerült 1.5 milliárd font veszteséget felhalmoznia. Akit az RBS tündöklése és bukása részletesebben érdekel az alábbi dokumentumfilmből tájékozódhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr194696059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.08.06. 08:05:59

privatizalt profit, allamositott veszteseg, ennel jobb business nem letezik

Szilárdd 2012.08.06. 08:33:16

Nincs másik? Úgy látom mindegyik csődbe ment!

SemBoga 2012.08.06. 08:59:29

a komcsi módszer azért államosít, mert a saját állami kiadásai agyonnyomják és így tud rabolva forráshoz jutni

a veszteség államosítás pedig a privát gazdaság hibáinak a további eszkalálódását hivatott megfékezni - több, de inkább kevesebb sikerrel

homér 2012.08.06. 10:01:30

mindössze annyi a szépséghiba az "államosítások" összemosásában, hogy az egyik módszer a tulajdonosok kifosztására épít (argentína, venezuela, orbáni mnyp tolvajlás), míg a másik módszernél a tulajdonosok már le vannak nullázva, a korábbi tulajdonuk szart sem ér, és a maradék cég bedőlése nemzetgazdasági káoszt okozna (pl. bank).

szóval nem kellene a tolvajlást a kármentéssel összemosni.
süti beállítások módosítása