sorok között

sorok között

A recesszió kapujában

2012. július 21. - Politikai Ateista

a57008d8a5292beadae22fe2fdff9658.jpg

Ezzel a borítóval jelent meg az Economist július 14-én. A kiadás fő témái az USA visszatérése, az amerikai gazdasági fellendülés "félreérthetetlen" jelei voltak. Az amerikai jegybank, a FED elnökének a szenátusi beszámolója már sokkal kevésbé volt optimista hangvételű. Ben Bernanke többek között a növekedés lassulásáról, a kilábalás törékenységéről beszélt. Már számtalanszor leírtam, hogy szerintem a feltételezett kilábalás csak szemfényvesztés, a tizedszázalékokban mérhető makrogazdasági mutatók által jelzett "eredmények" kizárólag gazdaságpolitikai vodoo következményei. (Ebből a szempontból a bejegyzés címe sem helytálló.)

Bernanke szavai már meglehetős pesszimizmusról árulkodnak, ami különösen akkor lehet ijesztő, ha figyelembe vesszük azt a nem elhanyagolható törvényszerűséget, hogy a világgazdasági folyamatok tekintetében az egyik legnagyobb befolyással rendelkező jegybank elnökének igencsak meg kell válogatnia a szavait.

Öt évvel ezelőtt 2007 július 18-án - amikor az első repedések már nyilvánvalóvá váltak amerikai gazdaság szerkezetében -  Bernanke szintén szenátusi meghallgatáson vett részt. Akkor 2007 második felére mértéktartó, de egyenletes növekedést, 2008-ra pedig már a gazdaság határozott fellendülését jelezte előre a világ legnagyobb gazdasága felett őrködő jegybankár. A munkanélküliséget 2008-ra 4.5% és 4.75% közöttire becsülte.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr544669182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2012.07.21. 23:23:21

Megkezdődött a realitások bemutatása.

A st luis fed szakija szerint a monetáris gazdaságirányítás nem működik.
research.stlouisfed.org/publications/es/article/9338/

Erre jöttek rá a reagan óta erőltetett gazdaságpolitika 30 éve alatt.
en.wikipedia.org/wiki/Reaganomics
Várunk még 30 évet és végre hivatalosan is elismerik hogy elbaszták.
Mindezenközben nekünk itt van a véleményvezér legújabb(sokadik) iroda@(gazdász) elemzése az unorthodoxiáról. Ez most csak egyszerű fáziskésés vagy mégis több dimenziós az élet?

Szúrófény 2012.07.23. 04:15:40

A termék árában, 1-3% a munkabér! KI, miből vegye meg a megtermelt árú tömeget! A nyugdíj + a segélyezés forrás segítsége miatt, még döcög a rendszer! Mekkora kizsákmányolás lenne elegendő! Saját kapzsisága öli meg a társadalmat!

protézisesh 2012.07.23. 16:27:11

@Szúrófény: szúrófény, mi? És téged már átszúrt?

Melyik termék árában 1% a munkabér? A (világszinten) luxuscikkekében esetleg, ahol baromi drága alapanyagot (nemesfém, drágakő) és baromi sok energiával dolgoznak fel. Amit te csinálsz, arról kötve hiszem, hogy ez a kategória lenne.

Amúgy meg a nagy büdös nyugaton a _termékek_ ára gyakorlatilag megegyezik az itthonival, a bérek meg 3-4x szorzóval futnak. Akkor ott hány % a bérhányad a termékben? pff...
süti beállítások módosítása